Prvi pomemben korak je, da otroka ustrezno oblečemo. Dajmo ga v spalno vrečo ali v mehka, udobna oblačila. Uporabimo ustrezno pleničko, da se ne bo predčasno zbudil zato, ker bo polulan.


Dojenček spi

Kot zvečer

Drugi korak je – duda. Ameriška pediatrična akademije priporoča, da otroku damo dudo vsakič, ko gre spat, s čimer zmanjšamo tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka. Če otroček nad dudo ni navdušen, mu jo vseeno ponujajte vsakič, ko gre spat. To ga lahko pomiri, ni pa nič hudega, če se nad dudo nikoli ne navduši.

Tretji korak je poustvaritev sosledja dogodkov, ki pripeljejo do nočnega spanca: »večerja«, se pravi kosilo, sveža pižama, knjige. Potem ugasnemo luči. Po kakšnem tednu lahko malce popustimo, tako da rutina pred popoldanskim počitkom ni tako zahtevna.

Otrokov čas za dnevni počitek določimo glede na to, kolikokrat na dan potrebuje spanec in kako dolgo naj bi trajala ta obdobja spanca.


Kolikokrat naj gre spančkat?

Dojenčki do tretjega meseca bi ves dan spali in vso noč veseljačili. To je verjetno zato, ker njihovi možgani ne proizvajajo dovolj melatonina, ki nadzira dnevne ritme. Do tretjega meseca se to uredi in dojenček lažje spi.

Od četrtega od osmega meseca naj bi šel čez dan dojenček spat od dvakrat do trikrat. Prvič naj bi se to zgodilo uro in pol po tistem, ko se zjutraj zbudi. Drugič dve do tri ure pozneje. Tretjič med 15.30 in 17.30, potem ko je bil pokonci vsaj dve uri.

Dojenčki od 9. do 14. meseca potrebujejo en do dva počitka čez dan. Prvi se običajno zgodi dve do dve uri in pol po jutranjem prebujanju. Drugi naj bi se zgodil po dveh urah in pol do treh potem, ko se prebudi iz prvega dnevnega počitka, vsekakor ne prej kot pred poldnevom.  Oba skupaj znašata dve do štiri ure.

Otroci od 15. do 18. meseca prav tako potrebujejo enega do dva dnevna počitka. Eno spanje čez dan traja med eno in tremi urami in se začne po kosilu po padcu energije. Naj ne traja predolgo, da ne bodo težave zvečer.


Otroci, ki so stari od leta in pol do treh let, potrebujejo en počitek dnevno. Koliko časa, ni mogoče določiti. Eni spijo vsako popoldne po tri ure, drugi po nekaj dni ne spijo, spet druge dneve pa bodo čisto v redu, če bodo spali uro in pol.

VEČ VSEBIN: