Starost, pri kateri otrok preneha močiti pleničko med spanjem, se razlikuje od otroka do otroka. Otrok lahko največkrat nadzoruje mehur tudi med spanjem šele, ko doseže starost pet ali šest let. Močenje postelje velja za težavo, ko vztraja po šestem letu.


Najprimernejši čas za prehod na spanje brez pleničke je, ko je plenička zjutraj suha. Med znaki, ki nakazujejo, kdaj je primeren čas za to, je tudi, če otrok ponoči vstane, ker mora na stranišče, ali če vas pride zbudit, da bi vam povedal, da ima mokro pleničko. Nekateri otroci staršem naznanijo tudi, da bi radi nosili spodnje hlačke namesto pleničke.

Spanje brez plenic

Prvi poskusi brez pleničke

Ne bodite razočarani, če se bo v prvih nočeh brez pleničke otrok polulal v posteljo. Pomirite ga, da to ni nič hudega in ga povabite, da vam pomaga pri preoblačenju postelje. Tudi, če otrok ne lula v posteljo, jo vseeno zavarujte z nepremočljivo prevleko, ki jo namestite pod rjuhe. Če pa močenje postelje vztraja, predlagajte ponovno nošenje pleničke in nov poskus brez nje čez nekaj tednov.

Otroka lahko spodbujate tudi z nagradami. Narišite razpredelnico in za vsak dan, ko ne lula v posteljo, nalepite nalepko. Otroku boste tako dali občutek nadzora nad dogajanjem.


Kako mu pomagati, da bo ponoči suh?

Dobro je, če otroku pred spanjem zmanjšate vnos tekočine. Poskrbite tudi, da bo šel na stranišče tik preden je čas za spanje – tudi, če se mu zdi, da ga ne tišči. Obisk stranišča pred spanjem naj postane nekakšen večerni obred.

Preden se sami odpravite spat ali če se ponoči prebudite, lahko zbudite otroka, da gre na stranišče. Če težko zaspi, ko ga enkrat zbudite, ali je naslednji dan zaradi tega utrujen, te metode ne uporabljajte.

Dobro je, če uporabljate tanjše pleničke, ki ob lulanju ostanejo nekoliko vlažne. Površina debelih in vpojnih plenic tudi po lulanju namreč ostane suha, kar lahko zavre navajanje na nočno nadzorovanje mehurja.

Kako rešiti težave, povezane z nočnim lulanjem?

Ko otrok ni uspešen v ohranjanju suhosti ponoči, ga ne kregajte in ga ne kaznujte. Ostanite mirni – nekaterim otrokom to uspe prej, drugim kasneje. Pozno nočno nadzorovanje mehurja je dedno. Sicer pa je močenje postelje pogostejše pri dečkih.


Če lulanje vztraja po šestem letu starosti, se posvetujte s pediatrom. Ena od možnosti je tudi uporaba spodnjih hlačk z alarmom, pri katerih se, ko se zmočijo, sproži alarm, ki zbudi otroka. Otrok bo ob alarmu odšel na stranišče in se začel zavedati potrebe po uriniranju.

VEČ VSEBIN: