To sta dve osnovni človeški kretnji, ki ju je človek prinesel iz pradavnine. Že pračlovek je z dvignjenimi in razkritimi dlanmi povedal naključnim mimoidočim, da nima sovražnih namenov. Kretnje z dlanmi so še danes najbolj zanesljiv način, da odkrijemo značaj človeka.


rokovanje

Pri pozdravljanju in rokovanju hitro odkrijemo, iz kakšnega okolja človek izhaja.

Ljudje, ki živijo v redko poseljenih pokrajinah, tudi pri pozdravljanju ohranjajo veliko razdaljo. Ne marajo rokovanja. Raje imajo dvignjeno roko v pozdrav. Če pa se že morajo rokovati, roko togo iztegnejo in si tako zagotovijo širši osebni pas.

Ljudje, ki živijo v podeželskih naseljih, se rokujejo. Pri tem trdno stojijo na tleh, telo rahlo nagnejo naprej in iztegnejo roko.


Mestni ljudje so vajeni gneče in osebni pas se jim je močno zožil. Mestni človek brez strahu stopi bliže in se rokuje. Pogled mu počiva na obrazu sogovornika.

Pri rokovanju ločimo več vrst: oblastno, vdano in enakovredno rokovanje.
Oblastno rokovanje: pri tem rokovanju je dlan obrnjena navzdol, ali pa vsaj toliko, da lahko izrazimo gospodovalnost. Pri pogovoru imamo premoč in vedno nadzorujemo položaj.

Vdano rokovanje: pri tem rokovanju je dlan obrnjena navzgor. S tako obrnjeno dlanjo izražamo vdanost in poslušnost. Prepustimo se navodilom in nikoli ne pomislimo s svojo glavo.

Enakovredno rokovanje: je znano tudi kot “moško rokovanje”. Dlan je obrnjena navpično glede na tla. Tak stisk roke pomeni, da se s sogovornikom dobro razumemo in ga sprejemamo kot sebi enakega.


Pri moškem rokovanju je običajno tudi stresanje roke. Stresemo jo petkrat ali sedemkrat.

Ste se že rokovali s “poginjeno ribo”? Taka roka je mehka, mrzla in lepljiva. Taka roka nam ne vrne stiska in komaj čaka, da se rokovanje konča. Tudi nam povzroči neprijeten občutek. Ljudi, ki imajo mehkužno roko, označimo za slabiče in osebe s šibkim značajem. Ti ljudje se svojega medlega stiska roke največkrat sploh ne zavedajo.

Druga skrajnost pa je drobljenje členkov med rokovanjem. Tako rokovanje pokaže napadalnega in robustnega človeka. Takemu prijemu roke je podobna togo ponujena roka. Togost zagotavlja velik osebni prostor. Morda naj bi ta zavaroval nasilneža pred morebitno brco ali klofuto.

Stisk prstov je rokovanje, kjer stisnemo samo prste druge osebe. Tisti, ki nam ponudi samo prste, je nesamozavestna oseba, ki se boji ljudi in pristnega osebnega stika. S takim načinom rokovanja si oseba želi zagotoviti dovolj velik osebni pas.


Kadar nas sogovornik med rokovanjem potegne v svoj osebni prostor, to lahko pomeni dvoje: da se počuti varno le v svojem prostoru, ali pa smo se zanj preveč oddaljili in nas želi pritegniti v bolj intimni krog.

Ta rokovanja so najbolj pogosta, so pa tudi takšna, pri katerih sodeluje še leva roka. Leva roka poseže v intimni pas sogovornika. S to kretnjo izražamo odkritost in globoko zaupanje do osebe, s katero se rokujemo. Višina dotika na sogovornikovi roki nam pokaže obseg čustvovanja in zaupanja.

Stisk roke z obema rokama kaže na zaupljivost in poštenost. Tako se rokujejo ljudje, ki se dobro poznajo. To rokovanje je v navadi med sorodniki in prijatelji.

Objem zapestja izraža podobna čustva kot stisk roke z obema rokama.

Prijem komolca že izraža večje čustvovanje kot prejšnja oblika. S tem prijemom želimo svoja čustva prenesti na sogovornika.

Prijem nadlakti je v navadi med prijatelji in sorodniki, ki jih v danem trenutku veže enako čustvo. Enako velja za rokovanje, ko roka počiva na ramenu. Obe rokovanji dopuščata telesni dotik, zato je tako rokovanje primerno le, kadar smo prepričani, da nam bo oseba vrnila prijem, ali da bo vsaj razumela čustva. Če osebi med rokovanjem ne doživljata enakih čustev, lahko pride do neljubih konfliktov. Prizadeta oseba meni, da je sogovornik vdrl v njen intimni prostor in da njegove namere niso iskrene.

Zato pozor! Pri pozdravljanju in rokovanju ne bodite vsiljivi. V intimni prostor posegajte le, ko ste prepričani, da ne boste prizadeli čustev sogovornika.

Kako preprečiti gospodovalen stisk roke?

Svoja čustva, misli in želje izražamo s položajem dlani. Kadar je dlan obrnjena navzgor, spominja na kretnjo berača. Tak položaj dlani izraža vdanost in prošnjo. To imenujemo podrejeni položaj dlani.

Če je dlan obrnjena navzdol, izražamo avtoriteto, moč, oblast in ukazovalnost. Zato tak položaj imenujemo gospodovalni položaj dlani. Kadar želimo svojo gospodovalnost še podkrepiti, stisnemo dlan v pest in iztegnemo le kazalec. Tako lahko brez besed pokažemo, da se bomo zavzemali za svoja stališča tudi z agresivnostjo. Ta kretnja je običajna pri ukazovanju podrejenim ljudem. Velikokrat starši s pomočjo teh kretenj vzgajajo svoje otroke.

Pri oblastnem rokovanju se srečate z navzdol obrnjeno dlanjo. Tako roko ponudijo gospodovalni ljudje in ponavadi jo prvi iztegnejo v pozdrav. Tako roko lahko stisnete, če sami sprejmete podrejeni položaj in svojo dlan obrnete navzgor. Zdaj veste, kaj to pomeni, zato tega ne boste hoteli storiti.

Ponujeno roko z navzdol obrnjeno dlanjo lahko prezrete in se sploh ne rokujete. Vendar se tako ne boste izognili zameri in slabi volji.

Lahko si pomagate z zvijačo! Gospodovalno ponujeno roko primete za zapestje, tako da vaša roka prekrije hrbet sogovornikove roke. Roko nekajkrat potresete v pozdrav. Svojega sogovornika ste obvladali. Priborili ste si celo prednost! Kajti vaša dlan počiva na njegovi in s tem prijemom vi izražate gospodovalnost. Sogovornika tak prijem spravi v zadrego.

Vedno se gospodovalnemu stisku roke ne moremo izogniti s pomočjo prejšnje kretnje. Morda mislite, da lahko nasilno obrnete sogovornikovo gospodovalno dlan. Tak gib bo očiten in sprožili boste le pokanje členkov. Pomagati si morate drugače! To pa zahteva nekaj vaje.

Oseba vam gospodovalno ponudi roko. Sprejmete roko, nato stopite z levo nogo korak naprej in počasi približate še desno. Stopili ste v sogovornikov intimni pas in počasi potisnete sogovornikovo roko v podrejeni položaj. Prednost ste si pridobili, ko ste vstopili v sogovornikov intimni pas in ga s tem spravili v zadrego. Vedno gospodovalnega stiska roke ne morete preobrniti v podrejenega. Zato pa s tako taktiko lahko izzovete enakovredno rokovanje.

VEČ VSEBIN: