Izbiranje primerne opreme za novorojenčka je lahko precej naporno, še posebej če s tem še nimate izkušenj. Mnogi starši se osredotočijo predvsem na videz posteljice in seveda na ceno, kar pa bi moralo biti drugotnega pomena. Ker dojenčki ogromno časa prespijo, je izbira posteljice za dojenčka, ki bo zares varna in udobna, izjemno pomembna. Z upoštevanjem spodnjih napotkov boste lahko hitro izbrali najboljšo posteljico za vašega otroka!


Otroške posteljice za dojenčka

Pazite na ustrezen razmik med letvicami

Pomembno je, da letvice pri posteljici niso pretirano narazen, saj je sicer tveganje za različne nesreče močno povečano. Priporoča se, da razmik med letvicami ne presega 6 centimetrov. Ko se odpravljate v trgovino, da bi kupili otroško posteljico, je tako pametno s seboj vzeti tudi ravnilo ali meter. Seveda pa lahko zanj zaprosite tudi prodajalca oziroma preverite informacijo na embalaži, če je ta na voljo.

Kotni količki naj imajo ravno površino

Dekorativne bunkice na kotnih količkih so lahko prijetne na pogled, vendar niso najbolj varne. Iščite posteljice brez tovrstnih okraskov. Vrh količka naj bo raven, raznim dekorativnim detajlom pa se izogibajte tudi pri stranicah na vrhu in dnu otroške posteljice. Pogosto je najbolje upoštevati načelo »manj je več«.

Preverite stabilnost posteljice za dojenčka in morebitne ostre elemente

Pred nakupom otroške posteljice se prepričajte, kako čvrsto je mogoče pričvrstiti vijake in druge povezovalne dele. Kako stabilna je v resnici posteljica, kakšni so spoji? Prav tako preverite, ali morda obstajajo ostrejši elementi in dodatki, ki bi lahko predstavljali povečane tveganje za poškodbe.


Uporabljene barve naj bodo brez hlapnih organskih spojin

Pri izbiri barve posteljice ne gre samo za to, kako lepa je oziroma kako dobro se ujema z drugo opremo. Tisto, na kar morate najprej pomisliti, je, ali lahko morda uporabljena barva predstavlja tveganje za otroka. Iščite posteljice, ki so pobarvane z barvami brez hlapnih organskih spojin. Če boste uporabljali starejšo posteljico, ki ste jo dobili od svojih sorodnikov, prijateljev ali znancev, je smiselno odstraniti staro barvo in posteljo ponovno prebarvati z novo, preverjeno varno barvo. Podobno velja tudi, če ste odločili za nakup rabljene posteljice. Tudi v teh primerih je seveda pomembno upoštevati druge napotke glede ustrezne varnosti posteljice za dojenčka.

Izbira primerne vzmetnice prav tako izjemno pomembna

Nepogrešljiv element posteljice za dojenčka je seveda tudi vzmetnica. Ta se mora povsem prilegati dimenzijam posteljice oziroma ogrodja. Če ostaja za več kot dva prsta razmika med vzmetnico in ogrodjem, je to lahko problematično z vidika varnosti. Ko izbirate vzmetnico, se prepričajte tudi, da je dovolj trda. Tudi dojenčki namreč potrebujejo dobro oporo med spanjem, zato premehka ležišča niso najprimernejša.

Ne napolnite posteljice s plišastimi igračami

Da bo posteljica zares varna, je pomembno tudi to, kaj vanjo položite. Odsvetovano je, da otroku med spanjem družbo delajo plišaste igrače, prav tako pa se izogibajte zelo mehkim odejam ipd. To namreč predstavlja tveganje za zadušitev otroka med spanjem. V posteljici naj bo poleg otroka le najnujnejša oprema preverjene kakovosti.

VEČ VSEBIN: