Za vsako mamo je dojenje čisto posebna izkušnja. Tudi če to ni vaš prvi otrok, se vam lahko zgodi, da vas določene stvari, povezane z dojenjem, presenetijo. Morda se pri dojenju pojavijo težave, ki si jih pred tem niste mogli niti predstavljati in na katere vas priročniki, ki ste jih morda prebrali, niso opozorili. Tako je improviziranje neizogiben sestavni del dojenja.


Dojenje

Pomembno je, da se prilagodite potrebam svojega otroka in izumite lastne tehnike. Kljub temu pa je dobro upoštevati določene smernice in jih po potrebi prikrojiti tako, da bodo ustrezale vam in vašemu otroku. Mnoge mame se niti ne zavedajo, da delajo pri dojenju zelo pogoste napake, zaradi česar se lahko pojavijo različne težave. Preverite, ali ste med njimi tudi vi in kaj lahko naredite, da bo dojenje čim bolj prijetno in uspešno tako za vas kot za vašega novega družinskega člana.

Sledenje strogemu urniku

Pogosto se zgodi, da želijo mame pri dojenju slediti zelo strogemu urniku, ki ga določijo vnaprej. Čeprav je pomembno, da ima dojenček relativno ustaljen urnik hranjenja, pa pretirana striktnost pri tem ni priporočljiva. Pozorni bodite na znake, ki jih daje vaš otrok, ko je lačen. Tako boste lažje ocenili, kdaj je resnično čas za dojenje. Vaš otrok vam bo to pokazal precej bolje kot kateri koli urnik, zato vas ne sme skrbeti, če ne gre vse po načrtih. Včasih lahko obremenjevanje z urnikom hranjenja celo zmanjša količino mleka in vsebnost maščob v njem.

Prehitro obupavanje

Še ena pogosta napaka, ki jo delajo doječe mame, je ta, da med dojenjem prehitro obupajo in otroku raje ponudijo stekleničko. Včasih je lahko za otroka hranjenje po steklenički sprva lažje kot dojenje, zato se lahko na to zelo hitro navadi. Tako otrok ne bo želel več niti poskusiti s klasično obliko hranjenja, ampak bo vedno zahteval stekleničko. Pomembno je torej, da pri dojenju ne obupate prehitro, čeprav se soočate z začetnimi težavami.


Sprijaznjenost z bolečino

Včasih lahko mame med dojenjem sprva občutijo rahlo bolečino, ki pa bi morala zelo hitro izzveneti. Medtem ko je občasna bolečina ali rahel občutek nelagodja nekaj dokaj običajnega, pa stalna bolečina med dojenjem nikakor ni. Tako ni dobro, da se z bolečino med dojenjem enostavno sprijaznite, ampak je nujno, da poiščete razlog zanjo. Če ne veste, kaj je tisto, kar bi bilo lahko narobe, se glede tega vsekakor posvetujte s strokovnjakom. Čeprav je dojenje nekaj naravnega, pa naj vas ne bo strah ali sram prositi za pomoč. Vedeti morate, da za marsikatero mamo dojenje sprva ni tako idilično in spontano, kot želijo prikazati nekateri.

Dvom glede lastnih instinktov

Zelo pogosto se zgodi, da mame ne zaupajo svojim instinktom, zato se ves čas sprašujejo, ali je otrok res dobil dovolj mleka. Posledično se pogosto zatekajo k nadomestkom, čeprav za to ni prave potrebe. Še posebej pri prvem otroku je težko vedeti, ali otrok res dobiva dovolj potrebnih hranil, vendar vas lahko nenehni dvom povsem izčrpa, kar med drugim vpliva tudi na dojenje oziroma na količino in kakovost mleka.

Če otrokova teža normalno narašča in je tudi izločanje blata dovolj pogosto, je najverjetneje vse v redu. Kadar ste v dvomih in težko zaupate svojim materinskim instinktom, se vsekakor posvetujte z otrokovim pediatrom, preden morda začnete z nadomestki. Če boste zaradi skrbi, da nimate dovolj mleka, prehitro začeli z nadomestki, lahko to dejansko zmanjša količine mleka in oteži možnost dojenja v prihodnje.

Ocenjevanje zaloge mleka na podlagi črpanja

Dojenje je nekaj povsem drugega kot uporaba črpalke, zato to ni relevanten pokazatelj tega, koliko mleka otrok dejansko dobi med dojenjem. Poleg tega morate vedeti, da je povsem običajno, da količina mleka iz dneva v dan nekoliko niha, zato manjša odstopanja ne smejo biti razlog za paniko. Pomembno je predvsem to, da veste, da morate vsakič, kadar zaradi različnih razlogov preskočite dojenje, mleko izčrpati s pomočjo primerne naprave, saj boste s tem poskrbeli za nadaljnjo tvorbo mleka. Telo bo tako vedelo, da mora še naprej proizvajati mleko.


Prehitro črtanje živil z jedilnika

V strahu, da bi lahko določena živila škodila otroku, medtem ko dojijo, mnoge mame z jedilnika črtajo veliko živil, s tem pa močno osiromašijo svojo prehrano, kar vpliva tudi na kvaliteto mleka. Dobro se je držati predvsem priporočil glede najbolj problematičnih živil, sicer pa velja, da vam ni treba posebej prilagajati svojega jedilnika. S pestrim naborom živil, ki jih uživate, pravzaprav otroka pripravljate na kasnejše uvajanje goste hrane. Drugače je seveda v primerih, ko se izkaže, da je otrok resnično alergičen na določeno živilo. Tudi pri tem pa je najbolj zanesljiva pot ta, da opazujete dojenčkove reakcije, saj boste tako najlažje ocenili, katera hrana je resnično problematična in katero lahko uživate brez slabe vesti.

Če sumite, da bi lahko pri otroku šlo za alergijo na določena živila, pa je vsekakor nujno, da na to opozorite tudi pediatra, ki bo poskrbel za ustrezna testiranja. Tako bodo nadaljnja ugibanja glede (ne)problematičnosti določenih živil odveč.

VEČ VSEBIN: