Šele, ko je otrok star tri leta, bo razumel, kaj pravzaprav je zabava. Kljub temu bo že pri dveh letih začutil, da je to posebna priložnost. Kako pripraviti malčka na rojstnodnevno zabavo, na kaj biti pozorni in kakšne igre pripraviti?


Rojstnodnevna zabava je odlična priložnost za druženje s prijatelji. Malega otroka pripravite na praznovanje že nekaj dni prej – z njim se pogovarjajte o tem, koga vse pričakujete na zabavi. Če je otrok že večji, lahko pomaga pri izdelavi vabil in pripravi prigrizkov. Starejši otrok točno ve, koga bi rad povabil in če želi tematsko zabavo (npr. piratsko ali tako, na kateri bi izdelovali zapestnice, verižice …).

Rojstnodnevna zabava za otroka

Nasveti za super zabavo

Kaj naj jejo otroci na zabavi? Ponudite jim torto, lahko tudi sladoled, če ima otrok rojstni dan v poletnih mesecih. Poleg tega naj bodo na voljo zdravi prigrizki. Izogibajte se sokovom in pijačam z mehurčki – otrokom raje ponudite mleko ali vodo. Hrano postrezite na določen prostor, kjer se bodo otroci lahko tudi tiho igrali. Na voljo pa naj imajo tudi prostor za živahnejšo igro.

Dobro je, da kozarcev ne napolnite v celoti, ampak do polovice, saj lahko kmalu pride do polivanja. Po tleh in po mizi položite polivinil, da bi še dodatno zaščitili površine pred polivanjem. Vedno imejte pri roki vlažne krpe in papirnate brisače, da lahko hitro pobrišete, kar se bi polilo, pa tudi umazane rokice in obraze.


Vnaprej pripravite nekaj rezervnih oblačil, če bi se kakšen otrok polil ali umazal. Manjše otroke spomnite na kahlico, saj bi lahko pozabili, da morajo lulati. Igrače, na katere je vaš otrok navezan, umaknite, saj jih verjetno ne bo želel deliti z drugimi.

Zabavo prilagodite starosti

Če pripravljate zabavo za dveletne otroke, povabite malo prijateljev. zabava naj po kratka, približno eno uro. Otroci pri tej starosti še niso tako družabni in se raje igrajo v prisotnosti staršev, zato povabite starše, naj ostanejo na zabavi. Pripravite nekaj dejavnosti, primernih za to starost, pri katerih bodo lahko sodelovali tako starši kot otroci.

Triletni otroci se lahko zabavajo že nekoliko dlje – zdržali bodo uro in pol. Na voljo naj imajo otrokove igrače, s katerimi se lahko individualno igrajo. Otroci so pri tej starosti premajhni za večje igre. Dovolj je, če jim povabite k nekaj enostavnim skupinskim dejavnostim, kot je poslušanje pesmic in ples, igro na igralih ipd.

Po starosti štirih let otroci začnejo bolj uživati na zabavi. Povabite šest do osem otrok, ki naj ostanejo do dve uri. Pri tej starosti opustite organizirane igre. Lahko se igrate loterijo, iščete skriti zaklad ipd. Pomembno je, da vsak dobi nagrado. Pripravite jim tudi nekaj kostumov in igrač.


Zabavo za petletne otroke načrtujte že vnaprej. Otroci bodo polni odvečne energije, ki jo je najbolje porabiti skozi živahne igre. Število gostov in čas trajanja zabave naj ostaneta enaka kot pri zabavi za štiriletnike. Poleg iger in zabave naj imajo otroci na voljo dovolj igrač – nekateri namreč pridejo prej, po torti pa bodo čakali na prihod staršev.

VEČ VSEBIN: