Poprečna Američanka naj bi vsak dan uporabila 12 izdelkov za osebno nego, v katerih naj bi bilo več kot 126 različnih kemikalij, ki so nemalokrat zdravju zelo škodljive (med drugim lahko povzročajo raka in/ali težave s plodnostjo). Prav je, da se zavedamo vpliva, ki ga ima okolje na nas in se potrudimo karseda zmanjšati količino zdravju škodljivih snovi, ki jih vsak dan v obliki različnih kozmetičnih proizvodov nanašamo na kožo. Za to, da bi bili videti dobro, ne potrebujemo nobenih zapletenih lepotnih ritualov, ampak se moramo v prvi vrsti vrniti nazaj k naravi in si poenostaviti svoje življenje – na vseh ravneh.


Z nekaj preprostimi spremembami v načinu prehranjevanja lahko poskrbimo, da obred prehranjevanja hkrati postane tudi lepotni ritual.

prehrana in lepota

Naravna porjavitvena nega

Ste kot otrok kdaj slišali, da če boste jedli preveč korenja, boste postali oranžni? Karoteni v sadju in zelenjavi živih barv (na primer v korenju)  lahko povečajo količino karotenoidov v vaši koži, ki zato dobi oranžno-rumen lesk. Če prehrano obogatite s hrano, bogato z beta-karotenom, in uživate živila, kot so na primer sladki krompir, muškatna buča, rdeča paprika  in melona, boste lep ten kože lahko ohranjali čez celo leto.

Lepi nohti s pravo hrano

Veliko ljudi svoje nohte prekriva z laki za nohte ali pa se odloči celo za umetne nohte – še posebej, če so njihovi naravni nohti krhki in lomljivi. Za krepke in na pogled zdrave nohte boste poskrbeli tako, da boste vsak dan popili dovolj vode ter zaužili dovolj beljakovin. Prehrana, bogata s pestro paleto sadja in zelenjave, bo vaše telo oskrbela s potrebnimi vitamini in minerali, ki preprečujejo nastanek različnih nepravilnosti. Nohte (in lase) boste okrepili z uživanjem hrane, bogate z biotinom, kot so na primer mandlji, paradižnik, fižol, cvetača, leča, arašidi in losos.


Nega ustnic

Na žalost vsakodnevni stres in adrenalna utrujenost puščata posledice tudi na naših ustnicah, ki se izsušijo in postanejo blede ter razpokane. Da bi ustnicam spet povrnili njihovo naravno barvo, vam priporočamo, da uživate dovolj beljakovin, zelenjavo in sadje ter zdrave maščobe. Da bi vašim ustnicam dali lepo rožnato barvo, si večkrat privoščite živila, ki vsebujejo veliko karotena, kot so korenje, sladki krompir, muškatna buča, melona …

Naravno beli zobje

Pogosto uživanje kave, sladkih pijač, različnih barvil, rdečega vina in pravih čajev sledi pusti tudi na naših zobeh, ki sčasoma postanejo rumenkasti in nič kaj lepi na pogled. Vendar si lahko tudi pri tej nevšečnosti pomagamo z uživanjem določenih živil. Posezimo po hrustljavi surovi zelenjavi, ki nežno pobeli zobe. Jabolčna kislina spodbuja nastajanje sline, ki pomaga pri zaščiti zobne sklenine, poleg tega pa tudi odstranjuje madeže z zobne površine. Za bolj bele zobe uživajte živila, ki vsebujejo veliko jabolčne kisline, na primer jabolka, grozdje, hruške in paradižnik.

S pravimi živili nad temne kolobarje pod očmi

Če veste, da spite dovolj, temni kolobarji pod očmi pa še kar ostajajo, lahko vzrok zanje iščete v pomanjkanju vitaminov A, C, E in K, ki skrbijo za zdrav videz kože na področju pod očmi. Sadje in zelenjava živih barv, kot so jagode, brokoli, rdeča pesa in grozdje, odlično delujejo proti škodljivim prostim radikalom. Stročnice, oreščki, semena in zelišča pa pomagajo ohranjati kožo elastično ter krepijo stene kapilar. Včasih je vzrok za nastanek temnih kolobarjev lahko tudi v izboru hrane, ki se znajde na naših krožnikih. Temni kolobarji pod očmi lahko kažejo tudi na preobčutljivost na določena živila ali na kemikalije v domačem ali službenem okolju. Če ugotovite, da je to vzrok za vaše težave, se obrnite na ustreznega specialista, ki vam bo znal pomagati.

VEČ VSEBIN: