Otrok je na uživanje goste hrane pripravljen, ko doseže dvakratno težo, kot jo je imel ob rojstvu, lahko sedi sam in žveči ter grize predmete.


Kako naj poteka uvajanje goste hrane pri dojenčku?

Najbolj priporočljiva gosta hrana za dojenčka so riževi kosmiči, narejeni posebej za otroke. Ko otroka uvajate v gosto hrano, mu ponudite en tak obrok na dan – ob normalni rutini hranjenja z materinim mlekom ali mlečnim nadomestkom. Prve žličke goste hrane, ki jih otrok zaužije v tem prehodnem obdobju, so namenjene vaji in jih ne štejte v skupno dnevno število hranjenj.

Otrok in uživanje goste hrane

Oprema, ki jo potrebujete

Za prehod z mleka na gosto hrano potrebujete otroške žličke, otroške skodelice, slinčke in otroški stol.

Otroške žličke so narejene iz trpežnega plastičnega materiala in dovolj majhne in mehke, da na poškodujejo dlesni. Imejte dve ali tri take žličke.


Med obvezno opremo ne smejo manjkati skodelice, narejene posebej za majhne otroke. Tudi te so narejene iz trpežne plastike, v njih pa stoji le manjša količina hrane.

Na voljo imejte tudi dovolj slinčkov, ki bodo zaščitili otrokova oblačila pred izpljuvano ali razmazano hrano.

Namen otroškega stola je, da otroku omeji gibanje med hranjenjem. Večina otroških stolov ima vdelan pladenj za hrano. Izberite stol močnejše konstrukcije. Otroka v otroškem stolu nikoli ne hranite, dokler ni sposoben sedeti sam. Otroka nikoli ne pustite v stolu samega, brez nadzora.

Kako pripraviti kosmiče?

Za en obrok je dovolj ena žlica riževih kosmičev, ki jo zmešamo s tremi žlicami materinega mleka, mlečnega nadomestka ali vode. Zmes mešamo, dokler ne postane gladka. Hrana naj ne bo pregosta, ampak dokaj tekoča. Obrok postrezite topel ali hladen.


Kako se lotiti vpeljevanja goste hrane?

Ko pripravite kosmiče, posedite otroka v otroški stol. Zavežite mu slinček in mu polno žlico vstavite v usta. Ker bo otrok hrano morda odrival z jezikom, bodite potrpežljivi. Če otrok odriva žlico, mu z njo sledite kot z »letalom«. Pričakujte tudi, da bo veliko popackanega.

Otrok se bo sčasoma privadil na hranjenje z žlico in se z vajo naučil, kako zadržati hrano v ustih in jo pogoltniti. Hranjenje z žlico je zanj namreč zapletena in nova veščina, ki se močno razlikuje od sesanja.

VEČ VSEBIN: