Razstrupljanje se lahko kot pri klasičnih metodah prečiščevanja s sadjem ali postom na začetku pojavljajo zdravilne krize v obliki slabega počutja, težav s kožo, dihali, vnetji in utrujenostjo. Se lahko temu izognemo, telo pa kljub temu temeljito in globinsko prečistimo?


žensko telo

Odgovor na to vprašanje je tristopenjska metoda za razstrupljanje brez lakote, zdravilne krize in izgube energije. Njena skrivnost je v tem, da pred čiščenjem globinsko uskladiščenih strupov pripravi površinske organe izločanja kot so koža, dihala, črevesje in limfni sistem, da lahko sproti dovolj učinkovito odvajajo strupe, ki zapuščajo telo.

Ko se lotimo razstrupljanja telesa, moramo zagotoviti zadostno odvajanje škodljivih snovi skozi površinske organe izločanja. Če za to predhodno ne poskrbimo za razstrupljanje, lahko poplava strupov, ki se polagoma izločajo iz telesa, preplavi telo. Kljub zdravilnemu očiščevalnemu procesu, ki sicer poteka, lahko pride do trenutne krize s slabim počutjem in motnjami v delovanju organizma. Nemalokrat se zgodi, da se tekom običajnih postopkov prečiščevanja telesa pojavijo kožne alergije, izpuščaji, splošna oslabelost, zasoplost, težave s črevesjem, prebavo, slab zadah ter razna vnetja. Oslabela pljuča, koža, limfni sistem in črevesje so namreč povezani z vnetji, zato je te organe v drugi fazi razstrupljanja nujno okrepiti ter uživati hrano, ki deluje protivirusno in protibakterijsko.

Druga faza razstrupljanja temelji torej na čiščenju črevesja, dihal, limfnega sistema in kože. Postati morajo dovolj pretočni za odstranjevanje globinsko uskladiščenih strupov iz jeter in ledvic, ki zapuščajo telo na tretji fazi razstrupljanja.


Kako pripravimo telo na pospešeno izločanje strupov

V prvi fazi razstrupljanja, ki smo si jo podrobneje ogledali v prejšnji številki revije, najprej okrepimo prebavila, da zaužito hrano popolnoma predelajo. Tako se preneha ponovno kopičenje in odlaganje škodljivih snovi kjerkoli v telesu. V ta namen z uživanjem podzemnih vrtnih plodov, kot so korenje, koleraba, krompir, zelena in janeževa korenina, podpremo vranico in prebavni trakt. Primerne so tudi razne vrste buč in kalčki, od sadja pa so v prvi fazi razstrupljanja najboljše hruške, jabolka, banane, ananas, maline, borovnice in jagode. Prebavni trakt in vranico okrepimo tudi z rumeno barvo in masažo ustreznih refleksnih točk na dlaneh, stopalih in drugod na telesu. S pripravljenostjo, da naredimo nekaj koristnega zase, raste sprejemanje samega sebe in sposobnost osredotočenja na pomembne življenjske stvari. Aromaterapija z limoninim, pa tudi ingverjevim in janeževim eteričnim oljem na prvi stopnji razstrupljanja uravnava delovanje vranice, trebušne slinavke, limfnih žlez in jeter.
Ko po 2-4 tednih preidemo na naslednjo stopnjo razstrupljanja, obdržimo vse elemente prve faze razstrupljanja, kateri zgolj dodajamo sestavine druge, kasneje pa še tretje faze. Višje stopnje razstrupljanja so torej razširjene oblike prve, kateri v nadgradnji postopoma dodajamo nujno potrebne komponente.

Druga faza razstrupljanja

Druga faza razstrupljanja temelji na čiščenju, okrepitvi in odpiranju poti v površinskih organih izločanja strupov. Izrabljene in škodljive snovi zapuščajo telo skozi črevesje in mehur z blatom in urinom, z dihanjem skozi pljuča in kožo, z znojenjem, iz vseh telesnih celic pa jih odplavlja limfni sistem, ki skrbi za obrambne sposobnosti organizma in čisti telo. Z zavestnim postopkom odpiranja telesnih poti izločanja dopustimo, da sistem telo-duh opusti vse, česar več ne potrebuje in da izloči vse strupe.

Proces lahko pospešimo in olajšamo tudi na energetskem nivoju. Duhovno se odprimo opuščanju starih negativnih čustvenih in miselnih vzorcev in navad. Prebudimo se v zavedanju in razumevanju, da če želimo v življenju zares napredovati in stopiti korak naprej k višjemu nivoju osebne izpolnitve, je nujno opuščati stara in okorela stališča in čustva. Usmerimo se k bolj nevtralnemu pristopu do svojih in tujih občutkov, misli in dejanj. Bodimo odprti, pretočni in nevtralni. Ne sodimo, ocenjujmo, primerjajmo in dokazujmo se preveč v odnosu do drugih in okolja. Vse to so pogojne energije, ki zapletajo duh v tančice iluzije in neuravnoteženega delovanja, ki slednjič vodi v kopičenje strupov v telesu, v bolezni, žalost in trpljenje. Odprimo se brezpogojnim energijam sočutja, sprejemanja, univerzalne ljubezni, lepote narave in sedanjega trenutka. Naredimo kaj zase, da nam bo v tem in vsakem drugem trenutku tudi ob premagovanju življenjskih izzivov vsaj malo prijetno in lepo. Sprostimo v sebi čustvene bolečine in zamere ter jih opustimo v zavedanju, da če se želimo odpreti višji stvarnosti in biti bolj zdravi in srečni, je nujno pretrgati vezi, ki nas držijo v starem svetu žalosti in nezadovoljstva.

Ljudje in okoliščine so v tem trenutku takšni, kakšni pač so – z vsemi svojimi slabostmi in tegobami vred. Tega trenutka ne moremo spremeniti, lahko ga le sprejmemo, doživljamo in se mu predamo z nevtralnostjo, pozitivno usmeritvijo in univerzalno ljubeznijo, istočasno pa lahko aktivno delamo na tem, da bo že naslednji trenutek drugačen, bolj po naši meri. Na nas je, da smo do neugodnih stvari v življenju bolj nevtralni, pretočni in odprti, kajti tako lahko bolj uspešno spreminjamo in izgrajujemo svoj svet in svet okoli nas.


Globoko dihanje čisti telesne strupe in čustvene bolečine

Ker so pljuča kot površinski organ izločanja strupov v drugi fazi razstrupljanja povezana z žalostjo, lahko z globokim preponskim dihanjem pospešimo tako izločanje telesnih strupov kot tudi starih čustvenih bolečin. Globoko dihanje poveča absorpcijo kisika v krvi, oksidacijo škodljivih snovi in izločanje le-teh iz organizma z dihanjem in celično presnovo. Dobesedno čisti celice in zdravi čustvene bolečine. Lahko se zgodi, da nas v drugi fazi razstrupljanja ob tem začne stiskati v prsih. To odpravimo z zavestnim globokim dihanjem vsak dan nekaj minut. Pri tem naj bo drža telesa zravnana, oči zaprte in pozornost na srce. Zamislimo si, kako nas z vrha obliva svetlobni slap, ki odnaša in telesa in duha vse zastale, negativne in nezaželene snovi, misli in čustva.

Vlaknine glavnate zelenjave za pospešeno izločanje strupov

Površinske poti izločanja strupov spodbudimo in odpremo v drugi fazi razstrupljanja z uživanjem živil, bogatih z vlakninami. Odlične so glavnate vrtnine, kot so ohrovt, cvetača, brokoli, zelje, brstični ohrovt, solata ter žita. Zelenjava ohranja zdravo biokemično ravnovesje telesa, ki je za spoznanje bolj bazično (alkalno) kot kislo.

Vlaknine čistijo črevesje in spodbujajo njegovo peristaltično gibanje (krčenje), ki omogoča izločanje. Glavnato zelenjavo lahko pripravimo dušeno na malo vode in vrtnih zelišč kot prilogo drugim jedem ali pa s krompirjem v obliki juhe ali omake. Izogibajmo se industrijsko pripravljeni hrani in mesu, ki naredijo telo preveč kislo.
Solata razstruplja in čisti prebavni trakt. Vsebuje razne antioksidante, vitamin C, folno kislino, flavonole in beta karoten. Je varovalno živilo pred rakavimi obolenji. Radič vsebuje še obilo drugih snovi, ki koristno delujejo na črevesno floro.

Beluši in razstrupljanje

Beluši vsebujejo asparagin in kalij, iz telesa odvajajo sluz in so blago odvajalo. Razstrupljajo in čistijo pljuča ter ugodno delujejo na izpiranje ledvic. Zlasti zelene vrste belušev so še bolj vsebinsko bogate z zdravilnimi snovmi. Imajo nekoliko pikanten okus. Frukto-oligosaharidi v beluših so vlaknine, ki vplivajo na rast koristnih mikroorganizmov v črevesju, zavirajo pa rast rakavih celic. Beluše lahko dušimo na malo vode z zelišči ali pa jih narezane na koleščke ter za nekaj minut poparimo v začinjeni vreli vodi, da se zmehčajo, nato pa jih po želji uporabimo podobno kot vso drugo zelenjavo.


Suhe morske alge

Posušene morske alge različnih vrst imajo odlične globinske razstrupljevalne lastnosti. Bogate so z jodom (telo razkužuje), selenom (antioksidant), minerali, beljakovinami in topnimi vlakni. Čistijo limfni sistem in odpravljajo prekomerno kislost krvi, ugodno jo alkalizirajo. Vsebujejo natrijev alginat, ki veže težke kovine. Telo pomirjajo in krepijo imunski ter črevesni in prebavni trakt. Morske alge vakame obenem pospešujejo izločanje črevesnih zajedavcev. Posušene morske alge dobimo v trgovinah z zdravo prehrano, stogramski zavitek zadošča kar za nekaj obrokov kot priloga k rižu, krompirju, testeninam, drugi zelenjavi ali s kruhom. Posušene morske alge so suhe rjave niti, ki na vlagi ali pri dušenju na čebuli zelo nabreknejo. Stresemo jih lahko neposredno na čebulo, ingver, por ali janeževo korenino, predhodno nekoliko dušeno na malo vode ali olja. Dušimo še 10-15 minut, dodamo sol z zelišči, česen, lahko tudi peteršilj (ter po želji še kakšno drugo zelenjavo ali predhodno prevreto žito) in okusna jed je pripravljena. Na splošno jo lahko obogatimo še z žlico smetane, ki pa v času razstrupljanja seveda ni najbolj zaželena. Pri prvem stiku posušenih morskih alg z vlago oddajo značilen vonj po morski travi, ki se ga je treba spočetka nekoliko navaditi in ki po nekaj minutah dušenja popolnoma poneha.

Čiščenje črevesja

česenj

Istočasno je potrebno uživati hrano, ki deluje protivirusno in protibakterijsko, da ob intenzivnem izločanju strupov iz telesa preprečimo vnetja in okužbe. V tem smislu sta odlični naravni varovali česen in čebula, ki sta ena najboljših naravnih antibiotikov, odstranjujeta pa tudi črevesne zajedavce. Podobno vlogo ima tudi hren. Pikanten okus na drugi stopnji razstrupljanja krepi pljuča in čisti črevesje zastalih snovi, bakterij in sluzi. Po približno dveh tednih, ko se otrdela snov v črevesju zrahlja, je dobro obiskati zdravnika ali strokovnjaka za izpiranje črevesja (klistir), da se odstrani zagozdeno blato. Klistir ni primeren za oslabele ljudi, zato je, preden se odločimo zanj, potreben posvet o prednostih in nevarnostih z zdravnikom. Kot blaga naravna odvajala lahko uporabljamo slive, fige, rabarbaro, ohrovt, peteršilj in drugo zelenjavo ter žita.

Lanena semena zavirajo razraščanje bakterije Candida, ki povzroča tudi zastrupitve s hrano. Upočasnjuje namreč sproščanje sladkorja v črevesje, na katerem se naseljujejo bakterije. Ker vsebuje veliko topnih vlaknin, pomaga tudi pri mehanskem izločanju bakterij iz črevesja. Lignin v lanenem semenu ima protivirusne, protibakterijske, protiglivične in protirakaste lastnosti. Obenem pa laneno seme odvaja tudi odvečni estrogen, ki v hormonskem neravnovesju povzroča prekomerno rast tkiva v dojkah, maternici in materničnem vratu.

S čiščenjem črevesja se odstranijo škodljive bakterije, ki povzročajo bolezni in slabo počutje, znova pa se naselijo koristni mikroorganizmi. Za poselitev črevesja s koristnimi mikroorganizmi uživajmo v obilju solato, čebulo in živi jogurt, probiotik, ki vsebuje za črevesno floro zdrave mikroorganizme bifidobacterium bifidum ter lactobacillus acidophilus. Probiotiki istočasno razstrupljajo telo in odpravljajo vnetja. Njihova naloga je presnavljati vitamine in hormone, nevtralizirati zdravila in rakotvorne snovi ter preprečevati rast virusov, glivic, bakterij in zajedavcev.

Črevesni zajedavci so pogost vzrok okvarjene črevesne sluznice. Slabijo imunski sistem in preprečujejo vsrkavanje hranilnih snovi. Ker zavirajo vsrkavanje pomembnih hranil v črevesju, so povezani tudi s kronično utrujenostjo. Znaki za črevesne zajedavce so preobčutljivost na hrano, bolečine v trebuhu in napenjanje. Zdravilna zelišča proti zajedavcem so česen, morske alge, oljčni listi in hidrastis (med nosečnostjo se slednjemu izognimo), prav tako pa izganjajo zajedavce iz črevesja tudi bučna semena in mastne ribe.

Žita

Žita vsebujejo pomembne vlaknine, ki mehansko čistijo prebavni trakt in so pomemben vir beljakovin. Prepojena so z vodo, zato preprečujejo izsušenost črevesja in zaprtje. Pospešujejo izločanje blata in skrajšajo čas zastajanja strupov v črevesju. Riž in proso sta najprimernejša tudi na drugi stopnji razstrupljanja in med žiti skoraj edina, ki ne vsebujeta glutena. Zato sta tudi najmanj alergena. Riž vsebuje pomembne aminokisline, kot sta metionin in cistein, ki izločata sluz iz pljuč. Proso je (poleg ajde) edino alkalno žito, poleg tega pa vsebuje kar sedem od osmih esencialnih aminokislin, ki jih mora telo dobiti s hrano, saj jih samo ne more sintetizirati. Pira je predhodnica pšenice, amarant pa je prav tako starodavna žitarica. Pira in amarant sta očiščevalna hrana, bogata z vitaminoma B in E ter železom in kalcijem. Dobimo ju v trgovinah z zdravo prehrano.

Žita prevremo v malo slane in z zelišči začinjene vode ter pustimo pokrito na sopari, da nabreknejo. Spravljena v hladilniku jih lahko uporabljamo še dva dni za nadaljnje dušenje z zelenjavo, kot dodatek k zelenjavnim juham ali kot priloge. Po žitih smo dolgo siti.

Stročnice, semena in beljakovine

Na drugi fazi razstrupljanja uživajmo le minimalne količine beljakovin, da omogočimo hiter prehod hrane skozi črevesje. Beljakovine ga namreč lahko upočasnijo. Telo tudi na splošno potrebuje razmeroma malo beljakovin. Predvsem so pomembne zaradi esencialnih aminokislin, ki jih telo ne more samo sintetizirati, temveč jih mora dobiti s hrano. Še posebej rjava leča vsebuje obilo zelo pomembne aminokisline triprofan, ki je v zelenjavi bolj redka. Beljakovine se nahajajo v žitih, stročnicah, kalčkih in semenih, kot so sezamova, bučna, lanena in sončnična semena. Žita, stročnice in semena so zelo bogata tudi z vlakninami. Beljakovinska živila si privoščimo približno trikrat tedensko.

Od stročnic so odlični rdeča in rjava leča, fižol in soja. Po želji lahko stročnice čez noč namočimo v filtrirani vodi z limoninim sokom in morsko travo. To preprečuje slabo prebavo in vetrove ter poveča encimsko vrednost stročnic. Sezamova in lanena semena lahko potresemo tudi po solati ter že pripravljenih zelenjavnih omakah ali prilogah kot npr. žita in stročnice. Na vroči ponvi za trenutek popražena osoljena sezamova semena (lahko tudi brez olja), ki jih potresemo po jedeh, izboljšajo njihov okus in jih naredijo nekaj posebnega.

Stročnice na drugi fazi razstrupljanja so rdeča in rjava leča, mungo fižol. Rdeča leča se pri kuhanjem povsem razpade in lahko služi za zgostitev jedi. Iz rjave leče lahko pripravimo omake, juhe, solate ali pa jo potresemo z lanenimi ali sezamovimi semeni kot prilogo. Še posebej rjava leča vsebuje obilo zelo pomembne aminokisline triprofan, ki je sicer v zelenjavi bolj redka.

Refleksne točke

Na dlaneh in stopalih poiščimo refleksne točke, ki pospešujejo čiščenje črevesja, dihal, limfnega sistema in kože na drugi fazi razstrupljanja ter jih masirajmo približno dve minuti (masaža teh točk ni primerna za nosečnice). Ta območja se nahajajo na spodnjem delu obeh dlani, ki se izteče k palcu. Enako pa so tudi na spodnji polovici obeh stopal (ne na spodnjem delu pete), na njihovi notranji strani oziroma na tisti strani, kot je palec.
Refleksna točka proti zaprtju, za spodbujanje in čiščenje debelega črevesa in kože se nahaja v kožni gubi v komolčnem sklepu. Od notranje strani komolčnega sklepa, kjer so žile, potuje kožna guba navzven v smeri proti samemu komolcu. Če pri upognjeni roki potegnemo s palcem v tej smeri, občutimo nekaj centimetrov od žil in tik pred kostjo vboklino. Prepoznamo jo po tem, da je ta točka ponavadi nekoliko boleča. Enako je nekoliko boleča tudi refleksna točka v kožnem tkivu med kazalcem in palcem obeh rok, ki prav tako deluje na čiščenje črevesja in odpravljanje zaprtja. Z blagimi pritiski obdelamo vsako približno eno ali dve minuti, nato pa preidemo še na točko za pljuča. Ta se nahaja na notranji strani podlakti dva in pol centimetra nad zapestno kožno gubo. Najdemo jo tako, da potegnemo navidezno črto od kazalca preko dlani in čez notranjo stran podlakti.

Aromaterapija

Evkaliptovo eterično olje je pravi balzam za pljuča. Ima prodoren in svež vonj, ki intenzivno čisti dihalne poti. Deluje protivirusno in protibakterijsko, kar je izjemno ugodno za imunski sistem. Odpira dihala in čustva, sprošča in poživlja. Um odpre novim zamislim in pozitivnim ter vedrejšim občutkom. Razredčeno evkaliptovo eterično lahko vtremo na predelu prsi, na refleksne točke ali pa ga kanemo tri kapljice v posodo z vročo vodo, pokrijemo glavo z brisačo in vdihavamo 10 minut. To je odličen postopek za razstrupljanje in čiščenje pljuč kot tudi za boljše razpoloženje. Eterično olje čajevca pa je naraven antibiotik s protivirusnimi in protiglivičnimi lastnostmi, ki krepi imunski sistem in odpornost na vnetja, še posebej glivična. Uspešno se bojuje proti kandidazi in lišajem. Prav tako ga lahko nanašamo na prsi ali na ustrezne refleksne točke.

Ščetkanje in nega kože

Pod toplo prho lahko uporabimo ščetko ali grobo rokavico, s katero prekrvavimo kožo in odstranimo z nje odmrle celice. Koža nam bo zelo hvaležna, zasijala bo kot prerojena. Za umivanje uporabljamo čimbolj naravna mila, po možnosti iz eteričnih olj. Izogibajmo se gelom za prhanje in kopanje iz petroleja, prav tako pa sredstvom proti znojenju, ki včasih vsebujejo celo težke ali pa strupene kovine. Kot deodorant raje uporabimo dezodorantni kamen iz kristala, ki ga dobimo v skoraj vsaki drogeriji.

gobica za umivanje

Na drugi fazi razstrupljanja je zelo pomembno, da kar se le da omejimo vnos škodljivih snovi iz okolja. Pri uporabi čistil, krem in ličil kemijske snovi iz njih prodirajo v kožo, še posebej je to izrazito pri sredstvih proti znojenju. Uporabljajmo čimbolj naravne izdelke za nego kože. Agresivna čistila zamenjajmo z ravno tako učinkovitimi, a bolj ekološkimi. Pohištvo lahko odlično negujemo tudi z oljčnim oljem.

Oblačila iz bombaža, lanu, svile, viskoze ali volne naj bodo sestavni in pretežni del naše garderobe. Izogibajmo se umetnim materialom, ki povzročajo zdravju škodljivo statično elektriko. V svojem domu namestimo ionizator, ki zmanjšuje škodljive učinke sodobnih materialov ter sevanj računalnikov in električne napeljave.

Tretja faza razstrupljanja

Ko se po 2-4 tednih druge faze razstrupljanja osvobodimo vseh vrst vnetij in glivičnih obolenj ter težav z dihali, sinusi, kašljem, kožo, zadahom iz ust, zaprtjem, drisko, negativnimi občutki, žalostjo in bledico, lahko preidemo na tretjo fazo razstrupljanja, ki čisti globoko uskladiščene strupe iz jeter in ledvic. Opisali jo bomo v naslednji številki revije.

Nerina Darman

VEČ VSEBIN: