S prihodom poletja se je odprla sezona podaljšanih vikendov in počitnic, v katerih mnogi želijo vsak prosti trenutek preživeti na prostem. Na sprehodu po naravi ali lepi plaži in pri drugih aktivnosti na prostem, pa se hitro lahko zgodi tudi kakšna nezaželjena poškodba. Da o alergijah in nadležnih žuželkah, katerih sezona se je že začela, sploh ne govorimo.


Zato morate poskrbeti, da imate vedno na dosegu roke nekaj osnovnih izdelkov za nego in zdravje, ki vam lahko pomagajo pri bolečinah, zaustavitvi manjših krvavitev ali lajšanju drugih neprijetnosti.

Domača Lekarna

Katere izdelke vedno potrebujete na dosegu roke?

Najsi bo v domačem okolju ali na potovanju, tukaj je nekaj izdelkov in aparatov za zdravje, ki jih vedno potrebujete v bljižini:

  • Obliži, sterilne gaze in povoji različnih dolžin in širin so osnova vseh domačih lekarn in to z razlogom. Najsi bo za naključne ureznine ali potolčena kolena, obliže in povoje imejte vedno pri roki. Da bodo najmlajši lažje pozabili na skelenje, pa jim lahko namenite prav posebne obliže z otroškimi motivi.
  • Digitalni termometer in merilec tlaka sta najpogostejša aparata za zdravje, ki ju najdemo v gospodinjstvu. Sodobni merilci tlaka poleg pritiska merijo tudi srčni utrip in omogočajo shranjevanje zadnjih meritev, kar nam omogoča bolj podroben vpogled v naše zdravje. Prav je, da imamo takšne aparate vedno doma, saj lahko tako pravočasno preverimo in se odzovemo na simptome ter se po potrebi obrnemo na zdravnika.
  • Zdravila za zniževanje povišane telesne temperature, ki ponavadi vsebujejo acetilsalicilno kislino ali paracetamol. Takšna zdravila so lahko v obliki tablet, zadnje čase pa najdemo tudi vedno več praškov, iz katerih pripravimo topel zdravilni napitek. Ti so priročni sploh za otroke, ki imajo lahko težave pri požiranju tablet. Ne pozabite pa, da se vročina se lahko pojavi kot znak številnih bolezni, zato je ob povišani temperaturi toplo priporočen obisk zdravnika.
  • Tablete proti bolečinam bodo pomagale pri hudih bolečinah kot so glavoboli, zoboboli ali bolečine v mišicah. Izberite tiste, ki so osnovani na paracetamolu, acetilsalicilni kislini ali ibuprofenu, v vsakem primeru pa temeljito preberite navodila.
  • Repelenti in zaščite pred žuželkami prav pridejo predvsem v poletnih mesecih. V primeru alergijskih reakcij na pike žuželk pa je dobro imeti tudi gel z antihistaminom, ki bo ublažil alergijsko reakcijo. Če pride do blažje alergijske reakcije, lahko v lekarni brez recepta dobite sistemski antihistaminik, v primeru hujših reakcij pa se čimprej obrnite na zdravnika.
  • Zaščito pred soncem je treba uporabljati redno, zato si zasluži mesto tudi v vaši domači lekarni. Pretirano izpostavljanje soncu lahko hitro vodi v opekline in druge poškodbe kože, sploh v poletnih mesecih, zato se redno mažite z zaščitnim faktorjem. Pri kremah za sončenje moramo biti pazljivi predvsem na to, da imamo dovolj visok zaščitni faktor in da je nanesemo dovolj – priporočena je ena čajna žlička na vsako okončino, glavo in vsako stran trupa. Za primer, da vas sonce slučajno ujeme nepripravljene, v domačo lekarno ne pozabite dodati še kakšne kreme za blaženje opeklin in nego kože. Če imate raje naravne pripravke pa lahko za lajšanje blagih opeklin uporabite tudi aloe vero, med ali jogurt.
  • Razkužilo ali antiseptik za rane in praske sta nepogrešljiva v vsaki domači lekarni, saj s pospeševanjem celjenja in preprečevanjem okužb pomagata pri zdravljenju poškodb na koži. Najdemo jih v obliki krem in razpršil.

Vsebine svoje domače lekarne seveda prilagodite potrebam vaše družine. Za mlajše člane družine ne pozabite na posebne izdelke za otroke, dodatno misel pa namenite še skrbi za svoje hišne ljubljenčke, ki vas zagotovo spremljajo na vaših potepanjih.


VEČ VSEBIN: