Priprava na novega družinskega člana je povezana tako z veselim pričakovanjem kot s stresom. To ne velja le za biološke starše, ampak tudi za tiste, ki so se odločili za posvojitev otroka. Ponekod v tujini tako že nekaj časa obstajajo posebni tečaji, namenjeni ljudem, ki nameravajo posvojiti otroka.


Ti tečaji naj bi bodoče starše pripravili na različne situacije, s katerimi se bodo morali najverjetneje soočati. Starši, ki so se udeležili teh tečajev, pa pogosto poudarjajo, da obstajajo določene stvari, na katere kljub tečaju niso bili zares pripravljeni. Nasveti staršev, ki so že posvojili otroka, so lahko tako zelo dragoceni za vse, ki o posvojitvi šele razmišljate. Za vas smo zato zbrali nekaj najpomembnejših nasvetov.

Posvojitev otroka

Poskrbite za podporo

Poskrbite, da boste obdani z ljudmi, pri katerih boste lahko dobili podporo, ko jo boste potrebovali. Postopek posvojitve je pogosto povezan z vzponi in padci, zato je dobro, da imate ob sebi ljudi, ki vam bodo pomagali, da premagate težke trenutke in se osredotočite na svoj cilj. Družba pesimistov je lahko v obdobju, ko se pripravljate na posvojitev otroka, še posebej moreča, saj vam jemlje dragoceno energijo.

Posvojitev otroka in predsodki

Posvojitev je še vedno povezana s precej predsodki, zato so starši, ki se odločijo, da posvojijo otroka, pogosto zelo občutljivi. Poskušajte se izogniti temu, da bi v vsakem vprašanju videli slab namen. Ni nujno, da so ljudje, ki jih zanimajo podrobnosti v povezavi s posvojitvijo, negativno nastrojeni. Morda celo sami razmišljajo o posvojitvi ali pa bi enostavno želeli razširiti svoje obzorje.


Negativni odzivi okolice

Občasno boste seveda naleteli na ljudi, ki bodo odkrito izrazili svoje negativno stališče glede posvojitve. V takšnih primerih je prav, da se odzovete in zaščitite zasebnost svoje družine. Če imate občutek, da so vprašanja, ki vam jih zastavljajo, neprijetna in da posegajo v vašo intimo, se postavite zase in jasno začrtajte meje, za katere ne boste dovolili, da bi jih drugi prestopili.

Odkrito se pogovorite se s posvojenim otrokom

Otoka seznanite z njegovimi koreninami. Če so bili njegovi biološki starši iz povsem drugačnega okolja, je prav, da mu daste možnost, da se seznani z državo, kjer je bil rojen, in podobno. Otrok vas ne bo zato nič manj cenil, kvečjemu nasprotno. Možnost spoznavanja različnih kultur je zagotovo dragocena popotnica za življenje.

Razlog za posvojitev otroka

Razlog za posvojitev ne bi smel nikoli biti dobrodelnost. Tako boste namreč na otroka vedno gledali kot na svoj projekt, na dobro delo, ki ste ga opravili, ne pa kot na svojega otroka. Vse to se lahko odraža tudi v vašem odnosu. Otrok potrebuje starše, ki ga bodo imeli radi, kot bi bil njihov biološki otrok, in ne nekoga, ki bo nanj gledal zviška, čeprav povsem nezavedno.

Vzgoja in težave

Morebitnih težav pri vzgoji, na katere prej ali slej naletijo vsi starši, tudi biološki, nikoli ne povezujte s tem, da je otrok posvojen. Razmišljanje o tem, da se vam morda ne bi bilo treba spopadati s temi težavami, če bi šlo za vašega biološkega otroka, lahko hitro privede do katastrofe. Posvojitev otroka je nekaj, za kar se morate odločiti odgovorno in pri tem upoštevati, da ni starševstvo nikoli povezano le z lepimi trenutki, ampak da morate skupaj z otrokom prebroditi tudi težavnejša obdobja odraščanja.


Puberteta in najstništvo

Predvsem v puberteti se lahko zgodi, da bo otrok oziroma najstnik med prepirom uporabil »argument«, da niste zares njegov starš. To vas ne sme pretirano prizadeti, saj to nikakor ne pomeni, da vas nima zares rad oziroma da vas ne dojema kot starša. Najstniška leta so pogosto povezana z zelo burnimi reakcijami in uporništvom, kar pa še ni znak, da so pogovori, ki ste jih imeli z otrokom glede posvojitve, pozabljeni. Tudi sami najbrž v jezi včasih rečete kaj, kar pozneje obžalujete.

Stik z biološkimi starši

Povežite se z drugimi posvojitelji. Socialna mreža, sestavljena iz ljudi, ki zelo dobro razumejo specifike vaše situacije, je lahko pogosto zelo dragocena. Četudi imate še tako razumevajočo družino in prijatelje, bodo težko razumeli določene stvari. Možnost, da se o njih pogovorite z nekom, ki ima podobno izkušnjo, je vedno dobrodošla. Danes obstaja ogromno možnosti, da navežete stik z drugimi starši, ki so posvojili otroka, zato ni razloga, da jih ne bi izkoristili.

VEČ VSEBIN: