Običajna pot od zarodka do dojenčka traja približno 9 mesecev. Ta pot pa je bila za Oliverja, danes leto dni starega, zdravega dečka, precej daljša. V fazi zarodka je moral »čakati« skoraj 9 let, natančneje od leta 2007, preden je bil »posvojen«. In njegov razvoj se je tako nadaljeval …


Oliver

Nekateri pari se po umetni oploditvi odločijo za doniranje preostalih zarodkov

Oliverja je rodila Janeen Hegert, ki pa vendarle ni njegova biološka mama. S partnerjem sta še nekaj mesecev prej razmišljala, da bi ponovno poskusila s postopkom umetne oploditve, že četrtim po vrsti. Otroka sta si močno želela, vendar prejšnji postopki niso obrodili sadov. Še preden pa bi se odločila, da poskusita še enkrat, sta naletela na drugačno možnost. Izvedela sta namreč, da je parom na voljo tudi »posvojitev« zarodkov – oziroma da nekateri pari, pri katerih se je umetna oploditev posrečila, podarjajo zarodke, ki jih niso uporabili, tistim parom z manj sreče. Tako sta dobila Janeen in Dave Hergert ne le enega, ampak kar pet zarodkov, ki so bili zamrznjeni že od leta 2007. Izbrala sta enega, nato pa se je izvedla implantacija zarodka. In čez nekaj mesecev je na svet pokukal mali Oliver. Njegova starša sta presrečna, da sta dobila priložnost, obenem pa izjemno hvaležna Oliverjevim biološkim staršem. Zavedata se, da to na neki način pomeni odpoved lastnemu otroku, zato je njuna hvaležnost še toliko večja.

Oliver bo morda že kmalu dobil bratca ali sestrico

Morda ste se vprašali, kaj se bo zgodilo z drugimi štirimi zarodki, ki so še vedno zamrznjeni – in ki bi lahko nekoč postali Oliverjevi bratje ali sestre. Janeen in Dave Hergert nameravata »uporabiti« še najmanj enega, druge pa bosta tudi sama podarila drugim parom, ki si želijo otroka. V Združenih državah Amerike, od koder prihajata Oliverjeva starša, naj bi bilo sicer v tem hipu ogromno število zamrznjenih zarodkov. Omenja se celo število en milijon. Pari, za katerimi je uspešna umetna oploditev, vsako leto plačujejo za to, da ostajajo ti zarodki zamrznjeni še naprej. Na klinikah, ki shranjujejo zarodke, sicer spodbujajo dejanja, za kakršno sta se odločila Oliverjeva biološka starša – torej doniranje zarodkov, ki jim s tem pravzaprav omogočijo življenje.

VEČ VSEBIN: