Privajanje na kahlico je pomemben mejnik v razvoju otroka. Učenje otroka, kako opraviti potrebo v kahlico, pa lahko kmalu postane prava nočna mora, če se otrok ne odziva tako, kot pričakujemo. Nekateri starši dobesedno tekmujejo med seboj, čigav otrok bo prej ‘suh’. Vendar pa se moramo zavedati, da bomo s privajanjem uspešni šele takrat, ko bo otrok duševno in telesno dovolj zrel.


Zavedati se mora, kdaj opravlja veliko in malo potrebo, in to mora znati tudi izraziti. Razviti mora tudi sposobnost zadrževanja urina in blata (to se zgodi okrog tretjega leta starosti) in razen tega obvladati še nekatere druge spretnosti. Med drugim si mora znati sleči hlače in spodnje perilo ter sam sesti na kahlico in vstati z nje. Razvoja ne moremo prehitevati! Zato ne bodite zaskrbljeni, če vaš triletnik še vedno nosi pleničko.

Privajanje na kahlicoV povprečju potrebuje otrok tri mesece, da postane suh; deklice se kahlice navadno privadijo nekaj mesecev prej kot dečki. Pri 36 mesecih starosti opravlja potrebo v kahlico 98 odstotkov otrok. Ko opazite opozorilna znamenja, otroka opomnite, naj sede na kahlico, vendar ga nanjo nikar ne posadite na silo. Učenje bo uspešno le, če bo sodeloval.

Zelo primeren čas za začetek privajanja so poletni meseci, ko je otrok malo oblečen in se mu ni treba truditi, da se izmota iz več plasti oblačil. Ne poskušajte ga navajati na kahlico v času velikih sprememb v družini, kot so selitev ali rojstvo novega otroka. Za začetek lahko na kahlici samo sedi, ne da bi se slekel. Ko to dobro obvlada, je čas za naslednji korak.


Naučite ga, da bo potrebo po lulanju ali kakanju povezal z uporabo kahlice ali stranišča. Ta korak je za večino staršev najtežji! Sodobne pleničke so namreč tako vpojne, da otrok neprijetne mokrote na goli koži sploh ne občuti in se mu ne zdi potrebno, da bi pohitel h kahlici, kadar začuti, da ima poln mehur. Zato plenice v času učenja uporabljajte manj pogosto, čeprav bodo hlače večkrat mokre. Zelo pomembno je, da ostanete med privajanjem na kahlico dobrovoljni in kljub pogostim nezgodam ne izgubite potrpljenja. Vsakega uspeha se vidno razveselite in ne skoparite s pohvalo.

To bo otroka spodbudilo, da bo poskušal ponovno. Negativni odziv ga bo prizadel in kaj lahko se zgodi, da se bo začel kahlice izogibati. Nezgode so neizogibne. 15 odstotkov otrok, ki so suhi pri starosti dveh ali treh let, se tudi pri petih letih občasno še vedno polula v hlačke. Spodbujajte otroka, naj sede na kahlico po dnevnem počitku ali 20 minut po obroku. Če učenje kljub vsemu ne obrodi sadov, za nekaj časa prekinite in čez čas poskusite znova.

VEČ VSEBIN: