Ste kaj sočutni – do sebe?

Projekt, ki ste ga načrtovali pazljivo in z veliko truda, je šel k vragu. Trenutno vam malo škripa v življenju. Pri sebi ste opazili lastnost, navado, ki vam ni preveč všeč. Kaj boste storili? Stisnili zobe, se neusmiljeno sodili, se kritizirali? Ali pa boste ubrali drugo pot in si izkazali malo sočutja – tako kot bi ga dobremu prijatelju ali družinskemu članu, če bi se znašel v enaki situaciji? Kdo vendar je rekel, da morate biti popolni!


sočutje do samega sebe

SSKJ pravi, da je sočutje čustvena prizadetost, žalost ob nesreči, trpljenju koga. Tisto, kar žal pogosto izpustimo iz te opredelitve, pa smo mi sami. Čeprav sočutje do sebe pogosto enačijo z mehkobo, popustljivostjo in razvajanjem, pa to ni čisto tako. Sočutje namreč vključuje tudi odločitev pomagati pri lajšanju in odpravljanju trpljenja, kar pa že avtomatsko izključi dolgotrajno ležanje na kavču in samopomilovanje.

Sočutje do sebe

Sočutje do sebe pomeni, da želite napredovati, se razvijati in postati bolj zdravi in bolj srečni, ker se imate radi in ne ker ste brez vrednosti in nesprejemljivi takšni, kot ste. Morda najpomembneje pa je, da tako sprejmete dejstvo, da ste samo človek. Stvari se ne bodo vedno odvijale po načrtu, življenje bo polno tudi frustracij, izgub, napak, nedoseganja lastnih visokih standardov. A to je realnost, ki si jo delimo z vsemi soljudmi. Sočutje do sebe pomeni, da tej realnosti odpremo srce in jo sprejmemo, namesto da se prav donkihotsko neprestano borimo proti njej.

Za zdravo samozavest

Samozavesti naša družba pripisuje velik pomen, kar pa lahko povzroči tudi velike količine stresa. Samozavest je namreč odvisna od primerjanja z drugimi in za visoko samozavest moramo biti vsaj boljši od drugih, če že ne najboljši, to pa lahko vodi v zatiskanje oči pred lastnimi napakami in težavami, na zmanjševanje vrednosti drugih ali pa kar oboje. Sočutje do sebe pa pomeni, da ste prijazni sami s sabo, še posebej v težkih trenutkih. Namesto, da bi se pretvarjali, da je vse dobro, vam sočutje do sebe dovoljuje, da se soočite s situacijo in ukrepate, namesto, da se pred njo skrijete. Uspešno premagane ovire pa bodo zgradile tudi dober občutek za lastno vrednost.


Sočutje do sebe ne pomeni lenobe

Zaradi vse bolj tekmovalne družbe smo ljudje vse pogosteje kritični do samih sebe, kar pa lahko vodi do sovražnosti (do sebe in drugih), tesnobnosti, depresije in pomanjkanja energije, pa tudi zavlačevanja in drugih destruktivnih načinov obnašanja, ki ljudem preprečujejo, da bi razvili svoj potencial.

Morda zveni rahlo pomehkuženo, da bi si v težkih trenutkih ponudili objem namesto kritike in neumornega marša dalje, a vendar raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki nase gledajo s sočutjem, višje standarde, trše delajo in prevzemajo več odgovornosti za svoja dejanja.

V odsotnosti strahu ljudje zacvetimo

Strah je strup in sočutni ljudje, ki so do sebe prijazni, ga občutijo bistveno manj. Ni jih strah poraza, ker se z njim ne identificirajo, svoje napake bolje poznajo in so bolj motivirani, da dosežejo svoje cilje. Sočutje – kot dober starš – omogoča posameznikom, da si postavljajo resnično koristne cilje, saj delujejo iz notranje motivacije po boljšem zdravju in dobrobiti zase in za druge.

Zato naslednjič, ko vam zaškripa, odložite neusmiljeno samo-kritiko, ustavite se, zadihajte in si podarite prijazno besedo. Zares bo lažje.


VEČ VSEBIN: