Uporaba pralnih pleničk nosi s seboj kar nekaj trikov in pasti, ki jih starši v začetku morda niti ne pričakujejo. Povprašali smo starše, ki jih uporabljajo, česa so se naučili in kaj svetujejo vsem »novincem« in nastal je tale prispevek.


pralne plenice

Puščanje

Ena od najpogostejših težav pri uporabi pralnih pleničk je gotovo puščanje. Vzrok za to lahko tiči v slabem prileganju pleničke. Posebej pri novorojenčkih in majhnih dojenčkih se pogosto zgodi, da so pleničke prevelike. Prileganje mora biti tesno – a ne pretesno – tako pri nogicah kot okoli pasu. Zelo pomaga tudi, da dojenček ne nosi pretesnega bodija, ki ga stisne okoli nogic, saj tudi to lahko onemogoča dobro tesnjenje.

Večja oblačilca

Pralne pleničke imajo večji obseg od pleničk za enkratno uporabo, kar je potrebno upoštevati tudi pri nakupu oblačilc. Poleg že omenjenih večjih bodijev je priporočljivo poiskati tudi širše hlačke in žabice, ki bodo prav tako prispevali k temu, da bodo ritke dlje časa ostale suhe oziroma da pleničke ne bodo prepuščale.

Prilagodljivost

Uporaba pralnih pleničk ni zelo rigidna in omogoča različno kombiniranje. Veliko staršev se tako odloči za delno prakticiranje koncepta dojenčka brez plenic. Pri tem pristopu gre predvsem za to, da se starši naučijo prepoznajo otrokove znake, ki napovedujejo lulanje in kakanje ter jim skušajo slediti. Ta pristop v začetku zahteva več pozornosti, sčasoma pa pomeni manj uporabljenih pleničk in hitrejše navajanje na kahlico.


Ponoči starši pogosto neradi dramijo otroka za previjanje, zato nekateri uporabljajo več ali debelejše vpojne vložke v pralnih pleničkah ali pa se odločijo za uporabo pleničk za enkratno uporabo. Nekateri slednje vstavijo kar v žep pralnih pleničk, da dosežejo vpojnost, obenem pa plenička za enkratno uporabo ne pride v neposreden stik s kožo dojenčka.

Čiščenje

Če pleničke tudi po pranju še vedno nekoliko zaudarjajo ali pa prehitro puščajo, jih je potrebno dodobra oprati oziroma preprati. Nekateri starši to preventivno naredijo kar enkrat na mesec. To pomeni, da jih v stroju enkrat splaknejo s hladno vodo, nato pa jih operejo z vročo in dodajo še detergent. Po pranju izločijo prekrivne hlačke ter vpojne vložke ponovno operejo z vročo vodo, to pot brez detergenta, le z belilom. Priporočljivo je beljenje s soljo za odstranjevanje madežev ali s sodo bikarbono. Potem pa le še enkrat izpiranje z vročo vodo in sušenje v stroju ali pa na vrvi.

VEČ VSEBIN: