Verjetno ste takrat, ko ste začeli z jemanjem kontracepcijskih tablet ali uporabo druge hormonske kontracepcije, zaznali določene telesne spremembe. Do različnih odzivov telesa lahko tako pride tudi, če opustite kontracepcijske tablete. Ti odzivi so lahko tako negativni kot pozitivni. Vsako telo je sicer nekoliko drugačno, zato lahko opazite tudi reakcije, ki so manj tipične. Kljub temu pa obstaja nekaj takšnih odzivov na prenehanje jemanja kontracepcijskih tablet, ki jih je mogoče uvrstiti med zelo pogoste.


Neredni menstrualni ciklusi

Morda je bila vaša menstruacija pred začetkom jemanja kontracepcijskih tablet vedno zelo točna. Vendar pa se vam lahko kljub temu zgodi, da postanejo po opustitvi kontracepcije vaši ciklusi precej neredni. Na srečo se stanje običajno uravna po nekaj mesecih. Če pa so bili vaši menstrualni ciklusi že pred odločitvijo za kontracepcijske tablete precej nepredvidljivi, pa morate računati na to, da bodo takšni tudi po opustitvi. Tisto, kar je v času jemanja tablet navidezno uravnavalo vaše cikluse, so bili namreč dodatni hormoni, zato je šlo za nekakšno umetno vzdrževano stanje.

Močnejše in bolj boleče menstruacije

Obstaja tudi možnost, da bodo menstruacije po opustitvi kontracepcijskih tablet močnejše, kot ste jih vajeni. Tudi tu morate upoštevati, da gre med jemanjem kontracepcije pravzaprav za odtegnitvene krvavitve, ne za menstruacijo v strogem pomenu besede, zato boste potrebovali nekaj časa, da se zopet privadite na to, kako je videti »normalna« menstruacija. Pri nekaterih ženskah se lahko pojavijo tudi močnejši krči in bolečine.

Znižanje telesne teže

Seveda ima lahko opustitev kontracepcijskih tablet tudi precej prednosti. Mnoge ženske so opazile, da so po prenehanju jemanja kontracepcije precej lažje izgubile kakšen kilogram ali dva, ne da bi si za to posebej prizadevale. Običajno sicer ne gre za visoke številke, vendar je informacija kljub temu za mnoge ženske zelo razveseljiva.


Akne in bolj poraščena koža

Eden najbolj neprijetnih stranskih učinkov opustitve kontracepcije so verjetno akne oziroma težave z nečisto kožo, ki jih doživlja precejšnje število žensk. Večja verjetnost za pojav aken sicer obstaja v primeru, da ste imeli z njimi težave že prej, torej pred začetkom jemanja kontracepcije. Podobno velja tudi za povečano poraščenost: lahko se sicer pojavi v vseh primerih, vendar je tveganje večje pri tistih ženskah, pri katerih je kontracepcija zgolj prikrila težavo, ki je obstajala že prej.

Povečanje libida

Za večino žensk prav tako pozitivna posledica opustitve kontracepcijskih tablet je povečanje libida. Mnogokrat se namreč zgodi, da se zaradi jemanja kontracepcijskih tablet libido zmanjša, kar velja za enega precej pogostih nezaželenih stranskih učinkov. Na srečo pa se lahko po prenehanju jemanja tablet stanje zelo hitro popravi.

Manj težav z glavoboli

Je bil v vašem primeru eden stranskih učinkov kontracepcijskih tablet tudi ta, da ste imeli pogostejše težave z glavoboli? V tem primeru vas bo verjetno razveselila informacija, da sodi med možne pozitivne posledice opustitve hormonske kontracepcije tudi manj tovrstnih težav.

VEČ VSEBIN: