Včasih pozabimo, kako hitro naši otroci odraščajo. Prehitro pozabimo, kako zgodaj so ukalupljeni v odrasli svet, na katerega še niso pripravljeni. Pozabljamo, da se predvsem deklice hitro spopadajo s težavami glede teže, ugajanja in dohajanja vrstnic. Zato je nujno, da se z njo pogovorite tudi o videzu, o pričakovanjih, o njenem odnosu do svojega telesa in seveda tudi zdravja.


Navdihnite svojo hči, da bo zdrava, v dobri formi in samozavestna mlada dama. Za to ni dovolj le to, da jo vsak dan odpeljete v šolo ali popoldne na kakšno aktivnost, ob vikendih pa sprejemate njene prijateljice na obisku in ji poudarjate, naj nosi krila, ki pokrijejo kaj več kot le zadnjico. Že samo to, da ugotovite, kako vidi samo sebe, je lahko ključnega pomena za razumevanje njene miselnosti in s tem tudi zdravja.

pogovorite se s hčerko

Drznite si

Vprašati težka vprašanja, namreč. Da bi se res povezali z njo, boste morali zbrati pogum in potrkati ne le na njeno srce, pač pa tudi na tista po najstniško pogosto zaprta usta, da bi ugotovili, kaj se skriva v njeni glavi. V zameno boste morali tudi vi imeti odprto srce (in seveda zaprta usta), pogovor pa bo brez dvoma ključen za vaju obe.

Čeprav je v najstništvu to precej težko, jo zagotovo poznate najbolje. Vseeno pa obstaja možnost, da je nikdar niste vprašali, kako se počuti v svoji koži. Ali veste, če misli, da je lepa? Vam je znano, če se počuti debela? Hitro odkimamo z glavami in se pretvarjamo, da se o tem pa res ne bomo pogovarjali, a prav to je tisto, kar bi lahko preprečilo številne motnje hranjenja. Odkrit pogovor.


Ker so mame bolj zadržane pri teh tematikah, se deklice o tem pogovarjajo z vrstnicami. In primerjajo svoja telesa s telesi odraslih, pogosto veliko presuhih manekenk ali igralk. Ženske vseh let dajejo veliko poudarka na svoja telesa, ki so med najpogostejšimi tematikami pogovorov s prijateljicami. Zakaj bi torej mislili, da je za mlade dame to kaj drugače? Morda boste skozi pogovor s svojo princesko začutili, da ste tudi vi prestrogi sami do sebe.

Zaveznica

Zato sprejmite izziv in najdite svoj način za pogovor s hčerko. Ne obstaja le en način in ni le enega pravilnega odgovora. Ne glede na to, kako bo hčerka odgovarjala na vprašanja, ji prisluhnite. Ne prekinjajte je, dovolite ji, da pove svoje. Četudi vam odgovori morda ne bodo všeč, boste na tak način izvedeli veliko o svoji hčerki in ji, če bo to potrebno, tudi pomagali. Ko se bosta počasi sprostili, bosta lahko nadaljevali pogovor v smer, v katero boste ugotovili, da vašo hčerko vodi. Morda tam tiči tisto, kar jo pesti. Nikar pa ji ne govorite, da ste bili v njenih letih bolj suhceni ali karkoli podobnega! Ključ se skriva v tem, da poskrbite, da bo zadovoljna v svoji koži.

Vprašajte jo, kaj ji je všeč na njenem telesu in kaj ji je všeč na njej, pa nima nobene povezave z njenim videzom. Naj vam za vsako od teh vprašanj našteje tri stvari. Vprašajte jo, če se počuti lepo in na kakšen način skrbi za svoje telo in zdravje. Ne pozabite je vprašati, kaj po njenem mnenju naredi dekle lepo, ali jé tudi, kadar ni lačna oziroma ali se izogiba (kakšni) hrani. Vprašanja zastavljajte previdno, neobsojajoče. Vprašajte jo tudi, česa se najbolj boji. V mladih letih je to vse prepogosto povezano z videzom in z družbo. Pomagajte ji, da v vas najde zaveznico, ki ji bo vedno stala ob strani.

VEČ VSEBIN: