Starševstvo je pospremljeno s celim spektrom različnih odločitev in ena od njih je tudi odločitev med pralnimi plenicami ali pleničkami za enkratno uporabo. Informacij o potencialnih in dejanskih škodljivih vplivih pleničk za enkratno uporabo tako na občutljivo otroško kožo kot na okolje je veliko in mnogi starši se zaradi teh, pa tudi zaradi finančnih razlogov odločajo za uporabo pralnih pleničk.


Te so danes bistveno prijaznejše za uporabo kot so bile tiste, ki so jih uporabljale naše mame, z različnimi živo pisanimi in nagajivimi vzorčki, pa tudi bistveno bolj srčkane na malih ritkah. In čeprav je ponudba pri nas v primerjavi s tujino relativno skromna, je je ravno dovolj, da so lahko novopečeni starši v precejšnji dilemi. V nadaljevanju predstavljamo kratek vodič po različnih možnostih.

Pralne plenice iz blagaModeli pralnih plenic

V splošnem pralne plenice lahko razdelimo v dve kategoriji in sicer vse-v-enem, ki so še najbolj podobne pleničkam za enkratno uporabo. Pogosto jih je treba sicer sestaviti tako, da se vpojni deli vložijo v prekrivne hlačke. Nekateri modeli imajo vpojne dele tudi našite na prekrivnega, vendar se zaradi tega pogosto dlje sušijo, predvsem okrog šivov.

V drugo kategorijo pa sodijo pleničke z ločenim vpojnim delom in nepremočljivimi prekrivnimi hlačkami. Slednjih ni potrebno prati ob vsakem previjanju. Prekrivne hlačke so navadno sešite iz mikroporja ali pa iz volne in zagotavljajo optimalno temperaturo pod pleničko, pa tudi dihanje kože. Volnene prekrivne hlačke so primerne predvsem za ponoči, ko so mokre, pa jih lahko posušite brez pranja tudi na zraku.


Velikost in zapenjanjePrevijanje dojenčka

Pralne plenice so navadno na voljo v ena-za-vse velikosti in so uporabne že za novorojenčke (od cca. 3,5 kg dalje) pa do konca obdobja povijanja, pri čemer je prednost seveda ta, da potrebujete samo en set plenic in tako prihranite kar nekaj denarja. Lahko pa podobno kot pri plenicah za enkratno uporabo izbirate med različnimi velikostmi, kjer bo investicija nekoliko večja, vendar pa bodo zaradi boljšega prileganja pleničke najverjetneje manjkrat – če sploh – prepuščale.

Verjetno ste sedaj že opazili, da je pri pralnih plenicah vse nekako v dveh kategorijah in podobno je z zapenjanjem. Obstajajo pleničke z zapenjanjem na ježke in na pritiskače. Pri zapenjanju na ježke se plenička lahko bolje prilega ob pasu, posledično pa tudi ob nogicah. Po drugi strani pa so pritiskači primerni za tiste čase, ko otroci že znajo odpenjati ježke, saj za pritiskače navadno potrebujejo več moči.

Materiali

O materialu prekrivnih hlačk smo že govorili, velja le omeniti, da različne znamke uporabljajo različne materiale, zato velja preveriti pri vsakem ponudniku posebej, kaj so izbrali in ali to ustreza potrebam in prepričanjem staršev.

Poleg prekrivnih hlačk pa so iz različnih materialov tudi vpojni deli pleničk in sicer so iz mikrofibre, bombaža, konoplje ali bambusa. Predvsem slednji slovi po svoji vpojnosti ter nežnosti, saj je resnično mehak. Zelo vpojni so tudi vložki iz konoplje, vendar so tudi nekoliko bolj trdi, obenem pa se lahko tudi dolgo sušijo.


Pranje pralnih plenic

Za enega otroka zadostuje približno 20 do 24 pralnih pleničk, kar pomeni, da jih je potrebno prati vsak drugi dan. Poleti je najbolje sušiti pleničke na soncu, saj jih ta še dodatno pobeli in razkuži, v zimskih mesecih pa je pogosto nepogrešljiv sušilni stroj.
Pred pranjem lahko uporabljene pleničke odlagate v za to namenjeno vedro, priporočljivo je, da ima pokrov, ni pa jih potrebno namakati. Za novorojenčka tudi ni nujna uporaba pleničnih predlog, temveč je dovolj, da se jih splakne pod tekočo vodo preden grejo v vedro. Pri otrocih, ki že jejo trdno hrano, pa so lahko predloge odlični pripomočki za lažjo higieno.

Pralne pleniceDodatki

Čeprav se sliši zapleteno, je uporaba pralnih pleničk resnično enostavna. Poleg samih pleničk pa pride prav še nekaj dodatkov. Poleg že omenjenega vedra in pleničnih predlog sem sodi še nepremočljiva vrečka, v katero se med potepanjem shranijo uporabljene pleničke. Ko ta odsluži svojemu prvotnemu namenu, pa je odlična spremljevalka za na kopanje, kjer namesto pleničk v njej mesto najdejo mokre kopalke.

Kako torej izbrati?

Glede na številne različne možnosti je izbira lahko precej zapletena. Morda najbolj smotrno je kupiti po eno od tistih pleničk, ki starše najbolj zanimajo, ter jih preizkusiti. Pogosto so dobri viri informacij tudi drugi straši, ponudniki pralnih pleničk in včasih tudi spletni forumi, čeprav včasih oddajajo vibracije bojnega polja, kjer se krešejo mnenja različnih uporabnikov.

V Sloveniji se ponudba pralnih pleničk vztrajno širi, po kratkem iskanju pa smo poleg uvoženih pleničk našli tudi dve domači znamki. Pri eni od njih svojim kupcem ponujajo tudi najem celotnega spektra različnih pleničk, tako da jih lahko preizkusijo in ugotovijo, ali in katere jim ustrezajo.


VEČ VSEBIN: