Prhljaj imenujemo bele suhe luske, ki se pojavijo na lasišču, na obrveh, okoli ušes, lahko celo okoli nosu. Bele luske so luske odmrle  kože, ki lahko povzročajo neprijetno srbenje in  postanejo prava neprijetna nadloga.


prhljaj

Vzrok nastanka prhljaja so kožne celice, ki prehitro rastejo in prehitro odmirajo. K pojavu prhljaja lahko svoje prispeva celo letni čas kot npr.hladna in suha zima, uporaba agresivnih mil,  alergija na hrano, stres, glivične okužbe…

Pozorni moramo biti na luske,  ki so rumenkaste in mastne, saj so te značilne za  kožna motnjo – dermatitis.  Ta oblika prhljaja utegne biti nevarna, če se zaradi srbenja spraskate, poškodujete kožo in  s tem povečate ogroženost okužb stafilokoknih in streptokoknih okužb.  Tako stanje mora oskbeti zdravnik.

V lekarnah in dobro založenih drogerijah je mogoče dobiti šampone za odpravo zmerne oblike prhljaja.  Če pa kljub temu, da ste poskusili s preparati v prosti prodaji in se vaše stanje ni izboljšalo se vseeno posvetujte z dzravnikom.


Nasvet strokovnjakov si velja zapomniti, da je potrebno lasišče po šamponiranju vedno zelo dobro izprati. Morda vam prhljaj pospešuje nepravilna prehrana kot npr: orehi, čokolada, premastna hrana…

Sami pa lahko poskusimo: lasišče masiramo s čajevčevim oljem, ki izboljša obtok v lasišču,  izpiramo lasišče npr.  z žajbljem, s timijanom – 2 žlici žajblja  zavrite ( vre naj cca 7 minut)  v 3 dcl vode. Ohladite in lasišče po pranju  zmasirajte s žajbljevo vodo in ne izpirajte. Če je le mogoče ne sušite las in lasišča z vročim fenom. Njbolje je, da se lasje sami posušijo na zraku. Tako se lasišče ne bo presušilo in  tudi lasje bodo imeli lep lesk.

Če še vse to ne deluje, iz prehrane izločite maščobe in si omislite dodatke vitamov B: B1, B3, B12. Vitamin B poveča odpornost telesa  da razgrajuje maščobne kisline. V lekarni si kupite medicinski šampon proti prhljaju in si lasišče vsaj enkrat  tedensko umijte z njim.

VEČ VSEBIN: