Soda bikarbona je ugodna naravna rešitev za kopico vsakodnevnih težav in nezgod. Je hitra domača prva pomoč pri prebavnih težavah, sončnih opeklinah, z njo pa se lahko razvajate tudi v kopalnici. Preverite, kako vam lahko olajša to poletje.


Soda bikarbona in njena uporaba

1. Naravni dezodorant

Poleti se težko izognemo uporabi dezodoranta, a žal svetleči izdelki na policah večinoma vsebujejo nezaželene snovi za naše zdravje. Če se želite izogniti parabenom in aluminiju, ki ju najdemo v večini dezodorantov na trgu, je soda bikarbona odlična zamenjava. Povsem preprosto pripravite pasto tako, da malo sode bikarbone zmešate z vodo, in dobite mešanico, ki bo preprečila neprijetne vonjave. Lahko pa tudi samo nanesete malce suhe snovi na podpazduhe.

2. Soda bikarbona blaži srbečico po pikih žuželk

Nanesite pasto iz sode bikarbone in vode na mesta, kjer so vas popikale žuželke. Lahko tudi vmasirate prah na kožo. Soda bikarbona namreč pomaga blažiti lažjo razdraženost kože.

3. Pomaga pri prebavnih motnjah

Na dopustu nas rade doletijo težave s prebavo in črevesjem. Soda bikarbona nevtralizira želodčno kislino, a uporabljajte jo zgolj kot občasno zdravilo in bodite pozorni, da je ne uporabite preveč, saj lahko ob pretirani uporabi poruši ravnovesje elektrolitov in pH v vašem telesu. Običajno se jo dozira tako, da polovico čajne žličke sode raztopite v kozarcu vode. To pijte vsaki dve uri (nikar ne uporabite več kot pet čajnih žličk v 24 urah, ali tri čajne žličke, če ste stari več kot šestdeset let).


4. Kopel za stopala

Poleti so naša stopala in noge še kako na udaru, zato jim lahko pomagate in za njih še posebej poskrbite s poživljajočo kopeljo. Dodajte tri žlice sode bikarbone v kad tople vode. Za mehka stopala lahko poskrbite tudi tako, da si s prahom privoščite tudi piling oziroma ga dobro vmasirate v stopala. Pripravite pasto iz enega dela vode in treh delov sode bikarbone in jo uporabljate kot naravni piling za celo telo. Poceni, naravna in nežna rešitev za mehko kožo. Privoščite si lahko tudi kopel za celo telo, v katero vmešate malo sode bikarbone in malo jabolčnega kisa.

5. Očistite roke

Poleti se večkrat odpravimo v naravo, na morje, v gozd, gore. Še posebej otroci radi raziskujejo okolico in kaj hitro se zgodi, da so njihove ali vaše roke polne umazanije. Tri dele sode bikarbone zmešajte z enim delom vode in dobili boste učinkovito naravno čistilno sredstvo, ki bo pometlo z umazanijo in neprijetnimi vonji.

6. Nad sončne opekline s sodo bikarbono

Za ublažitev posledic sončnih opeklin si pripravite kopel. Polovico skodelice sode bikarbone dajte v mlačno vodo in se namakajte v kadi. Po kopeli pustite, da se vaša koža posuši na zraku. Mešanico vode in sode bikarbone lahko tudi dodate hladnim obkladkom, ki jih uporabljate za blaženje bolečine po sončnih opeklinah.

VEČ VSEBIN: