Tokrat bomo, malo za šalo, malo za res, govorili o optimističnem pogledu na življenje brez partnerja.


samska ženska

Optimizem

Optimizem lahko definiramo kot pričakovanje pozitivnega izida, ne glede na okoliščine. Je najboljša življenjska strategija spopadanja s stresom in se povezuje z zdravjem. Zvrhano mero optimizma potrebujemo zlasti, če smo trenutno, ali pa že dlje časa, brez partnerja. Občutki žalosti in razočaranja se začnejo sočasno s hladnejšimi dnevi, ko videvamo pare, kako se še posebno tesno objeti sprehajajo naokoli.

Takšni občutki žalosti se navadno stopnjujejo in dosežejo svoj vrhunec za božični čas, ki je še posebna muka, če smo trenutno brez partnerja. Koktajl grenkih občutkov pa pijemo, čeprav si tega niti malo ne želimo, še celo pomlad, ki je še en letni čas, naklonjen zaljubljenim.

Prispevek ni namenjen obujanju žalostnih spominov in opominjanju pomanjkljivosti, ki jih prinaša življenje brez partnerja. Ravno obratno. Okolje ni naklonjeno zgolj vezanim ali poročenim, čeprav včasih, ko nam primanjkuje optimizma, tako mislimo. Če premislimo, lahko najdemo vsaj 5 prednosti, ki jih imamo, če smo samski.


1) Število ljudi, ki nimajo stalnega partnerja, iz leta v leto in ne glede na kraj, narašča. Sam podatek ni posebno razveseljujoč, vseeno pa navedeno pomeni, da verjetnost, da nekoga spoznamo iz leta v leto narašča. Hkrati pa se veča tudi število potencialnih partnerjev, med katerimi lahko izbiramo.

2) Vsi poznamo vrstice »za prijatelje si je treba čas vzet« in navedeno še kako drži. Ko smo poročeni ali vezani pa le redko najdemo priložnosti, ob katerih se lahko zberemo skupaj s prijatelji. Verjetno se nam je že vsem zgodilo, da smo dobre prijatelje srečali na cesti, na kratko poklepetali, pogovor pa zaključili z »moramo se kaj videti«. Do takšnega srečanja pa, ponavadi, nikoli ne pride. Če trenutno nimamo stalnega partnerja, imamo na razpolago več časa, ki ga lahko zapolnimo z druženjem s prijatelji. Verjetno se sprašujete, kaj narediti v primeru, ko so vsi drugi prijatelji vezani. Naredite vi prvi korak. Pokličite jih. Zagotovo se bodo razveselili.

3) Če ste trenutno ali pa že nekaj časa brez partnerja, verjetno uživate v vsej svobodi, ki jo takšno življenje prinaša. Vaši vezani kolegi te svobode nimajo. Vsakič, ko se vezan moški obrne za ženskim krilom, je njegova spremljevalka nejevoljna. Vsakič, ko vezan moški pohvali drugo žensko, je njegova spremljevalka ljubosumna. Podobno se dogaja tudi vezanim ženskam. Njihov moški je ljubosumen že v primeru, ko mora dalj časa delati z moškimi sodelavci. V zvezi moramo prenašati tudi kakršnekoli obtožbe varanja. Vse omenjeno pa se tistim, ki niste vezani, ne dogaja. Imate vso svobodo spogledovanja in neoviranega spoznavanja novih ljudi, brez da bi vam to kdorkoli očital. Je pa tudi res, da včasih radi na to pozabimo.

4) Še ena prednost, ki jo prinaša življenje brez partnerja, je čas, ki ga imamo, da razmišljamo o sebi, naši preteklosti, prihodnosti in sedanjem trenutku. Večina ljudi si ta čas vzame šele, ko njihovem življenju trenutno niso zadovoljni ali pa so naleteli na oviro, ki je ne morejo premostiti. Čas, ki ga porabimo za razmišljanje, nikoli ni zapravljen čas. Razmislek o življenju nam pomaga, da lažje razumemo sebe in druge, pa tudi, da razmislimo o lastnih napakah in morebitnih rešitvah za težave, ki jih imamo.


5) Pogosto dejstvo, da smo v zvezi, poročeni ali imamo morda celo otroke, pomeni, da smo v nenehnem konfliktu med privatnim življenjem in delom. Med delom razmišljamo o partnerju in zato morda lahko delamo napake med delom. Ko smo doma, pa namesto da bi uživali s partnerjem, razmišljamo o skrbeh, ki nam jih povzroča delo. Če trenutno nimamo partnerja, takšnega konflikta nimamo. Lahko se popolnoma posvetimo delu. Morda celo dobimo možnost napredovanja ali kakšno drugo priložnost za delo.

Po prebranem si boste morda mislili, da so ti nasveti res slabi in verjetno so res, če upoštevamo, da se iz takšnih receptov za boljše počutje navadno ne skuha nič dobrega. Vseeno pa nam takšen optimističen pogled pomaga lažje sprejemati trenutno življenjsko situacijo in nam morda vlije celo kanček upanja pri spoznavanju novih ljudi.

Psihologinja S.A.R.A. za soncek.com

VEČ VSEBIN: