Razkrivamo štiri razloge, zaradi katerih imajo ženske strah pred ginekologom. Verjemite, tudi vašemu ginekologu ni prijetno, ko vidi kako težko vam je pred njim.


ginekolog

1. Vaš videz. Verjetno vam je jasno, da vaš zdravnik opravlja to delo zaradi poklica, ne zato da bulji v vaše prsi in vagino, kar pa nekako ne olajša občutka, ko se morate pred njim sleči. Poleg tega je nekatere strah kako izgledajo in ali imajo kakšne neprijetne vonjave. Mogoče bo zdravnik opazil, da ste pozabile obriti vaš bikini predel? Ali pa vas je strah, da vas bo primerjal s predhodno pacientko?

Taki ste kot vse ostale pacientke. Po vsej verjetnosti izgledate in imate vonj kot vsi normalni ljudje. Zdravnik se tudi ne bo obremenjeval ali ste obriti ali kakšen vosek uporabljate.

2. Strah pred bolečino. Še posebej, če že nekaj časa niste bili na tovrstnem pregledu. Že misel na to, da vam bo vztavil kakšen kovinski predmet, vas kar strese, pri internem pregledu pa vam kolena kar sama lezejo skupaj.


Nihče vam ne bo nalašč povzročal bolečine. Zdravniki se trudijo, da je vsak postopek čim manj boleč, ker drugače tudi oni ne morejo opraviti svojega dela, če se jim zaradi bolečin izmikate. Pregled je ponavadi popolnoma neboleč, le mogoče malce nelagoden.

3. Strah pred vzburjenjem. Kaj če se boste vzburili med pregledom? Kaj pa če se bo vzburil zdravnik ali pa če je zdravnica lezbijka?

Glede na to da že samo vzdušje in okolje v ambulanti ni ravno idealno, poleg tega pa še neprijetna situacija, je to verjetno zadnja misel, ki bi šla zdravniku po glavi.

4. Strah pred slabo novico. Že sam pregled je dovolj, kaj pa če vam bo ginekolog povedal, da je moram vzeti vzorec in boste morali nekaj tednov čakati na izvide?


Znanje je moč! Tudi če izveste najslabšo novico je bolje kot, da je ne bi, ker potem ne morete ničesar ukreniti glede tega. Tako pa se lahko o vaših opcijah pogovorite z zdravnikom in pobrskate po literaturi.

VEČ VSEBIN: