Želja praktično vseh staršev je, da bi se njihovi otroci dobro razumeli. Vendar pa lahko s svojimi dejanji včasih povsem nevede in nehote spodbujajo prepire med brati in sestrami. Da bi se temu uspešno izognili, vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov. Seveda so občasni spori med sorojenci nekaj povsem običajnega, vendar pa je problematično, če gre praktično za obvezen del vsakdana.


Prepiri med sorojenci

Vzemite si nekaj časa za vsakega otroka posebej

Prepiri med sorojenci so pogosto povezani z željo po pritegnitvi pozornosti staršev. Če otrokom te pozornosti manjka, je tekmovalnost seveda toliko večja. Tako je pomembno, da si poskušate zares vzeti čas za vsakega otroka. Ta čas naj bo namenjen dejavnosti, ki jo izbere sam oziroma sama.

Poiščite dejavnosti, v katerih boste uživali kot družina

Poleg ločenega časa z vsakim izmed vaših otrok je pomembno tudi skupno, družinsko druženje. Poskušajte najti dejavnost, ki bo prijetna za vse družinske člane. Tako bodo otroci videli, da je precej lepše, ko sodelujete oziroma se zabavate, kot pa takrat, ko se prepirate.

Bodite premišljeni pri poseganju v prepire

Včasih so prepiri med sorojenci takšni, da jih morajo preprosto razrešiti sami. Poseganje staršev lahko zgolj poveča napetost. S posegom v prepir, ki je morda v osnovi zelo nedolžen, lahko naredite iz muhe slona, poleg tega pa boste skoraj neizogibno prisiljeni »izbirati«. Če torej ne gre za zelo resne spore ali celo za fizično nasilje, raje nekoliko počakajte, saj bosta otroka spor najverjetneje razrešila sama. Obenem se otroci tako učijo tudi argumentiranja svojih stališč in sklepanja kompromisov.


Vsak otrok naj ima prostor, namenjen samo njemu

V večjih družinah je praktično nemogoče, da bi imel vsak otrok svojo sobo. Vendar lahko večinoma kljub temu uredite vsaj manjši kotiček, kjer bo imel otrok zares popolno zasebnost. Pomagate si lahko na primer s pregradnimi stenami, zavesami, omarami ipd. Tudi otroci namreč potrebujejo čas zase. Tako se lahko umirijo, zato ne čutijo več tolikšne potrebe po stalnih prepirih s sorojenci – oziroma se lahko v primeru prepira umaknejo in počakajo, da napad jeze mine.

Spoštujte razlike med otroki

Vsak otrok je »svet zase«. Tako je povsem normalno, da so vaši otroci zelo različni. Vendar starše pogosto zanese in začnejo uporabljati te razlike kot orodje za vrednotenje in primerjanje. Namesto tega raje spoštujte različnost otrok in njihovo neponovljivost. To bo imelo zagotovo tudi zelo pozitiven vpliv na odnose med sorojenci.

Izogibajte se »opravljanju«

Kadar imajo starši z enim otrokom več težav kot z drugimi, se nemalokrat ujamejo v opravljanje. To pomeni, da se drugim otrokom stalno pritožujejo glede njihovega sorojenca ali sorojenke. S tem pa lahko seveda vnesete precej napetosti v odnos med brati in sestrami. Tudi ko ste sami, ni primerno, da enemu otroku rečete, da je vaš najljubši ali kaj podobnega. Otrokom ne bi smeli nalagati bremena vašega zaupnika ali celo branitelja. Čeprav naj bi bila družina prostor največje intime, je kljub vsemu dobro ohranjati zdrave meje. Seveda tudi zaradi dejstva, da to pogosto pomeni manj sporov med sorojenci.

VEČ VSEBIN: