Malčki so zelo radovedni. Med svojim odkrivanjem okolice nanje prežijo številne nevarnosti. Kako poskrbeti, da bo dom čim bolj varen, vi in vaš malček pa kar se da brezskrbni?


Če želite ustvariti varen dom za svojega otroka, se postavite v njegovo kožo. Lahko se tudi plazite po tleh in poskusite gledati na svet z njegove višine in perspektive. Kaj vse bi vas utegnilo zanimati ali zamikati – in katere predmete pravzaprav vidite? Nato pa vse, kar je potencialno nevarnega, odstranite iz dosega njegovih malih ročic.

Varnost otroka

Nevarni predmeti

Med osnovna pravila varnosti sodi odstranjevanje vseh nevarnih predmetov, ki so na dosegu otrokove roke. Gre predvsem za majhne predmete in nevarne snovi, ki lahko povzročijo zadušitev ali poškodbo. Kovance, frnikole, kamenčke, zobotrebce, čistila, zdravila, pralne praške plastične vrečke, nabodala, nože ipd. pospravite na višje mesto, kamor otrok ne doseže. Na omare, v katerih shranjujete nevarne predmete, lahko pritrdite varnostne zapahe. Gospodinjski parati in steklovina naj ne bodo postavljeni na robovih pultov, polic ali miz, saj jih lahko otrok potegne k sebi in se poškoduje.

Pohištvo

Poskrbite za to, da bodo zaščiteni vsi ostri robovi in vogali, ki predstavljajo potencialno mesto, na katerem se otrok lahko poškoduje. Elementi, za katere obstaja nevarnost, da se prevrnejo, če bi se otrok prijel zanje in skušal splezati po njih, pričvrstite na steno (npr. omare za oblačila, knjižne police). Ustrezno zaščitite tudi stopnice – namestite zaščitno ograjo, ki je otrok ne bo mogel preplezati. Poskrbite tudi za varnost na balkonih in terasah.


Elektrika

Zelo pomembno je, da vtičnice pokrijete z varovali. Električni kabli naj bodo izven dosega otrok – napeljite jih za pohištvom ali po steni.

Varnost v kuhinji

Ker otroka zanima, kaj se dogaja na štedilniku, se bo nagonsko stegnil proti ročaju lonca in ga skušal zagrabiti. Dostop do štedilnika onemogočite z varovalom za štedilnik. Ročaje loncev vedno obrnite tako, da ne gledajo proti robu štedilnika. Če se da, kuhajte na zadnjih ploščah. Ne sprehajajte se z loncem vrele juhe po stanovanju – nesite krožnik k posodi in ga tam napolnite (in ne obratno). Če obstaja možnost, da bi otrok vklopil prazno mikrovalovno pečico, naj bo v njej stalno posoda z vodo. Vklapljanje, ko je prazna, jo lahko namreč poškoduje.

Varnost v kopalnici

Prvo pravilo v kopalnici naj bo: otroka nikdar ne pustite samega v kadi! Če med kopanjem začneta zvoniti telefon ali hišni zvonec, se zanju ne zmenite. Ali pa odnesite otroka s sabo. Ko se v kad nataka voda, vas pa ni pri kadi, vedno zaprite vrata kopalnice. Tla naj bodo čim bolj suha, saj lahko sicer pride do bolečih padcev. Manj bo drselo, če boste namestili pregrado ali zaveso za prhanje ter na dno kadi položili nedrsečo podlago. Iz pip ne sme priteči prevroča voda, da se otrok ne bi poparil. Sicer pa je za kopanje otroka najprimernejša temperatura vode 35 °C, za kopanje dojenčka pa 30 °C. Zdravil, čistil in kemikalij ne shranjujte na dosegu otrok. Posode iz stekla in keramike se ob razbitju raztreščijo na ogromno majhnih in ostrih črepinj, ki jih je težko odstraniti, zato jih raje ne imeti.

VEČ VSEBIN: