Sindrom policističnih jajčnikov je pojav, za katerega je značilno, da se začnejo na jajčnikih pojavljati drobne ciste oziroma folikli. Gre za hormonsko motnjo oziroma posledico hormonskega neravnovesja, ki se lahko kaže v obliki različnih simptomov. Pogosto je težava ta, da so številni simptomi, ki so lahko znak policističnih jajčnikov, značilni tudi za druge bolezni in motnje. Tako je včasih potrebna precej dolga pot do diagnoze in ustreznega ukrepanja.


Sindrom policističnih jajčnikov

Če doživljate zgolj enega izmed znakov, ki jih opisujemo v nadaljevanju, je sicer verjetnost, da gre prav za sindrom policističnih jajčnikov, precej majhna. Po drugi strani pa je lahko več naštetih simptomov hkrati že znak, da  bi šlo lahko prav za omenjeni pojav. Navsezadnje je to sindrom, s katerim se sooča ogromno žensk.

Nerazumljivo poviševanje telesne teže

Kadar pridobimo dodatne kilograme, se pogosto prepričujemo, da ne vemo, kaj se je pravzaprav zgodilo. Vendar poskušajte biti iskreni do sebe. Ali se številka na tehtnici res povišuje, čeprav skrbite za redno gibanje in urejeno prehrano? Če pridete do zaključka, da res ni logičnega pojasnila za to, da se redite, s spremembami vsekakor seznanite svojega zdravnika oziroma ginekologa. Med drugim je lahko na prvi pogled nerazumljivo poviševanje telesne teže tudi znak, ki opozarja na sindrom policističnih jajčnikov. Hormonsko neravnovesje lahko namreč močno vpliva tudi na težo.

Hujše težave z aknami

Verjamemo, da ste upali, da se vam po tem, ko zapustite najstniška leta, ne bo treba nikoli več ukvarjati z aknami, vendar pa je realnost pogosto žal precej drugačna. Tako se mnogi tudi v odrasli dobi srečujejo z aknami, ki so lahko pri ženskah povezane tudi s sindromom policističnih jajčnikov. Akne so v tem primeru najpogosteje posledica prekomernih količin izločanja testosterona, kar je tipičen pojav pri sindromu, o katerem govorimo.


Prekomerna poraščenost

Previsoka raven testosterona v telesu, ki je značilna za ženske s sindromom policističnih jajčnikov, lahko privede tudi do prekomerne poraščenosti. Čeprav je povsem običajno, da imamo dlačice po različnih delih telesa, pa so lahko zelo močne, temne dlake vsekakor tudi opozorilni znak. V tem primeru je smiselno preveriti, ali niso povezane prav s sindromom policističnih jajčnikov.

Težave z zanositvijo ali neplodnost

Sindrom policističnih jajčnikov pogosto pomeni tudi neurejen menstrualni ciklus oziroma odsotnost ovulacije. Tako lahko pride do večjih težav z zanositvijo ali celo do neplodnosti. Mnogokrat ženske šele takrat, ko poskušajo zanositi, ugotovijo, da imajo tudi same sindrom policističnih jajčnikov – oziroma na to posumijo ginekologi.

Depresivni in tesnobni občutki

Pogosto se sindrom policističnih jajčnikov ne odraža zgolj v obliki povsem fizičnih znakov, ampak lahko vpliva tudi na vaše razpoloženje. Za ženske s tem sindromom je tako značilno, da so precej nagnjene tudi k depresivnim in tesnobnim občutkom. Včasih lahko ti občutki prerastejo tudi v razpoloženjsko motnjo, torej v depresijo ali anksioznost.

VEČ VSEBIN: