Značilnosti vsake snovi so določene vibracije ali določena energija. Vibracije in energije obdajajo tudi človeško – materialno telo.


čakre

Naše materialno telo vibrira z določeno frekvenco, ki pa je nižja od frekvenc višjih teles. Eterično telo, ki obdaja materialno telo, vibrira z višjo frekvenco in je od materialnega telesa oddaljeno približno 3,5 cm in vedno zadrži popolno strukturo materialnega telesa, tudi po odstranitvi določenih organov telesa, kar je dokazano s Kirlianovo kamero. Eterično telo obstaja tudi na mestu, kjer ni materialnega organa. To energetsko telo obdaja materialno telo in vpliva nanj, energijo prejema od Sonca, jo transformira in prenaša na fizično telo, tovrstno energijo pa imenujemo PRANA. Poleg tega pa emotivno telo vpliva tako na eterično kot na materialno telo.

Emotivno telo
Na eterično telo je mogoče vplivati z vsemi materialnimi področji, kot so magnetno polje, toplota, zvok, svetloba in gibanje. Prana, ki jo zbira eterično telo, je razporejena po čakrah, nato meridianih in na koncu po nadijih. Torej vidimo, da nam eterično telo služi kot most med materialnim in emotivnim telesom.

Poleg eteričnega telesa se nahaja emocionalno telo, ki je oddaljeno 7,5 cm od fizičnega telesa in je sestavljeno iz naših emocij. Vse, kar občutimo čez dan, se manifestira skozi to telo.


Kot četrto pa nas obdaja mentalno telo, ki ima najvišjo obliko vibracije in vpliva na vsa predhodna telesa. Oddaljeno je približno 20 cm od fizičnega telesa. Tako kot spremembe na fizičnem telesu lahko vplivajo na vsa preostala omenjena telesa, lahko tudi delo na mentalnem in emocionalnem telesu vpliva na fizično telo. Na ta način lahko razložimo nastanek različnih bolezni, saj na primer nakopičena energija različnih strasti na emocionalnem telesu lahko obremeni fizično telo in tako pride do bolezenskih znakov.

Sedem čaker
V auri obstaja sedem čaker, ki predstavljajo vrteči se tok energije na določenem mestu v človekovem telesu. Razporejene so od spodnjega dela hrbtenice do vrha glave. Najnižja čakra ima štiri vrtljaje, najvišja čakra pa približno tisoč. Prek čaker prihaja do vnosa prane v eterično telo in se na ta način razporeja po fizičnem telesu.
Čakra ima izgled rečnega vodnega vrtinca, skozi katerega vstopa velika količina energije. Obstaja glavni kanal, ki povezuje vse čakre, in poteka ob hrbtenici. Na levi strani tega glavnega kanala je manjši kanal,  ki ga imenujemo IDA, po naravi je zelo senzibilen in receptiven. Na desni strani je kanal, ki ga imenujemo PINGALA, in predstavlja moško, močnejšo obliko energije. Na teh kanalih lahko nastanejo blokade, ki so vzrok nastanka določenih bolezni, ko pa smo sposobni te blokade odstraniti, pride do večjega pretoka energije k višjim čakram in s tem do razvoja višjega stanja zavesti.

Prva čakra je v bližini spodnjega dela hrbtenice. Imenujemo jo MULADHARA in to mesto se označuje kot izvor kundalini energije. Ta čakra je povezana z našim preživetjem in borbo za življenje. Predstavlja se z rdečo svetlobo.

Drugo čakro imenujemo MANIPURA, njena lokacija pa je nekaj višje od predhodne čakre. Odgovarja seksualnim organom in je predstavljena z oranžno barvo.


Tretjo čakro označujemo kot solarni pleksus ali SVADHISTHANA in predstavlja mesto volje. Na tem mestu se konča 72000 živčnih končičev in prek tega mesta vzpostavimo stik med višjimi telesi in materialnim telesom. V primeru nepravilnega delovanja te čakre, ljudje čutijo potrebe po močnem obvladovanju drugih ljudi. Spodnje tri čakre nam označujejo vedenje ljudi in njihove materialne potrebe v življenju. Če so izražene velike želje po samodokazovanju, občutku moči, bogastvu in denarju, je potrebno intenzivno delo na tretji čakri. Po procesu čiščenja dobimo sposobnost, da prekinemo s preteklimi običaji in nastopi nov spiritualni razvoj. Pri neuravnoteženi tretji čakri lahko opazimo oslabitev živčnega sistema, fizične moči, prehitrega staranja in slabega počutja. Vendar pa moramo biti pazljivi pri delu s tretjo čakro, saj je treba vzporedno stimulirati tudi četrto, peto in šesto čakro, ker lahko oslabljen tok energije proti srčnemu centru povzroči veliko grabežljivost.

Tretje oko
Četrta čakra se imenuje ANAHATA. Barvi, ki odgovarjata srčnemu centru, pa sta zelena in rožnata. Zvok, povezan s to čakro, je AH in mantra je RAMA. To je središče emocij. Če pacient kaže iz minute v minuto spremembe razpoloženja ali pa, če so njegove emocije nestabilne, je potrebno delo s srčno čakro. Lahko uporabljamo kamne ali oblačila rožnate barve in s tem človek razvije ljubezen ter nežnost za vsa živa bitja. Tudi zelena barva ima podobne učinke, še posebej pri srčnih obolenjih. Srčna čakra je mesto, kjer se spajajo energije Kozmosa in energije Zemlje in ta čakra se največkrat uporabi pri zdravljenju bolezni.

Peta čakra je grlena čakra in se imenuje VISUDDHA. Svetlomodra je pripadajoča barva, HU pa glas, ki ga uporabljamo. Pri dobro razviti peti čakri lahko dobimo sposobnost, da slišimo glasove, ki so izven naših slušnih možnosti. Z nadaljnjim razvijanjem te čakre lahko slišimo glasove z astralnih ravni ter komuniciramo z energijami z višje ravni. Glavoboli, bolečine v ramenih, vratu in hrbtenici so znaki blokad petega centra.

Šesti center je AJNA čakra, imenujemo pa jo lahko tudi tretje oko. Njena lokacija je med obrvmi. Dobro razvita šesta čakra prinaša razvoj parapsiholoških sposobnosti, kot sta telepatija in jasnovidnost.


In na koncu, sedma čakra, SAHASRARA, katere barva je vijolična in nas povezuje s Kozmosom. V človeku razvije univerzalno ljubezen, modrost in višja znanja.

Sonja A. Mrak

VEČ VSEBIN: