Koledarsko poletje in vroče sonce, se je letos začelo 20. junija z poletnim solsticijem in najdaljšim dnem v letu. Poletni solsticij ali sončev obrat je letos nastopil dan prej, razlog pa je prestopno leto. Februar je imel 29 dni zaradi ujemanja z astronomskim letom in letnimi časi. Točen čas solsticija se letno spreminja, datumsko pa je od 20 do 23 junija. Že veste, kako vpliva na vas?


sonce

Poletni in zimski solsticij sta rezultat 23,4 stopinjskega naklona Zemljine osi. Ta v svojem letu potuje okoli sonca, to pa povzroči, da so različni predeli planeta količinsko različno obsijani s sončno svetlobo. Solsticij je izpeljanka latinskih besed sol (sonce) in sistere (mirovati), takrat je namreč Sonce na svoji najnižji ali najvišji točki. Kot pove ime, oznanja poletni obrat začetek poletja, hkrati pa že opozarja na krajšanje dneva

Ob poletnem solsticiju je Severni pol nagnjen najbolj proti Soncu, zmotno s splošnim prepričanjem pa je Zemlja takrat najdlje, ne najbližje Soncu. Na Južni polobli je ravno zaradi naklona ta dan  najkrajši – zimski solsticij.

Sonce je na ta dan najvišje na obzorju, zato Severna polobla prejme več sončne svetlobe kot katerikoli drugi dan. To pa ne pomeni, da je dan tudi najbolj vroč. Kljub dejstvu da oceani, atmosfera in celine sprejmejo največ svetlobe, traja kar nekaj časa, da se ta sprosti – podobno kot da bi prižgali pečico. Zato so najbolj vroči dnevi navadno v juliju in avgustu.


Solsticiji in enakonočja so imeli velik pomen že v starodavnih kulturah. Častili so jih kot mejnike letnih časov, njihov pomen povezave med človekom, Soncem in Zemljo pa kaže na globoko zavedanje o sožitju in soodvisnosti z naravo. Egipčanske piramide, Inkovski obredi in nedavno odkriti Majevski observatorij pričajo o njihovem velikem pomenu za takratne kulture. Daleč najbolj znan pa je Stonehenge, starodavno angleško obredno svetišče, ki vsako leto v pozdrav Soncu privabi na tisoče ljudi. Najstarejše najdbe v okolici in v samem Stonehengu so stare dobrih 10,000 let, čeprav so svojo podobo, kot jo poznamo sedaj, dobile med leti 3000 pr.n.št. in 1600 pr.n.št. in skupaj s še nekaj najdišči v bližini veljajo za enega največjih spomenikov svetovne dediščine.

VEČ VSEBIN: