Prehlad pri dojenčkih je zelo pogost pojav, in to v vseh letnih časih. Mnogi starši so sicer zaskrbljeni, saj imajo občutek, da njihov otrok zboleva še posebej pogosto, vendar je v večini primerov skrb odveč.


Prehlad pri dojenčkih

Zakaj je prehlad pri dojenčkih tako pogost?

Glavni razlog za to, da je prehlad pri dojenčkih zelo običajen pojav, je, da je na začetku življenja otrokov imunski sistem zelo šibek. Tako dojenčki hitreje zbolijo. Za prehlad je lahko odgovornih ogromno različnih virusov, otrokova imunost pa se vzpostavlja za vsako vrsto virusa posebej. Gradnja naravnega obrambnega sistema telesa je tako dolgotrajen proces, kar pomeni, da je tudi prehlad pri dojenčkih povsem naraven pojav, ki vas ne bi smel pretirano presenetiti.

Še dodaten razlog za to, da je prehlad pri dojenčkih zelo pogost, pa je, da se ljudje pogosto dotikajo dojenčkov, zaradi česar so bolj izpostavljeni prenosu mikrobov. Čeprav lahko otrok zboli praktično vse dni v letu, pa je verjetnost za prehlad pri dojenčkih, podobno kot pri odraslih, večja v hladnejših mesecih. Hladen zunanji zrak v kombinaciji z gretjem v notranjih prostorih namreč povzroči izsušitev nosnih membran, kar olajša vstop različnim virusom.

Koliko prehladov pri dojenčkih lahko pričakujemo?

Dojenčki oziroma majhni otroci povprečno prebolijo približno 8 prehladov letno. Če gre za otroka, ki že obiskuje vrtec, pa lahko ta številka celo naraste. Že z vidika statistike obstaja tako zelo velika verjetnost, da bo vaš otrok zbolel vsaj nekajkrat letno. Za primerjavo: povprečno število letnih prehladov pri odraslih je mnogo nižje. Če gre za odraslo osebo, ki nima posebnih zdravstvenih težav, je mogoče pričakovati približno dva prehlada v enem letu.


Razlikovanje med prehladom, gripo in alergijami

Včasih je lahko ugotavljanje, kaj je narobe z otrokom, precej težavno. Za prehlad pri dojenčkih je značilen voden izloček iz nosu, ki postane v nekaj dneh gostejši, spremeni pa se tudi njegova barva, in sicer v rumenkasto ali zelenkasto. Prehlad pri dojenčkih pogosto spremljata tudi kašelj in nekoliko povišana telesna temperatura. Za prehlad je značilno tudi to, da otrokov apetit ne upade pretirano.

Po drugi strani pa so lahko simptomi gripe in drugih bolezenskih stanj za otroka bolj neprijetni. Pojavita se lahko tudi diareja in bruhanje. Dobro je ločiti tudi med prehladom in (sezonskimi) alergijami. Za alergije so značilni znaki, kot so zasolzene oči, ponavljajoči se napadi kihanja in srbeča koža. Izloček iz nosu bo ostal tudi po nekaj dneh voden. Pri alergiji torej ne pride do spremembe barve ali teksture izločke. Prav tako pa alergije niso povezane s povišanjem telesne temperature oziroma z vročino.

Nasveti za ublažitev simptomov prehlada

Žal ne obstaja čudežno zdravilo, ki bi povzročilo, da bi virus prej zapustil otrokovo telo. Vendar pa lahko starši kljub temu naredijo marsikaj za to, da postane prehlad pri dojenčkih znosnejši. Poskrbite, da bo imel otrok na voljo dovolj tekočine (za dojenčke je vir tekočine običajno materino mleko) in priložnosti za počitek. Pomembno je tudi, da dojenčku pomagate pri lajšanju težav z dihanjem, ki so povezane z zamašenim nosom.

Po predhodnem posvetu s pediatrom lahko uporabite solno raztopino, dojenčku pa bo močno koristilo tudi to, da poskrbite za dovolj vlažen zrak v prostoru. Koristna bo tudi topla kopel ali nekajminutno zadrževanje v bližini pare. Pri tem pazite, da ne pride do opeklin oziroma poškodb.


VEČ VSEBIN: