Ko se z dojenčkom odpravite k zdravniku, se morate zavedati, da ta ne bere vaših misli in ne more vedeti, kaj vse vas zanima in teži. Zato si pred obiskom zdravnika vsa vprašanja in pomisleke zapišite na list papirja. Če so zdravnikovi odgovori nerazumljivi, naj vam ne bo nerodno prositi za dodatno (razumljivejšo) razlago. Če se vam zdi, da zdravnik na vaša vprašanja ne želi odgovarjati ali vas ne prepriča o pravilnosti svojih odločitev, imate vso pravico, da poiščete mnenje drugega, bolj razumevajočega zdravnika, ki se vam bo posvetil z vso pozornostjo. In ne pozabite: vsi odgovori so tu, vi morate le vprašati.


Starši

Ali naj spečega novorojenčka zbudim, da ga nahranim?
Če je novorojenček zelo majhen, zlasti če je ob porodu tehtal manj kot tri kilograme, ga je priporočljivo hraniti vsake tri ure. To seveda pomeni, da ga morate zbuditi, kadar spi. Ne drži namreč vedno, da vsak dojenček na lakoto opozarja z jokom, zlasti ne v prvih tednih življenja. Večji dojenčki, ki prejmejo več obrokov na dan, se ponoči običajno zaradi lakote prebujajo manj pogosto. Hranjenje dojenčka običajno prilagajamo glede na otrokove potrebe. Da je otrok, ki ga izključno dojite, zares sit, boste najlažje prepoznali z natančnim opazovanjem pleničke. Štiri dni star otrok navadno izloča blato štirikrat na dan. Prvo blato je temen, lepljiv mekonij, po začetku dojenja pa postane svetlo rjavo in pozneje rumenkasto. Če dojeni novorojenček v prvem mesecu starosti ne izloča veliko blata, ga mora pregledati pediater in preveriti njegovo telesno težo.

Ali dojeni otrok potrebuje vitaminske dodatke?
Odgovor je: da. Pediatri priporočajo dodatke vitamina D vsem dojenim dojenčkom  že takoj po rojstvu, dodatke železa pa od šestega meseca starosti dalje.

Vem, da naj bi dojenčki spali na hrbtu, vendar se moj otrok nenehno prevrača na trebuh. Kaj naj storim?
Pediatri priporočajo, naj zdrav novorojenček spi na hrbtu. Razen tega je pomembno, da otrok spi v varnem okolju, na trdi vzmetnici, brez težkih odej, blazin in plišastih živali za družbo. Okrog petega meseca starosti se otrok navadno nauči obrniti na trebuh. Na tej stopnji ni več potrebno, da ga starši sredi noči obrnejo nazaj na hrbet. Še vedno pa je potrebno upoštevati osnovne ukrepe za preprečevanje nenadne smrti v posteljici.


Kdaj lahko pričakujem, da bo moj otrok spal nepretrgano vso noč brez hranjenja?
Noben dojenček zares ne prespi cele noči. Celo tisti, ki ponoči ne prebujajo staršev, se zbudijo približno vsako uro in pol. Zdi se, da otrok nepretrgano prespi noč, ko ob rednem hranjenju ponovno doseže svojo porodno težo in jo nato redno pridobiva.

Kdaj lahko moj otrok začne spati brez kapice in tesno povit?
Dojenčku ni treba spati s kapico na glavo, razen če ni zelo majhen za gestacijsko starost, če se je rodil prezgodaj ali slabo pridobiva na telesni teži. Tesno povijanje pa si starši razlagajo zelo različno. Običajno s tem izrazom opisujemo tesno zavijanje otroka v toplo odejico, da je videti kot ‘štruca’ in ob vsem telesu občuti mehko in toplo površino. Ta ukrep navadno izvajamo pri jokajočih novorojenčkih in majhnih dojenčkih, da jih potolažimo. Sicer pa tesno povijanje ni potrebno. Da pa bo otroku vseeno toplo, naj nosi eno plast oblačil več kot odrasli, saj dojenčkov organizem še ne more ohranjati v telesu nastale toplote. Nekaterim večjim dojenčkom prija, če jih tesno zavijemo v odejico, vendar pustimo roke in noge proste.

Kdaj grem lahko z novorojenčkom med ljudi? Bojim se, da bi se prehladil ali nalezel drugih bolezni, vendar svojih vsakodnevnih opravkov ne morem zanemariti.
Do tretjega meseca starosti se z otrokom izogibajte prostorov, kjer se nahaja veliko ljudi. Če dobi dojenček, mlajši od treh mesecev, vročino, zdravnik težko presodi, ali gre za resno okužbo. Okužbe pri dojenčkih namreč niso lokalizirane tako kot pri odraslih, zato so pogosto potrebne natančnejše laboratorijske preiskave. Razen tega lahko prosite, naj si vsakdo, ki želi vzeti otroka v naročje, najprej umije roke. Osebe z nalezljivimi boleznimi pa nikakor ne sodijo v bližino majhnega otroka.

VEČ VSEBIN: