Ko resno zbolimo, je prva stvar, ki jo predpiše zdravnik, počitek oziroma bolniški dopust, kasneje pa smo deležni še cele palete zdravil in drugih ukrepov. Ko telo počiva, se sprožijo naravni procesi samozdravljenja. Brez ustreznega mirovanja in počitka imajo zdravila veliko manjši učinek.


meditiranje

Meditacija je naravna, lahka, nenaporna tehnika globokega počitka, ki nevtralizira globoko zakoreninjen stres, izboljša mentalni potencial, počutje in medsebojne odnose ter krepi ustvarjalnost. Duha privede v globok počitek, v katerem se sprožijo naravni procesi samozdravljenja. V tem globokem nivoju osnovnega stanja zavesti so skriti vsi prirojeni telesni in duševni osebni potenciali ter sposobnosti. V stanju zavesti globokega počitka doživljamo stik z enostjo, ki je izvor in temelj vsega. Od tu črpamo varnost, tolažbo, mir, veselje, energijo in notranje vodstvo.

Človek ima prirojeno naravno sposobnost stika z najglobljim, ki je čista blaženost. Na primer prijeten občutek, ko se na morju takoj po kopanju nekaj minut prijetno pogrejemo in poležimo na soncu, je stanje globokega počitka. V tem sproščenem stanju se duh spontano spusti skozi vse bolj pretanjene nivoje misli, občutkov in zavesti. Globok počitek, ki ga doživljamo na dopustu, je ta, ki obnavlja naravne telesne in duševne potenciale.
V vsakdanu smo izpostavljeni raznim pritiskom doma, v službi in drugod. Zaradi raznih pritiskov hitrega življenjskega tempa se duh pretežno nahaja bolj na površju. Znano je, da uporabljamo v vsakodnevnem življenju manj kot 10 % prirojenih sposobnosti možganov in živčnega sistema kot tudi fizičnih potencialov. Stik z izvorom in stanje blaženosti globokega počitka smo namreč zaradi premalo naravnega načina življenja bolj ali manj izgubili, obnavljamo pa ga lahko z redno meditacijo ter zdravim in koristnim načinom življenja, ki nas polni z življenjsko energijo.

Meditacija je najbolj sistematična tehnika za doživljanje finejših nivojev in oživljanje stika z izvorom, ki napaja duha in telo. Je neprecenljivo orodje in ključno sredstvo za spoznavanje lastnih potencialov ter njihovo polno uresničitev v vsakodnevnem življenju.


Vse, kar je potrebno v meditaciji narediti, je ustvariti ustrezne pogoje in dopustiti duhu, da se spontano giblje k svojemu izvoru. Kako ustvariti te pogoje, se lahko naučimo v tečaju meditacije od učitelja. Knjiga je v tem primeru koristna za razumevanje procesa, ki se odvija, ne more pa nadomestiti živega učitelja.

Učinki meditacije

Ugotovljeno je, da ima meditacija številne ugodne učinke na duha in telo, še najbolj raziskana je meditacija z brezpomensko mantro. Omogoča globlji počitek kot v najglobljem snu, temu primerno pa se odziva tudi fiziologija, kar je izmerjeno z aparaturami v zdravstvenih institucijah po vsem svetu.

Delovanje leve in desne možganske polovice in posameznih predelov znotraj vsake možganske polovice se medsebojno uskladi v frekvenci in fazi. ‘Razglašeni’, stresni možgani postanejo z redno meditacijo ‘urejeni’, zbrani in sposobni trenutno poiskati optimalne rešitve v raznih življenjskih situacijah.

Celoten živčni sistem namreč med meditacijo zavzame posebno urejeno stanje, v katerem so posamezne živčne celice, nevroni, medsebojno maksimalno usklajeni. To stanje pa se vse bolj zadrži in ohranja tudi izven meditacije. Usklajeno delovanje možganov in mnogih življenjskih funkcij je vir usklajenega delovanja in dobrega počutja.
Ugodnih učinkov meditacije na človekov organizem se je na znanstven in poljuden način dotaknil Mitja Peruš v svoji tretji knjigi “Biomreže, mišljenje in zavest”.


Med meditacijo in še nekaj časa po njej oddajajo torej možgani zelo ugodna alfa-valovanja, to je med 8-12 Hz, ki so značilna za zadovoljne in uspešne ljudi z urejenim življenjem. Ta valovanja se v možganih sicer spontano sprožajo, kot pokažejo meritve EEG (elektroencefalogram), ko budni in zadovoljni počivamo z zaprtimi očmi. Na primer v trenutkih, ko se zjutraj prebujamo ali preden zvečer zaspimo, ko ležimo na plaži ali uživamo v trenutkih oddiha.

V meditaciji se intenzivneje sproščajo zdravju koristni endomorfini. To so molekule ‘nevrotransmiterji’, ki iz možganov uravnavajo telesne funkcije in skrbijo za dobro zdravje in počutje. Imenujemo jih tudi ‘hormoni sreče’, saj so fizična osnova za občutek zadovoljstva. Endomorfini se naravno sproščajo v telesu, ko počnemo stvari, ki nas veselijo, sistematično pa med meditacijo. V tem smislu je meditacija odlična tehnika za osvobajanje od raznih težjih ali lažjih zasvojenosti. Daje nam neposreden občutek miru, ravnotežja in zadovoljstva, torej prav to, česar nam danes, v tem hitrem tempu in stresnih časih, še kako primanjkuje.

V krvi se zmanjša količina laktatov, ki so pokazatelji preobremenitve in stresa. V telesu se odvija zdrava biokemija, ki je osnova telesnemu zdravju in dobremu počutju.
Izredno ugodno učinkuje meditacija tudi na srčne bolnike in na povišan krvni pritisk. Ker se zato zmanjša obisk pri zdravniku in število kapi, imajo v nekaterih deželah v severni Evropi ljudje, ki redno meditirajo, znižano osnovo za plačevanje zdravstvenega zavarovanja.

Krvna analiza kaže med meditacijo na globlji počitek kot je v najglobljem snu. Znatno se zmanjša tudi poraba kisika. Merjenje prevodnosti kože kaže na izredno sproščeno psihosomatsko stanje organizma med meditacijo.


Najpomembneje pa je to, da se trenutni učinki med izvajanjem meditacije z redno prakso vse bolj širijo tudi izven časa trajanja meditacije. Dokazano je, da se pri ljudeh, ki redno meditirajo, izboljšajo odnosi v družini in okolju. Obujajo se srčne kvalitete, razvija strpnost in sočutje. Na vseh življenjskih področjih je opazna večja ustvarjalnost, originalnost in sproščenost, tako pa se izboljša tudi študijski in delovni uspeh.

Meditacija osvobaja živčni sistem napetosti in stresa ter nas vrača k naravnemu in uravnoteženemu reagiranju, usklajenemu z nami in okoljem.
Z redno meditacijo se razvijajo višja stanja zavesti, v katerih vidimo več, podobno kot če splezamo na hrib, vidimo več kot iz doline. Za višja stanja zavesti je značilen poseben način delovanja telesa in duha: ko možgani delujejo bolj usklajeno, je tudi naše razmišljanje bolj zdravo in uravnoteženo. V takih stanjih zaznavamo in uporabljamo več kot le običajnih nekaj odstotkov možganske zmogljivosti, zavest se širi in notranja kapaciteta raste.

Vrste meditacije

Obstajajo številne vrste meditacije, prilagojene različnim ljudem. Vključujejo razne tehnike koncentracije (osredotočanje na objekt pozornosti), kontemplacije (razmišljanja), vizualizacije (predstavljanja, na primer svetlobe), uporabo zvoka na glas ali pa v mislih (mantre) in razne vizualne oblike (jantre).

V svetu najbolj raziskana in potrjena je meditacija z brezpomensko mantro, ki jo že vrsto let uspešno uporabljam tudi sama in uživam v njenih dobrobitih. Poznam mnoge ljudi, ki se jim je življenje obrnilo na bolje od trenutka, ko so začeli meditirati. Določene dobrobiti prihajajo seveda počasi, a neprenehoma in neustavljivo.

Predvsem je meditacija čudovit trening duha za doživljanje globljih nivojev zavesti, od koder prihaja intuicija ter naravni impulzi dobrota, lenost in strast, ki jih občutimo v sebi in uravnavajo naše življenje. Ko se znajdemo v raznih življenjskih okoliščinah, tako treniran duh laže spontano zdrsne v globlje in finejše nivoje stvarnosti, kjer nagonsko zazna prave rešitve in spontano pravilno reagira. Z meditacijo treniran duh je namreč v stiku s samim izvorom vsega, ki je polje vseh ustvarjalnih možnosti. Priključen je na pravo centralo ustvarjalnosti in moči, na katero se lahko opre v vsakem trenutku ter v njej poišče vodstvo, tolažbo, odgovore na vprašanja in nasvet za pravilno ravnanje.

Najgloblje, ki je izvor vsega, je naš notranji vodnik, ki je vedno z nami in nam je na voljo, če se le zavestno usmerjamo vanj. Je vir navdiha ter prinese rešitve in podporo v še tako kočljivih situacijah. Pogoj za to pa je seveda redna vsakodnevna nekajminutna praksa meditacije, ki je osnova vsega resnega dela na sebi.

Najbolj znana brezpomenska mantra je univerzalen zvok OM oziroma AUM, ki je primeren le za meditacijo na glas. Nadalje lahko uporabljamo poseben zvok za glasno meditacijo, ki ga dobimo na osebnem džjotiš-astrološkem svetovanju kot preventivni ukrep v določenih obdobjih za ublažitev neugodnih življenjskih okoliščin in vplivov.

Za mentalno meditacijo, pri kateri uporabljamo mantro zgolj kot neslišen miselni impulz, pa so bolj primerni drugi zvoki. Obstaja več sklopov brezpomenskih zvokov. Na primer meditacija z brezpomensko mantro se lahko ravna glede na telesne in osebnostne značilnosti, srčna meditacija glede na srčni utrip, integralna meditacija uporablja brezpomenske zvoke glede na rojstno karto po džjotišu-vedski astrologiji, transcendentalna pa uporablja drug sistem vedskega znanja glede na starost in psihofizični ustroj posameznika. Ti sklopi brezpomenskih manter odlično delujejo. Osebni brezpomenski zvok, ki ga dobimo v tečaju, se naučimo pravilno uporabljati skozi vse življenje.

VEČ VSEBIN: