Katere so najboljše metode za naravno pospešitev poroda? Predvideni rok poroda je že mimo, vendar nič ne kaže, da se boste morali kmalu odpraviti v porodnišnico. Kaj storiti? Ženske v takšnih primerih pogosto iščejo preverjene naravne metode, s katerimi bi pospešile porod.


Žal ne obstaja trik, ki bi bil povsem preverjen, vendar pa naj bi bile določene tehnike kljub temu še posebej obetavne. Če ste tudi sami v podobni situaciji, lahko v nadaljevanju preverite, katere možnosti so vam na voljo.

Pospešitev poroda

Akupunktura za pospešitev poroda

Domneva se, da bi lahko akupunktura spodbudila začetek poroda. Čeprav ne gre za znanstveno dokazano metodo, pa v določenih predelih Azije nanjo prisegajo že več stoletij. Obstajajo sicer raziskave, katerih izsledki namigujejo, da je lahko akupunktura morda zares učinkovita naravna metoda za pospešitev poroda. Poleg tega naj bi obstajala pri ženskah, ki si pomagajo z akupunkturo, tudi manjša verjetnost, da bo potreben carski rez. Težava raziskav, ki so se doslej ukvarjale z vplivom akupunkture na začetek poroda, je sicer predvsem ta, da je bilo število sodelujočih nosečnic zelo majhno. Zaradi nezadostnega vzorca so tako potrebne nadaljnje študije.

Spolni odnosi

Porod naj bi bilo mogoče sprožiti tudi s tistim, s čimer se je nosečnost sploh začela, torej s spolnimi odnosi. Med spolnim odnosom naj bi se namreč v maternični vrat sproščali prostoglandini, ki se nahajajo v spermi. To so hormonom podobne snovi, ki se v medicini uporabljajo za umetno sprožitev poroda oziroma popadkov. Le da gre pri umetni sprožitvi popadkov za uporabo sredstev, ki vsebujejo sintetične prostoglandine. Seveda pa ta metoda ni primerna, če vam je ginekolog zaradi določenih razlogov odsvetoval spolne odnose v pozni nosečnosti.


Ricinusovo olje

Nekatere porodničarke menijo, da lahko nosečnicam pri sprožanju popadkov pomaga tudi uživanje manjših količin ricinusovega olja. Omenjeno olje sicer nima neposrednega vpliva na maternico, vendar pa lahko stimulira črevesje, kar ustvari pritisk. Ta metoda naj bi sicer delovala le v primeru, da je porod že zelo blizu. Previdni morate biti tudi pri količini zaužitega ricinusovega olja, saj lahko prevelik odmerek povzroči diarejo, ki predstavlja tveganje za dehidracijo.

Svetlinovo olje

V povezavi z naravnim sprožanjem popadkov se pogosto omenja še ena vrsta olja, in sicer svetlinovo olje. V njem naj bi se namreč nahajale snovi, ki jih telo spremeni v prostoglandine, ki lahko zmehčajo maternični vrat in tako pospešijo začetek poroda. Tudi v tem primeru pa so za trdnejše dokaze potrebne natančnejše študije.

VEČ VSEBIN: