Že od malega so nas odrasli spraševali, kaj bi radi postali, in nam tako podzavestno in brez slabih namenov dali vedeti, da še nismo nič. Slej ali prej pa se vsak potrudi, da bi nekaj postal. Tudi ko že menimo, da smo dosegli cilj, vedno znova dvomimo, ali je to res tisto pravo za nas ali ni morda kako boljše mesto oziroma delo, ki bi nas bolj zadovoljilo. V tem primeru občutimo zmedo in negotovost ob prostem odločanju za poklic.


astrolog

Tedaj lahko pomaga astrologija. Spoznavamo sposobnosti in interese, tudi poklicno okolje, v katerem jih lahko najbolje izkoristimo. Horoskop nam pokaže, ali je delo neki osebi le vir zaslužka ali se ga loti s srcem. Za nekoga je delo samo obveznost, njegovi cilji pa so usmerjeni k družini, partnerju ali hobiju, ki je lahko tudi osnovni vir dohodka ali sreče.
Danes se od človeka zahteva več. K temu je pripomogla hitro se razvijajoča tehnologija in vse večja potreba po specializaciji, večji prilagodljivosti in domiselnosti. Zaradi vse večje globalizacije in s tem povezanih združitev, menjav na delovnih mestih in racionaliziranih ukrepov lahko na delovnem trgu pričakujemo veliko sprememb. Tudi visoka brezposelnost kaže na spremembo delovnih struktur. Izobraževanje bo vedno manj tradicionalno, tudi kariero bo redko možno ustvariti na običajen način. Smo v obdobju Vodnarja, nad katerim vlada Saturn, ta pa od posameznika zahteva vse več samopobude in samoodgovornosti. Stalno delovno razmerje je vedno bolj negotovo, tudi število uradnikov se bo zmanjšalo, zaradi privatizacije bo narasla potreba po delno zaposlenih in po sodobnih poklicih. Zahtevane bodo prilagodljivost, samostojnost, sposobnost skupinskega dela, sodelovanje in inovativnost, nujno bo neprestano nadaljnje izobraževanje.

Medtem pa se sprašujemo: Kaj pa mi sedaj na začetku 20 stoletja? Kako naj se najbolje pripravimo na to dobo? Naša generacija bo doživela začetek te dobe, vendar bo nujno prilagajanje. Najprej moramo poznati sebe in svoje meje, da bomo lahko svoje sposobnosti vsestransko vpletli v poklic. Več poti je, da odkrijemo svoje talente, pri nekaterih se ti razvijejo zgodaj, drugi se jih niti ne zavedajo, morda jih nekega dne usoda pripelje na pravo pot. Ena takih poti je tudi astrologija: s pomočjo analize astrološke karte lahko ugotovimo, katero je posameznikovo pravo poklicno mesto.

Osebni horoskop daje informacijo o talentih in sposobnostih, čigava uresničitev v poklicu ponavadi zagotovi zadovoljstvo in izpopolnitev želja. Vendar garancije ni. Pri tem lahko pomaga le gotovost, da smo na pravi poti. To nam daje moč, da se lahko na poti do uspeha lažje soočimo s težavami. Michelangelo, znameniti kipar, slikar in stavbenik renesanse, je ob nasprotovanju vsem uporom takole izrazil nujnost svoje usode: »V takem suženjstvu, tako polnem sitnosti, z napačnim načrtom in s tako duševno stisko je kiparjenje božanstva meni usojeno!«


Poklicna tematika v osebnem horoskopu

Za celovito podobo te tematike ne zadostuje le študij šeste astrološke hiše, treba je kombinirati med astrološkimi poklicnimi dejavniki. Za približen vtis, kako lahko razberemo individualne osebne talente in sposobnosti, interese, zavedne in nezavedne cilje, si oglejmo primer.
Tomaž je tako kot mnogo drugih doživel tako imenovano krizo srednjih let. Želel je povsem spremeniti življenje. Oglejmo si, kaj lahko v poklicni analizi razkrije astrologija, in sicer na način, ki ga uporabljam že deset let in se je izkazal za zelo uspešnega.

Sonce razkriva zmožnosti in dispozicijo.

Sonce v znamenju pokaže, kako lahko najbolj razvijete svoj značaj in želje, hiša pa, na katerem področju se to najbolj izraža. Povezave s Soncem razkrijejo, katera področja in značilnosti otežkočajo ali olajšajo, da želeno kmalu ali pa pozneje razvijete. To področje je zelo pomembno, saj želite svoj jaz izraziti na področju, ki vas najbolj privlači.

V našem primeru se Tomaževo Sonce nahaja v Dvojčkih, na meji z Rakom. Dvojčka sta zelo komunikativen znak, rad ima kratka potovanja. Bližina Raka, znamenja domovine, pomeni, da bi najraje delal doma ali v domovini, nadvse ljubi svojo domovino, je zelo prijazen in plemenit človek. Sonce v deseti hiši potrebuje javno službo, ki mu daje priložnost gibanja  všeč mu je pozornost drugih. Zanj je pomembno, kako drugi gledajo nanj. Njegov družbeni položaj mu torej veliko pomeni in zato se trudi, da bi s svojim značajem ustregel vrednotam družbe. Povezava Sonca k Marsu na Tomaža vpliva negativno, tako da se včasih rad tudi spopade s sodelavci, kadar mu razmere ne ugajajo preveč. Lahko domnevamo, da se večkrat spre tudi z avtoriteto (Sonce predstavlja tudi šefa, avtoriteto in vodstvo). Na drugi strani pa Sončev trigon do Lune kaže, da bi dobro shajal z žensko  partnerico ali predstojnico. Luna je znak za soprogo ali stalno partnerico in seveda ljudstvo. Delo s temi osebami bi mu ugajalo, bil bi vitalen in dobre volje. Glede nato, da se Luna nahaja v Ribah, se je zmožen tudi žrtvovati za te osebe.

Mars pokaže dejanja in način samouveljavljanja.

Da se bodo sposobnosti v poklicu res izkazale, morajo dejanja odgovarjati vsaki osebnosti. Ni  hujšega, kot če vam nekdo vsiljuje dejanja, ki so vam odvratna in zoprna. Čim boljše je vaše delo in čim bolj ste se uveljavili s svojimi sposobnosti, tem boljši bodo tudi rezultati  kar je povsem razumljivo. Uspehi pri delu vam prinašajo zadovoljstvo in veselje do življenja, ko ga opravljate. Ko vam bo delo šlo zlahka od rok, bo poleg vas zadovoljen tudi vaš nadrejeni. Zato si moramo ogledati v osebnem horoskopu tudi položaj Marsa. Znamenje, v katerem se nahaja Mars, razkrije način vašega dejanja in s kakšno energijo in pripravljenostjo se lotite dela. Hiša, v kateri je Mars, pa pove, kje se lahko pričakuje največ dejanj in kje se znate najbolj uveljaviti. Povezave z drugimi planeti bodo razkrile področja (osebe), ki so vam v korist ali kjer se vedno znova zatakne, ne da bi se tega zavedali.


mars

Tomaž ima svojega Marsa v prvi hiši. Torej je samozavesten človek, ima veliko poguma in moči. Izrazita je njegova rokodelska spretnost. Neugodje in nagnjenost k prepiru se pojavita, ko je razdražljiv in se sam ne počuti preveč dobro. Mars v Devici označuje izredno pridnega delavca, mravljico. Je zelo natančen in hitro dojema. Njegova potreba po čistoči ter urejenost in odgovornost do del in stvari družbe mu po vsej verjetnosti prinašajo zaupanje avtoritete oziroma nadrejenega. Lahko sklepamo, da ima na svojem delovnem področju odgovornost za natančno izvedbo dejanj, hkrati pa tudi za material. To odgovornost potrebuje, da se lahko v družbi svojih sodelavcev zlahka uveljavi.

Če si še enkrat ogledamo kritično povezavo Marsa do Sonca, vidimo tudi, zakaj nastajajo prepiri. Tomaž, ki ima rad vse načrtovano, postaja nemiren, kadar se mora soočati s stanjem, ki tem njegovim potrebam ne odgovarja. Podobno, kot ravna sam, pričakuje tudi od svojega šefa in sodelavcev. (Kadar je Mars  kot v našem primeru  z orbito 1°21 do druge hiše, lahko upoštevamo tudi naslednjo hišo. Druga hiša je služenje denarja; tudi to področje mu je pomembno. Vendar je Mars bojevnik, je planet vojne in velike energije. Na delovnem mestu je zaradi tega pričakovati, da glede denarja, ki si ga prisluži, ne bo vedno teklo vse gladko.)

V svetu odprtih informacij, kjer nas vsak dan poplavi veliko novosti, je nekaterim ljudem težko omejiti interese na samo eno področje. Ravno zaradi te obilnosti informacij je dobro vedeti, kateri interes je bistven, kaj nas zares privlači, ne samo za kratek čas, ampak za vse življenje. Merkur nam lahko veliko pove o komunikacijskih sposobnostih in način dojemanja in posredovanja informacij. Za določena delovna področja je komunikacijska spretnost izrazito pomembna, za druga manj, že na skoraj vseh področjih pa se od (so)delavca zahteva tudi umsko delo. Tega področja zato ne smemo zanemarjati. Ko boste poiskali svoj Merkur v osebnem horoskopu, si najprej oglejte znamenje, tako boste lahko ugotovili, kaj vas najbolj zanima in o katerih interesih največ razmišljate, jih odkrivate in kako jih dosežete oziroma izpolnite. Položaj Merkurja v hiši označuje, kje dobite vse te informacije. Merkur je simbol za umsko sposobnost, komunikacijo in kratko potovanje, je tudi planet trgovcev.

V našem primeru ga ima Tomaž postavljenega v znamenje Raka. Zanj je značilno, da je izredno previden, dovzeten in prilagodljiv, njegovo razmišljanje je bolj čustveno obarvano, ponavadi ga spremljajo domišljija in vsi stranski interesi. Tomaž je občutljiv, to pomeni, da težko prenese, če ga kdo užali, vendar pa lahko hitro oprosti. Njegovi interesi so osredotočeni na njegov dom in domovino, če bi moral zaradi dela potovati, bi najraje videl, da bi bilo delovno mesto blizu doma, da bi se zvečer lahko vrnil. Najraje bi delal zase ali za državno podjetje. Merkur v Raku je bolj konvencionalen, nima interesa, da bi bila služba na kakem novem področju. Ker je Rak povezan z vodo, so zanj koristni poklici, ki so kakor koli povezani z vodo, na primer na vodovodu, v hidroelektrarni, ladjedelstvu itd.


Merkur v enajsti hiši izrazi svoje ideje v družbi, v okviru skupinskega dela, v krogu prijateljev, svojem družbenem okolju in skupinah ali klubih. Tomaž je zelo družaben, rabi družbo več ljudi, tako lahko družbo koristi v prid svojega poklica. Ker vlada nad enajsto hišo Uran, ki je simbol za družbo, vlada pa tudi na področjih, kot so elektrika, računalništvo, nevsakdanja dejanja, astronomija, radijska in televizijska tehnika, lahko sklepamo (glede na to, da je njegovo poklicno področje v Raku, njegov Merkur pa kaže na kratka potovanja v domovini z družbo, nedaleč od doma), da je delo povezano z družbo ali skupino sodelavcev. Ker je Rak zelo spremenljiv, so lahko cilji potovanja in naloge raznoliki, njegovi interesi pa se prilagajajo družbi. Tomaž ne zdrži dolgo v samoti in bo vedno iskal družbo, službeno in zasebno, ali skupino, s katero bo lahko uresničil svoj poklicni cilj.

Prevzemanje odgovornosti je  še posebej v poklicu  zelo pomembno. Znanje je eden od načinov, kako si lahko pridobimo občutek gotovosti. Področja, v katerih se oseba trudi, da bi opravila delo kar najbolje, so pri vsakem posamezniku drugačna. Vsak pa si želi na svojem področju čim več uspeha, kajti hiša, v kateri je Saturn, označuje področje, v katerem si želi oseba več gotovosti, znanja ali priznanja. Saturn, planet blokad, zavlačevanja, starosti in odgovornosti, pokaže v horoskopu področja, kjer ima oseba največ težav. Tomaž s Saturnom v sedmi hiši (hiši partnerstva) se je verjetno zelo zgodaj navezal na svoje poklicno mesto, čeprav mu to ne bo tako ustrezalo, kot bi želel. Zato bo iskal še naprej, pod pretvezo, da še ni našel primernega poslovnega partnerja, ali pa bo izjavil, da ga nova področja vznemirjajo. Zaradi strahu, občutka gotovosti pred novimi zahtevami in primanjkljaja garancije, da bo lahko dolgo ostal (tega mu nihče ne more zagotoviti), je lahko njegovo iskanje po taki osebi ali delovnem mestu življenjsko delo. Ker je Saturn istočasno v Ribah, se počuti bolj varnega, če se lahko žrtvuje za poklic, ki si ga je izbral.

Spodnji Lunin vozel opisuje področje, ki ga zaradi uresničitve svojih poklicnih želja zanemarjamo. To lahko nekega dne postane težava, zaradi česar lahko trpi tudi naše delo. Da bi ugotovili, kaj zanemarjamo, si je treba ogledati Lunin vozel v hiši in v znamenju. Tomaž ga ima v deseti hiši, najraje se giblje zunaj na prostem, doma se ne zadržuje rad. Če ne bi imel Device za ascendenta, bi zanemarjal svoj dom in bi se raje ukvarjal s hobijem, športom. Saturn kot vladar je v peti hiši. Misli in domišljija ga vedno znova pripravijo do tega, da zmaga njegova potreba, da zapusti svoj dom. V peti hiši je delno tudi Vodnar, kar kaže, da so vzroki za to, da zapušča dom, delno tudi pristranski zaslužek ali pomoč prijateljem. To sklepamo iz tega, ker je Vodnar njegovo delovno področje.

Druga hiša. Znamenje te hiše pokaže odnos do materialnega sveta in ravnanje z vrednotami. Planeti druge hiše razkrivajo osebne talente in včasih konkretno ponazarjajo, kako oziroma s čim služite denar. Pri Tomažu je na začetku druge hiše Devica, kar kaže, da skrbno ravna z denarjem, v javnosti in v družbi, rad pa ima tudi razkošje, ki si ga rad privošči. Večjih finančnih težav ne bo imel.

Šesta hiša opisuje vključevanje v delo, metodiko dela, delovno vzdušje in okolje. Torej dejavnike, s katerimi se spopadamo v vsakdanjem službenem delu. Planeti te hiše opisujejo delo in izkušnje, ki jih pridobivamo s sodelavci. Znamenje nam razkrije, s katerimi sredstvi se ukvarjamo pri delu. Pri Tomažu je šesta hiša brez planetov in se nahaja cela v znaku Vodnarja. Kar kaže, da se njegovo delo pogosto spreminja. Vodnar ljubi svobodo, spremembe in prosto gibanje, ne mara pa enoličnega dela. Vodnar ponavadi označuje področje, ki je bolj nevsakdanje in je povezano s področjem, nad katerim vlada. Gre za področje, kjer je vedno nekaj novega, nepričakovanega, ki je svobodno in je povezano z elektriko, računalništvom, astronomijo, radijsko in televizijsko tehniko, letalstvom ali psihiatrijo. Tomaževi vsakdanji pripomočki v službi so avto, radioaparat, radijski naprava, voki-toki, komunikacijska naprava, vse vrste električnih žic in kablov, telegrami in razstrelivo. Okolje zaznamujejo moderne avtomobilske naprave in področja, kjer vlada posebna energija, kot jo najdemo v vesolju, stratosferi itd. Vendar je Merkur v enajsti hiši v znamenju Raka (voda) pod vplivom Urana, kar kaže, da je njegovo delo povezano s posebno energijo (voda) in zrakom.

Končni cilj opiše deseta hiša, ki je bistvena poklicna hiša. Planeti desete hiše opisujejo pot do poklicnega uresničevanja ter sposobnosti in sredstva, ki jih uporabljamo, da dosežemo poklicni cilj. Gre torej za najvišjo točko kariere in morda za nekatere tudi za življenjski cilj in s tem povezan družbeni položaj, posledico ambicioznosti. Sodeč po tej hiši, je najvišja točka horoskopa tako imenovani Medium Coeli (MC), ki je vedno na začetku te hiše. Tomaž ima svoj MC v Biku. Njegov cilj je delo v naravi, kjer se koplje, gradi in konstruira. Stik rok z zemljo mu daje dober občutek in povzroči toploto. Čeprav je Bik finančno usmerjen poklic, njegov poklicni značaj in potrebe ne kažejo v to smer. Ta hiša kaže, da bo poklicno področje ostalo isto, vendar je njegov cilj postati bolj komunikativen in ekspanziven zaradi Jupitra.

Sedaj bi gotovo radi vedeli, kaj zares dela Tomaž. Tomaž delovni dan preživi večinoma na prostem, na svežem zraku. Zjutraj s terenskim vozilom odpelje svojo ekipo in kabelski material na različne kraje Slovenije, kjer je treba postaviti ali popraviti drogove za visoko električno napetost. Te postavijo in nato napeljujejo električni kabel. Običajno se vrne domov vsak dan. Delo je raznoliko in komunikacija med sodelavci poteka med delom z voki-tokijem. To delo opravlja že več kot 20 let in kot sam pravi: »Nekje za pisalno mizo si samega sebe ne morem predstavljati!«


VEČ VSEBIN: