Sesanje palca vašega otroka morda res potolaži in pomiri, a kaj, ko mu lahko povzroči nepravilnosti v zobeh. Pozneje, ko se znebimo razvade, težje zobe ‘spravimo v red,’ še zlasti, če mlečne že začenjajo nadomeščati stalni. Tukaj pa je nekaj nasvetov, kako lahko z razvado čim bolj gladko opravimo.


sesanje palca

1. Naj bo zamisel njegova

Samo ‘sitnarjenje’ ne bo prineslo želenih učinkov. Rajši malčku pomagajte, da sam pride do spoznanja, kako je že zrastel in se spremenil. Nič več ne uporablja plenic, ne pije po steklenički, ne potrebuje posebnega stolčka. Povejte mu, kako ponosni ste nanj zaradi teh sprememb. Le kaj je še ostalo, ga vprašajte. Morda se bo spomnil sam, drugače mu malce namignite.

2. Oslabite vzgib

Ko opazite sesanje palca oziroma da ima vaš otrok palec v ustih, mu skušajte preusmeriti pozornost tako, da ga zaposlite z dejavnostjo, ki zahteva uporabo obeh rok. Posebej se na to pripravite, preden gre spat. Naj prime knjigo, ki jo skupaj berete, ali z obema rokama objame medvedka.

3. Pomagajte mu opaziti

Kadar se otrok tudi sam želi odvaditi grde navade kot je sesanje palca, mu povejte, za kakšno svojo razvado in kako težko ste se je znebili. Dogovorita se lahko za skrivno znamenje, ki mu ga lahko pokažete, kadar bo nezavedno potisnil prst v usta. Tako znamenje otroku ne bo povzročilo zadrege pred drugimi, ampak bo celo zabavno.


4. Uporabite zunanjo avtoriteto

Vaših opozoril otrok morda ne bo upošteval, a pripomba otrokovega zdravnika ali zobozdravnika lahko naredi čudeže. Naj pride pripomba s strani osebe, ki otroku pomeni neko višjo avtoriteto. Morda mu lahko kdo drug pove, da se mora, če hoče postati že bolj odrasel, otresti sesanja palca.

5. Kaj pa vrstniki

Prijatelji so pomembni. Če otrok sesa palec in mu drugi otroci to omenijo, lahko to hitro prinese tako pričakovano opustitev navade.

VEČ VSEBIN: