Feng shui ni namenjen samo poslovnežem. V Aziji se tudi uslužbenci odpravijo po nasvet k ekspertom feng shuia, kadar se v službi ne počutijo dobro ali pa bi radi menjali zaposlitev.


poslovnež

Dober feng shui ekspert ne jemlje svoje stranke samo kot človeka, ki ima probleme, ampak kot del univerzalne energije. Ne zreducira ga na števila in številke, ampak ga obravnava kot celoto.

Če opazujemo veter (feng) in vodo (shui) bolj natančno, ugotovimo, da vodo vidimo, ko si utira pot skozi pokrajino, vetra pa ne. Veter spoznamo šele po posledicah, ko podre drevo, prevrne avto ali odnese streho.

Vzemimo situacijo na delovnem mestu. Jasno nam je, kaj počnemo in kaj proizvajamo. Pogosto pa ne vemo, kakšen vpliv ima naše delo oziroma kakšne so njegove posledice. Seveda na nek način čutimo, da nas odnaša: podjetnik na osnovi bilance ugotovi, da se njegovo podjetje potaplja, brezposelni boleče čuti zatišje v svojem življenju – nič več ne teče.
S tehnikami feng shuia ugotovimo, katere zakonitosti stojijo za zunanjimi dogodki in pojavi. Pokaže nam pot, kako izravnati energije, ki nas blokirajo in kako jih izkoristiti.


KAJ LAHKO NEUGODNO VPLIVA NA VAŠO KARIERO?

Ali se nahajajo vrata, ki vodijo v vašo pisarno, nasproti vrat v sanitarije?
Če je temu tako, pomeni, da bo vašo kariero “odplaknilo”. Če bo v podjetju zaškripalo, boste odpuščeni. Če je mogoče, postavite med vrata pisarne in sanitarije višjo rastlino. Še bolje pa je, da zamenjate pisarno.

Ali so vrata vaše pisarne na koncu dolgega hodnika?

V tem slučaju teče energija vzdolž hodnika in pritiska neposredno na vaša vrata. Umaknite se z linije, po kateri prihaja energija v prostor. Vrata imejte zaprta. Če je možno, naj se zapirajo avtomatsko. Na svojo pisalno mizo v smeri vrat postavite majhen kristal kamene strele, ki blokira tok energije.

Ali sedite direktno nasproti kakšnih vrat?
Nikoli ne sedite direktno nasproti kakšnih vrat, še posebno ne nasproti vrat, ki vodijo v vašo pisarno. V vas udarja premočna energija, ki vam bo sčasoma škodovala. Odmaknite svojo mizo proč od te linije.

Ali ste pri delu obrnjeni v zid?
Pred seboj morate vedno imeti odprt prostor. Tako boste energiji omogočili, da pride do vaše mize. Če stoji vaša miza pred zidom, jo odmaknite, sicer vam bo manjkalo idej in bo trpela vaša ustvarjalnost.

Ali sedite s hrbtom proti vratom?
Nikoli ne delajte s hrbtom proti vratom. S tem boste omogočili, da vas bodo izdali ljudje, ki jim zaupate. Če ste vodja, vas bodo zaposleni goljufali. V pisarni bo vladalo nepoštenje. Napredovanje bo izostalo. Če ste uslužbenec, bodite previdni. Lahko se zgodi, da vas obdolžijo po krivem. Lahko se zgodi, da postanete grešni kozel za vse, kar bo šlo narobe. Pomaknite torej svojo mizo tako, da boste s svojega mesta videli, kdo prihaja v pisarno.


Ali sedite s hrbtom proti oknu ali stekleni steni?
Če sedite s hrbtom proti oknu ali stekleni steni, za svoje projekte ne boste našli podpore. Projekti ne bodo stekli, če pa bodo, se bodo neprestano vrstile težave. Vedno imejte za seboj trdno steno. Ta vam bo dajala podporo. Na steno obesite sliko hribovja. Tako si boste zagotovili močno zaščito. Če ne morete prestaviti mize, potegnite čez okno zaveso ali žaluzijo. Tudi večja rastlina za vašim stolom vam nudi zaščito in podporo, ki je potrebna v vsakem poslu. Tudi če sedite na sredini prostora, se lahko zaščitite tako, da za hrbet postavite večjo rastlino.
Izjemoma lahko sedite s hrbtom proti oknu, a le v primeru, če se skozenj vidi zaobljeno hribovje ali pa zgradba banke. Zelo močno podporo v poslu ali službi boste imeli tudi tedaj, če na steno za seboj obesite sliko visoke gore ali močne banke. Gora pri tem naj ne bo preveč skalnata.

Ali skozi okno od zunaj kažejo na vas napadalne strukture?
Če sedite poleg okna, se lahko zgodi, da je na drugi strani večnadstropna stavba, na njej pa satelitska antena ali krožnik ali križ. Nikar ne sedite nasproti takšnih struktur, ker vam pošiljajo slabo energijo. Zaradi tega lahko zbolite in utrpite škodo v službi ali v poslu. Če se s hrbtom obrnete proti takšnim napadalnim strukturam, se zlahka zgodi, da boste dobili nož v hrbet ali pa postali žrtev poslovne politike firme. Da bi se zaščitili, spustite žaluzije ali potegnite zaveso, tako da boste popolnoma zakrili pogled na to stavbo.

Ali imate za svojim stolom odprt regal s knjigami ali fascikli?
Odprte police delujejo kot noži, ki se zabadajo v vaš hrbet. To sčasoma povzroči bolečine v hrbtu, pomeni pa lahko tudi izdajo.

Ali na vas kaže oster vogal ali oster rob omare ali oster vogal sodelavčeve mize?
Takšni vogali in robovi oddajajo negativno energijo in povzročajo bolezen in nesrečo. Čutili boste, da vam primanjkuje energije in navdušenja za delo ali karkoli drugega. Postavite vmes rastlino, ki bo blokirala tok napadalne energije.


Ali je strop reliefen oziroma podprt s tramovi?
Tak strop ni zaželen, ker ustvarja “strupene puščice” in povzroča neravnotežje ter kaos. Pomaknite se čim dalj od stropnega trama in se zaščitite pred njim tako, da napeljite pod njim plezalko ali pa obesite mobil.

Ali sedite nasproti ogledala?
V tem primeru se težko skoncentrirate. V ogledalu se lahko vidijo tudi ostri robovi, ki so usmerjeni proti vam. Tudi ogledalo za hrbtom škodljivo vpliva. Če ogledala ne morete odstraniti ali ga zakriti, se obrnite tako, da ga boste imeli od strani.

Ali imate za hrbtom akvarij ali sobno fontano?
Voda je na pravem mestu v pisarni zelo koristna. Vendar vode nikjer in nikoli ne smete imeti za svojim hrbtom, ker bi se lahko »utopili«. V službi vam lahko povzroči nepopravljivo škodo. Sedite raje nasproti vode, da boste črpali od nje blagodejno energijo.

Ali so vrata vaše pisarne postavljena nasproti stopnišča ali nasproti dvigala?
Ne glede na to, ali vodijo stopnice navzgor ali navzdol, je ta položaj zelo neugoden. Sreča vas bo počasi zapustila, nazadovali boste in zelo težko se boste spet povzpeli.

KAKO NAJ BO UREJENA PISARNA?

pisarna

Obrnite se v svojo ugodno smer
V prejšnji številki revije je bila navedena formula za izračun energije človeka. Od te energije je odvisno, ali spadate k ljudem vzhodne ali zahodne skupine in ali so za vas ugodne vzhodne ali zahodne smeri. Mogoče za preureditev svojega delovnega prostora nimate veliko možnosti. Lahko pa se pri delu obrnete v eno od svojih ugodnih smeri.
Če ste ambiciozni in želite napredovati, vam torej predlagam, da se na vsak način obrnete v svoji smeri kariere ali bogastva. Če to nikakor ni možno, se poskušajte obrniti v eni od ostalih ugodnih smeri, na primer v smeri zdravja ali ljubezni. Tako se boste izognili možnosti, da bi bili obrnjeni v katero od neugodnih smeri, kar bi vam lahko prineslo nesrečo. Če ste na primer obrnjeni v smer popolnega propada, vas lahko doleti zelo huda nesreča.

Pisalno mizo postavite diagonalno nasproti vhodnih vrat v pisarno

Tako boste videli vsakogar, ki bo prišel v pisarno, kar pomeni, da boste imeli položaj pod nadzorom. Če bi to pomenilo, da boste obrnjeni v eno od svojih neugodnih smeri, poiščite kompromisno rešitev.

Pozicija šefa
Poskušajte postaviti svojo mizo tako, da boste imeli šefa za hrbtom, tudi če je šef v sosednji pisarni. Na ta način boste imeli njegovo podporo. Če bo šef sedel nasproti vas, pa čeprav v sosednjem prostoru, bi lahko prišlo do problemov med vama. Tudi če sedite nasproti sodelavca, lahko pride v medsebojnih odnosih do resnih nesporazumov.

Pozicija pri predstavitvah

Če imate predstavitev, pazite na to, da boste imeli za seboj trdno steno. Vhodnih vrat nikakor ne bi smeli imeti za svojim hrbtom. Nihče naj ne sedi ali stoji za vami. Pri tem se – če je le mogoče – obrnite v svojo ugodno smer, da se boste laže skoncentrirali.

Z zgoraj navedenimi problemi in težavami se soočajo mnogi. Marsikdo ob tem nemara poreče: »Kaj mi vse to pomaga; jaz ne morem nič spremeniti«. A ni čisto tako. Feng shui pomeni tudi prevzemanje odgovornosti. Mi sami izbiramo, kje bomo delali in živeli. V nekem smislu nas feng shui zbudi in nas postavi pred izbiro. Če pridemo do spoznanja, da prostor, kjer delamo, negativno vpliva na naše čustveno in duhovno obzorje, lahko feng shui svojega delovnega okolja izboljšamo ali pa konec koncev tudi zamenjamo delovno mesto ali celo službo.
Nekateri ljudje se negativnim energijam bolje upirajo kot drugi. Vsakdo ima pravico do svoje izbire. Seveda lahko vztrajate v situaciji, kakršna je. Vendar si morate biti na jasnem, da ste si v tem primeru to pot izbrali sami.

V svojem življenju moramo iskati harmonijo, tisto, kar nas spodbuja in zadovoljuje. Če smo izbrali nasprotno, bomo sčasoma občutili posledice negativnih energij. Feng shui je iskanje skladnosti in ravnotežja, iskanje prave energije.

Regina S. Rant

VEČ VSEBIN: