Otrokom ne smemo prizanašati z obveznostmi, temveč naj jih le-te korak za korakom vodijo do prevzema odgovornosti. Skupno delo doma nudi dan na dan mnoge priložnosti, da se v tem vadijo in razvijajo kreativnost, demokratično dogovarjanje, sposobnost za delo v  skupinah in samozavest. Na ta način damo otrokom vedeti, da so pomembni in dragoceni, in ne neuporabni ter nadležni.


Kuhanje z otrokom
Otroke moramo naučiti tudi praktičnih sposobnosti za življenje, na primer: vzdrževanja reda, kuhanja, šivanja, različnih popravil ...

Praktične sposobnosti in znanje

Za naše otroke ni pomembno samo znanje, ki ga pridobijo v šoli. Naučiti jih moramo tudi praktičnih sposobnosti za življenje, na primer: vzdrževanja reda, kuhanja, šivanja, pletenja, različnih popravil, nege rož in oskrbe živali, pranja perila, nakupov ipd. Tako jim morda ostane manj prostega časa, naučijo pa se boljšega upravljanja z njim, pridobijo več smisla za resničnost in se naučijo tudi spoštovati delo odraslih. Ne bo jim dolgčas in zato jim ne bo treba preganjati časa z gledanjem televizije in igranjem računalniških igric.

Vzgoja pomeni otroke pripraviti za življenje

Vzgoja ne pomeni, da naredimo vse za svoje otroke, temveč da jih naučimo skrbeti zase in za druge. Ko se otroci korak za korakom vpeljujejo v domače delo, so starši razbremenjeni in jim ostane več časa za igro in zabavo z njimi. Če takega sodelovanja v družini ni, lahko starši (največkrat mame) postanejo preobremenjene, kar vodi v izčrpanost in razdražljivost. Ne da bi hoteli, se v družinsko vzdušje pritihotapi neugodje zaradi nasprotja med željami in zmožnostmi.
Da otroke motiviramo, jih moramo spoštovati, jim dajati navodila, jih hrabriti. Dajati jim moramo naloge, ki so primerne njihovim letom in razmeram. Naj se v družini vedno nekaj dogaja. Kjer je medsebojna pomoč, je polno življenja, veliko smeha in seveda občasno tudi prepira. Na ta način rastejo otroci skupaj z izzivi, čutijo, da jih jemljemo resno, naučijo se spoznavati delo in ga tudi ceniti.

Kompetentni starši zahtevajo

Otrokom ne pomagamo samo tako, da jim nudimo najboljše, temveč tudi s primernimi zahtevami, s katerimi jih pripravimo za življenje. Tega pomembnega deleža v vzgoji ne bi smeli spregledati.


VEČ VSEBIN: