Najpozneje okoli desetega meseca starosti je čas, da se vam pri kosilu pridruži tudi najmlajši družinski član. Malček takrat dobi tudi svoj krožnik in kozarček, steklenička naj bo le še za jutranji in večerni obrok.


Otroci pri kosilu

Ko je vaš malček dovolj star, lahko praktično že je vse. Hrana naj bo na začetku manj začinjena, da se mali član družine navadi na naraven okus sestavin, poskrbite pa seveda, da bodo le-te res iz kakovostne pridelave. Omejite in pazite na količino sladkih priboljškov in maščob. Priporočljivo je čim manj predelane hrane in čim manj aditivov v hrani. Otroka počasi navajajte, da je treba hrano dobro prežvečiti. Na začetku je dovolj, da jed samo na grobo pretlačite, pasiranje pa ni več vedno potrebno.

Izdelki iz žit naj bodo, če je le mogoče polnozrnati. Otrok naj poleg kuhanega uživa  tudi surovo sadje in zelenjavo. Meso se priporoča pusto in nepredelano, s klobasami in salamami pa še malo počakajte. Skupno obedovanje je pomembno tudi, ker bo malček verjetno kmalu odšel v vrtec ali varstvo, zato je dobro, da usvoji osnove samostojnega hranjenja in se navadi jesti v skupini.

Preberite si tudi, kako začnemo uvajati gosto hrano.


VEČ VSEBIN: