Ženske pogosto že med nosečnostjo zaznajo kolcanje otroka. Še pogostejše pa je kolcanje pri novorojenčkih oziroma dojenčkih. V nadaljevanju preverite, kaj lahko naredite, da preprečite oziroma umirite kolcanje pri otroku.


Otrok med kolcanjem

Zakaj se dojenčkom pogosto kolca?

Naj vas najprej pomirimo. Kolcanje pri dojenčku je nekaj povsem normalnega, zato to ni razlog za skrb. Velikokrat se kolcanje začne že okoli 6. meseca nosečnosti, ko se začnejo razvijati otrokova pljuča. Če ste med nosečnostjo v trebušnem predelu občutili nekakšne rahle krče, ki so si sledili v enakomernih časovnih razmikih, je šlo najverjetneje prav za kolcanje.

Pri otrocih, ki so že v maternici pogosto kolcali, obstaja večja verjetnost, da se bo to nadaljevalo tudi po porodu. Podobno kot pri odraslih tudi pri dojenčkih ne obstaja en sam razlog za kolcanje. Najpogosteje sicer do kolcanja prihaja med dojenjem. Vzrok za to je v večini primerov zrak, ki ostane ujet v dojenčkov trebušček, kolcanje pa lahko kasneje sproži tudi otrokov smeh oziroma hihitanje.

Kolcanje med dojenjem: kako ga preprečiti?

Verjetno poznate precej trikov za umiritev kolcanja pri odraslih, ki pa večinoma ne pridejo v poštev pri dojenčkih. Če na primer otroku, ki še ni star 6 mesecev, ponudite vodo, je lahko to zelo nevarno. Tako je v večini primerov najbolje, da enostavno počakate, da se kolcanje umiri samo od sebe. Starše sicer pogosto skrbi, da je lahko kolcanje za dojenčke neprijetno, zato ga poskušajo umiriti s hranjenjem ali s tem, da otroku ponudijo dudo. To lahko včasih pomaga, vendar pa se po drugi strani kolcanje velikokrat pojavi prav med dojenjem, zato lahko hranjenje otroka pojav še intenzivira.


Če začne vaš otrok med dojenjem pogosto kolcati, je najbolje, da naredite krajši predah. Spremenite položaj in poskušajte doseči, da otrok »podre kupček«. Običajno se tako kolcanje umiri v nekaj minutah. Kolcanje med dojenjem pa lahko preprečite tudi tako, da otroka hranite pogosteje. Tako bo otrok med posameznim hranjenjem zaužil manj mleka, kar pomeni, da obstaja manjše tveganje, da bi obenem pogoltnil večje količine zraka. Dojenček, ki ne bo pretirano lačen,bo med dojenjem bolj umirjen, posledično pa do kolcanja ne bo prihajalo tako pogosto kot doslej.

VEČ VSEBIN: