Ena od pojavnih oblik večne borbe dobrega in zla je boj med resnico in lažjo. Znano je, da se nekateri ljudje lažje in pogosteje poslužujejo laži (med drugimi Dvojčki, Tehtnice pa še kdo), drugi pa se laži in prevar na široko izogibajo (recimo Kozorog in Oven).


laž in resnica

Prav gotovo pa velja, da se tudi mnogi izmed tistih, ki jim znamo reči resnicoljubi, če so le stisnjeni v kot, zatečejo k izogibanju resnici, a znajo svoji dobro premišljeni laži dati žlahtno pristnost. Znan je primer Orsona Wellsa (po horoskopu sicer Bik), ki je svojo bleščečo kariero začel z izjemno prevaro, namreč z radijsko oddajo o invaziji Marsovcev na Ameriko. Med predvajanjem te radio-drame je med prebivalstvom zavladala velika panika, čeprav njen avtor ni imel nikakršnih slabih namenov, temveč je želel le čim večji učinek oddaje.
Ena od spretnosti, ki bi se je morali naučiti v tem nemirnem svetu in napornem vsakdanu, je ohranitev psihične stabilnosti, pa čeprav včasih posežemo po izogibu. Ker je znano, da nas zna tudi resnica včasih spraviti v težave, jo je treba – enako kot tudi blef in laž – pravilno dozirati, kako pa to počno predstavniki posameznih znamenj, pa si oglejmo v naslednjem prispevku.

OVEN

Tipičen predstavnik tega znamenja ni lažnivec, prepogosto le preveč obljublja. Marsikateremu Ovnu je povsem vseeno, ali bodo prisotni prepoznali njegovo laž, zato ga je tudi lahko spregledati. Oven vsekakor ni dober igralec niti blefer. To tudi ni čudno, če poznamo njegov osnovni princip zaletavati se z glavo o oviro, dokler le-ta ne popusti. Zvijače so domena drugih. Ovnova astrološka slabost je ogovarjanje, saj se lahko zgodi, da vas najprej bežno pohvali in že v naslednjem trenutku (za vašim hrbtom) o vas govori ravno nasprotno. Vedite pa, da tega ne počne iz zlobe oziroma da bi povzročil škodo, temveč najpogosteje iz maščevalnosti.

BIK

Prepoznamo ga po hvalisavosti, laže pa zelo redko, bolje rečeno samo v primeru, ko ni dovolj pogumen, da bi povedal resnico. Z vami se strinja, čeprav je njegovo prepričanje ravno nasprotno od vašega. Ena od njegovih značilnosti je namreč pometanje pod preprogo. Svoje prave namene in čustva je sposoben prikriti celo pred partnerjem, kateremu sicer zaupa. Bik se nerad krega, saj ne mara vojne in neposrednih spopadov – nanje “pristane” šele v pobesnelem stanju, vendar se mu je takrat bolje umakniti s poti. Čeprav pogosto ogovarja, ni spletkar, pa tudi njegove laži, če se jih že poslužuje, nimajo slabih namenov.


DVOJČKA

Kadar blefira ali laže, so njegove laži najbolj prepričljive, kar jih je, to pa zato, ker Dvojček celo sam verjame svojim besedam, na primer da nebo ni modro, da je najgrša ženska prava lepotica, da je najbolj dolgočasen dan zelo razburljiv. Resnico z lahkoto pretvarja v neresnico in obratno ter pri tem ne misli nič slabega. Zanj je namreč najbolj pomembno, da se nekaj dogaja in da se govori, ne glede na to, kaj je tema. Njegove najglasnejše prisege so pogosto krivoprisežne, čeprav se tega pogosto niti sam ne zaveda. Za vse, ki prihajajo z njim v stik, je morda najbolje, da njegove izjave sprejemajo z veliko mero previdnosti. Če drugega ne, gre za veliko hrupa za nič.

RAK

Njegove laži so največkrat – molčečnost. Kadar ne govori, se s tem ne zoperstavlja, zato pušča vtis, da ne laže. Zaradi svoje nezgovornosti ni preveč priljubljen v družbi sovrstnikov, saj le redko pove svoje mnenje, čeprav ga ima zelo jasno izoblikovanega. Tudi molčečnost je vrsta neiskrenosti, zaradi katere pa Rak pogosto trpi. Globoko v notranjost potiska svoje občutke in čustva, njegova stališča pa ostanejo neizrečena. Če že kaj izcedi, je to opremljeno s pikrostjo, a tudi tedaj Rak ne laže. Da ima spričo tega težave z želodcem (tipičen “sekirant”), ni niti čudno.

LEV

Pripadnik tega znamenja zna biti prav šarmanten, saj okoli sebe deli same pohvale in komplimente. Velikodušno deli priznanja in odlikovanja, ki pa nimajo prave vrednosti. Njegove pohvale in laskanja lahko sicer poslušate in v njih uživate. Nikakor pa si ne dovolite na teh priznanjih graditi svojih stališč, saj boste razočarani. Leva nikoli dobro ne poznate, pa čeprav traja vaše znanstvo že desetletja. Lev praviloma ne laže, res pa je, da rad poveličuje tako sebe kot vse tisti, pri čemer je soudeležen. Njegova komunikacija gre vedno v smeri bleščave in hvalisanja, kjer ne manjka tudi raznih nenevarnih in neškodljivih blefov, pri katerih ga sicer hitro ujamemo, saj ne zna razmišljati o izdajalskih malenkostih. Vendar pa mu te blefe navadno velikodušno oprostimo.

DEVICA

Devica sicer ni lažnivo bitje, je pa res, da je njena resnica navadno močno pod kontrolo, če že ne velja, da je dokaj prikrojena. Naj se še tako trudi, se pri Devici ne moremo znebiti občutka, da je vse njeno početje in govorjenje strašansko preračunljivo. Njena resnica je torej vedno v službi bodisi cilja, ki ga je treba doseči, bodisi prikrivanja nekega stanja, o katerem se naj ne bi govorilo.
Večina ljudi, rojenih v znamenju Device, se laži poslužuje na delovnem mestu. Med sodelavci imajo močno izražen občutek nadmoči, saj vedno najdejo rešitev iz nastale zagate. Ko kritizirajo, njihove besede zvenijo kot dobro izrečena šala. Kritiko na svoj račun pa Device sprejemajo skrajno resno in odgovorno, marsikatera Devica je ne prenaša najbolje. Nemudoma se potrudi, da očitane stavi popravi in kasneje pokaže, da pomanjkljivosti v bistvu sploh ni bilo. Prav to pa je njihov način prikrivanja neresnice.


TEHTNICA

Tehtnicam je ravnovesje tako pomembno, da so zanj pripravljeni storiti marsikaj, in kaj je ena mala laž proti temu, da je potem vse v redu? Predvsem moški predstavniki tega znamenja pogosto preveč obljubljajo, da bi imeli mir v hiši in družini, pa čeprav se že ob izrečeni prisegi zavedajo, da se dane besede ne bodo mogli držati. Čeprav Tehtnica neiskrenosti nima v krvi, pa zna lagati bodisi zaradi težnje po miru in sožitju bodisi zaradi svoje nagnjenosti k pretiranemu (in lepemu) govorjenju, in ko se tega v določenem trenutku zavejo, se lahko močno ujezijo nase.

ŠKORPIJON

Predstavnike tega znamenja poznamo kot prave spletkarje. Poznano je, da se k spletkam ne zatekajo zaradi neiskrenosti, temveč zaradi pretirane kritičnosti, da o prirojeni težnji po manipulaciji ne govorimo. Slaba lastnost teh ljudi pa je, da navadno svoje ostre kritike ne izrečejo neposredno ljudem, katerim je kritika namenjena, ampak njihovim znancem in prijateljem. Iz tega razloga slovijo kot spletkarji, ki rovarijo za hrbtom ljudi, čeprav je tudi res, da se tega poslužujejo predvsem v trenutkih besa ali občutku nemoči. Še bolj pa nam je njihovo delovanje jasno, če vemo, da je zanje cilj posvečena zadeva in da ga hočejo doseči za vsako ceno. Resnica pa res ne more biti ovira na poti do cilja!
Obstaja pa tudi vrsta Škorpijona, ki spletkari preprosto zaradi tega, ker ne more drugače, bolje rečeno, ker je takšna njegova narava. Takih Škorpijonov sicer ni veliko, vendar mečejo zelo slabo luč tudi na preostale predstavnike znamenja, ki te poteze sicer nimajo.

STRELEC

To je astrološko znamenje, v katerem so rojeni mnogi poznani veliki vohuni. Pri komuniciranju velja biti pozoren, saj so pravi mojstri v poslušanju in še večji v prisluškovanju. Njihova bistvena lastnost je ta, da želijo početi tisto, kar jim je všeč in da ne marajo omejevanja. Ker so zelo prilagodljivi, je enako prilagodljiv tudi njihov čut za resnico. Strelci so sposobni hliniti največje prijateljstvo, v bistvu pa so vam najbolj goreči tekmeci. Ko nastopi pravi trenutek in ko boste najmanj pričakovali, se Strelec prav nič ne obotavlja, ko izstreli svojo puščico, katere konica je praviloma zelo strupena. K sreči so njegove puščice nenatančne, bolj neprijetno je to, da jih pogosto strelja kar na pamet, tako da jih je marsikdo deležen čisto po nedolžnem.

KOZOROG

Ljudje, rojeni v znamenju Kozoroga, so morda najnevarnejši, če nam postanejo sovražniki. Ko se namreč zlaže sicer zelo iskren in načelen Kozorog, takrat to počne namerno in z določenim ciljem, ki je njemu zelo jasen in tudi načrtovan. Njegove spletke – če se jih že posluži – so navadno uničujoče. Kot tolažba tistim, ki prijateljujete s Kozorogom, naj poudarimo, da se ta poslužuje neiskrenosti le v samoobrambi, saj se s tem bodisi bori proti ljudem, ki so jim storili kaj žalega, bodisi se borijo, da ne bi bil porušen njihov skrbno grajeni sistem.


VODNAR

Ker so Vodnarji zelo zgovorni, lažejo prej zaradi govoričenja kot pa zaradi pokvarjenosti. Neiskrenost enostavno izleti iz njihovih ust, ne da bi se sami zavedali tega. Seveda pri tem zaradi nepozornosti razkrijejo tudi marsikatere skrbno varovane skrivnosti. Tudi dana beseda ali prisega jih ne bo zaustavila, da ne bi ljudem razkrili vaših skrivnosti. Zato Vodnarjem zaupajte samo tiste “skrivnosti”, za katere v resnici želite, da jih izve čim širši krog ljudi.

RIBI

Za to znamenje je značilno, da je nelogično, ogroženo in pogosto precej izgubljeno. Ribina nebogljenost je tako opazna, da ji je vsakdo pripravljen priskočiti na pomoč, sama pa zna to zelo dobro izkoristiti. Njen čut za resnico je enako nejasen kot njena komunikacija – Riba je igralka, se dobro pretvarja, med vsemi dvanajstimi znamenji zna najbolje hliniti in se sprenevedati. Ker je izmuzljiva, sta blef in laž zanjo čisto običajni orodji, vendar pri tem nikoli ne želi kaj slabega. Praviloma laž uporablja, kadar je na kak način ogrožena, to pa je zelo pogosto. Predstavniki tega znamenja se poslužujejo laži tudi tedaj, ko so prestrašeni ali se znajdejo v neprijetnem položaju. Moški se običajno pretvarjajo, ker se bojijo, da bi spregledali njihove namene ali njihovo nemoč, in se želijo prikazati v popolnoma drugačni luči. Zaradi strahu pred neuspehom se Ribe zapletajo v vedno večji klobčič laži, iz katerega se na koncu še sami ne morejo več izmotati. Ko so tako ujeti in ko se z blefom ne da več izmotati, običajno pobegnejo. Če vam izgine kaka Riba, vedite, da je bil to skoraj gotovo izhod iz labirinta laži.

Sonja Duša

VEČ VSEBIN: