Najpomembnejši prostor v hiši oziroma v stanovanju je spalnica. Tu prebijemo približno eno tretjino svojega življenja. Večino tega časa imamo oči zaprte, ker spimo. Zato bi lahko kdo mislil, da svoje okolice ne dojemamo tako intenzivno in da zato ni tako pomembno, kako je spalnica opremljena. Popolnoma napačno!


spalnica

Prostor za obnavljanje moči

Spalnica služi za obnavljanje moči in sprostitev. To je faktor, ki v našem vročičnem času dobiva vedno večji pomen. Če smo sveže spočiti in polni moči za nov dan, imamo dobro osnovo za obvladovanje vsakodnevnih izzivov. Poleg tega smo v  spanju brez zaščite, zato ima ubranost tega prostora zelo velik vpliv na naše počutje.

Spalnica
je intimen prostor, ki mora biti zaščiten pred nepoklicanimi pogledi od zunaj. Zato je priporočljivo, da se ne nahaja v bližini vhodnih vrat. Istočasno pa je zelo pomembno, da je dobro preskrbljen z življenjsko energijo – chi. Če se spalnica nahaja v zadnjem delu hiše ali stanovanja ali na koncu ozkega zavitega hodnika, moramo na vsak način pripeljati v ta del hiše več življenjske energije. Človek potrebuje za zdravo spanje dovolj energije. Zatohla spalnica slabo vpliva na zdravje srca in ožilja.
Tok energije v spalnici zelo upočasnijo tekstilne talne obloge. Te tudi iz drugih razlogov niso priporočljive (alergija), zato jih je najbolje zamenjati z lesenim podom. Tudi preveč pohištva v spalnici ovira tok energije in ga upočasni.

V spalnico pripeljemo več energije s pomočjo dveh bambusovih piščali. Te sodijo k najpomembnejšim pripomočkom feng shuia. Na Kitajskem so piščali simbol za dolgo življenje. NI nujno, da so piščali ravno iz bambusa, lahko so tudi iz drugega materiala. Pomembno je, da je zvok, ki ga dajo od sebe, čim bolj čist.. Kako velike naj bodo piščali in kam jih namestimo, je odvisno od velikosti prostora ter lege oken in vrat.

Lega postelje

V spalnici je lega postelje zelo pomembna. V spanju intuitivno čutimo posebno močno potrebo po varnosti, da bi se lahko odpočili in nabrali novih moči. Zato je pomembno, da naši podzavesti ponudimo maksimalno možno stopnjo varnosti. To dosežemo tako, da postavimo posteljo z vzglavjem ob steno. Zelo verjetno bo marsikatera bralka ali bralec pripomnil, da je to pač normalno. Se strinjam. A prav neverjetno število ljudi ima posteljo postavljeno tako, da imajo zglavje sredi sobe. Pa tudi taki primeri so, ko postelja dobesedno stoji sredi sobe in se nikjer ne drži trdne stene.


Če prostor ne dopušča, da bi postavili posteljo v ugodno lego, potem jo postavimo vsaj z eno stranjo ob steno, za zglavjem pa postavimo paravan (špansko steno).
Pomaga lahko tudi simbolična zaščita. To je objekt, ki za nas osebno pomeni varnost. Tak objekt je treba izbrati premišljeno, ker njegove vibracije v neposredni bližini glave lahko vznemirijo naš spanec. Iz tega razloga ne pridejo v obzir agresivni ali visoko energetski objekti. Ali bomo dali k zglavju želvo ali angela ali fotografijo bližnje osebe, se moramo odločiti sami.

Zakonska postelja naj stoji tako, da imata oba partnerja dostop iz svoje strani. Tako ne motita drug drugega, ko vstajata in se ohranja enakopravnost partnerjev.

V feng shuiu obstojata dve teoriji o najugodnejši legi postelje. Ena pravi, da naj postelja stoji ob steni, na kateri so vrata v spalnico. Človekova duša (podzavest) namreč ponoči ne spi in čaka, kdo bo vstopil skozi vrata. Če ne vidi vrat, je pomirjena. Druga teorija pa pravi, da je najboljša lega postelje diagonalno od vrat. Ta se tudi v praksi največ uporablja. Vsak lahko zase preizkusi, kaj mu najbolj ustreza.

V revijah, ki se ukvarjajo z notranjo arhitekturo, pogosto vidimo, da je postelja postavljena z zglavjem pod okno ali ob stekleno steno. Raje ne poskušajmo česa takega. Energija zapušča prostor pretežno skozi okno. Pri tem nastaja energetski tok. Kaj pa če je okno zaprto? Nič ne pomaga. Energija ima čudežno sposobnost, da lahko spreminja svojo obliko in tako lahko zapusti prostor v svetlobni obliki. Če spimo z glavo pod oknom, nam bo energetski tok jemal energijo. Tako bo občutek varnosti oslabel in naša podzavest bo v stalni napetosti.


Še slabše je, če so nasproti okna še vrata. V tem primeru se pojavi še zračni tok (prepih). Poleg že omenjenih tokov se pojavi še en moment: vsaj eden od partnerjev kaže z nogami skozi vrata. To pa po feng shuiu pomeni nenaravno smrt. Tudi naši predniki so vedeli, da tak položaj postelje prinaša nesrečo. Balkonska vrata učinkujejo na isti način.
Če je prostor premajhen, se zgodi, da se del postelje kljub našim prizadevanjem nahaja med vrati in oknom. Energetsko linijo moramo na vsak način prekiniti, sicer bomo utrpeli škodo na zdravju tistega dela telesa, ki je na »prepihu«. To dosežemo lahko na več načinov. Med vrata in okno lahko postavimo špansko steno. Lahko postavimo med posteljo in vrata kos pohištva, vendar za kaj takega običajno ni prostora. To sta 100% uspešna načina. Če teh možnosti nimamo, lahko tik pred okno obesimo kovinski mobil, ki blokira tok energije in ga usmeri nazaj v prostor. Za blokado energije se uporabljajo mobili, ki imajo 5 kovinskih cevk. Najdaljša cevka naj bo dolga vsaj 21 cm. Mobil obesimo pred okno tako, da segajo cevke do gornje tretjine okna.

Po nekaterih virih naj bi bili uporabni za blokado energije tudi Swarovski kristali. To žal ne drži. Pač pa se lahko uporabi v ta namen kristal kamene strele. Velik naj bo približno 3 palce. Obesimo pa ga na isti način kot mobil.

Sosednji prostori

Spalnica pogosto meji na sanitarije. Če je v steni vodovodna napeljava, tja nikakor ne smemo postaviti postelje. To povzroča nemir in izgubo energije. Tudi če je sosednji prostor kuhinja, ne smemo postaviti ob steno postelje, če je na drugi strani pomivalno korito oziroma pomivalni stroj.

Če stanujemo v večstanovanjski hiši, se včasih zgodi, da sosedje spremenijo namembnost prostorov in se naša spalnica nenadoma znajde nad kuhinjo. Čeprav je vodovodna napeljava eno nadstropje niže, njeni učinki segajo še v višja nadstropja.
Če so vrata v sanitarije nasproti vrat v spalnico, nečista energija iz sanitarij teče v spalnico in jo med spanjem vsrkavamo vase. To moramo preprečiti. Na zunanjo stran vrat v sanitarije pritrdimo ogledalo po celo dolžini vrat.


Podstrešna spalnica

Zelo romantično deluje rustikalna spalnica, kjer je vidna strešna konstrukcija. Celo v feng shui revijah boste našli hiše, kjer so na stropu vidni tramovi. Menda naj bi bilo življenje v takih hišah zelo ugodno. Ne smemo pa iti mimo dejstva, da je danes feng shui dobra reklama za mnoge stvari, ki nimajo z dobrim feng shuiem nobene zveze. Tramovi nad posteljo so resna grožnja za zdravje. Če pa poteka tram vzdolž sredine postelje, je posledica lahko ločitev partnerjev.

Dodatki v spalnici

Spalnica naj ne bi bila prenatrpana niti s pohištvom niti z drugimi predmeti. To velja tudi za ostale dele stanovanja. Stanovanje je tu zaradi nas, ne zaradi pohištvo. Spalnica naj bo bolj jin. Zato se izogibajmo ostrim robovom.
Umetniška dela imajo svoje vibracije. Motivi naj ne bodo preveč zmedeni, melanholični ali agresivni. Grozljivi motivi, lovski motivi, petelinji boj, pokrajina pred neurjem,… niso primerne za stanovanje, še manj za spalnico. Ne pozabimo, da je spalnica prostor za sprostitev. Poleg tega ima vsako umetniško delo in vsako ročno delo vtisnjene vibracije, ki odražajo razpoloženje umetnika, ko je delal umetnino. Te vibracije umetnina stalno oddaja v prostor in nam lahko škodujejo.

Tudi slike, ki predstavljajo močne vodne tokove, kot so ocean, slap, hudournik, ne sodijo v spalnico
Knjige s težavno vsebino prav tako lahko obremenjujejo atmosfero spalnice. Knjige o vojnah, kriminalke, znanstvena fantastika in podobno, v spalnici niso na pravem mestu. Najbolje je, da imate v spalnici čim manj knjig. Kajti v knjigah se naselijo knjižni molji in zrak v spalnici ni nikoli več čist. Lahko dobite celo alergijo.

V spalnici naj ne bo velikih rastlin, še posebno ne v neposredni bližini postelje. Rastline ponoči porabljajo kisik, zato ga manj ostane za nas. Tudi dišeči šopki rož delujejo moteče. Cvetoče rože in tudi slike cvetja v spalnici lahko pripeljejo v partnerstvo tretjo osebo.
Težki predmeti na steni nad zglavjem, kot so viseče omare, police, težke slike ali luč, predstavljajo potencialno nevarnost in podzavestno motijo spanec. Na policah se rada nabere ropotija in prah. Nered v neposredni bližini postelje se naseli v notranjost človeka in mu onemogoča miren spanec.

Na noben način ne smemo pod posteljo odlagati predmetov, ki jih največkrat sploh ne potrebujemo. Pod posteljo naj bo prazen prostor, da energija lahko kroži. Ti predmeti imajo tudi svojo preteklost, ki ni najbolj mehka blazina za spanje.
Najbrž ni treba posebej poudarjati, da tudi na omarah ne sme biti odlagališče kovčkov, paketov in škatel.

O škodljivosti ogledal v spalnici slišimo na vsakem koraku, izdelovalci pohištva pa si zatiskajo ušesa in še naprej izdelujejo omare z vgrajenimi ogledali. Ogledalo, ki je usmerjeno na posteljo, prinaša nesrečo, ker pošilja konstanten tok energije na posteljo. Tudi v temi. Če ne morete spati ali pa ste se že ločili, je bilo razlog najverjetneje veliko ogledalo.
Včasih so bila ogledala skrita na notranji strani vrat omar. Danes pa se ne bi več čudili, če bi prodajali spalnice z montiranim light showom. In lahko smo prepričani, da ne bi manjkalo kupcev.

Barve v spalnici

Pri izbiri barve ne smemo podcenjevati njenih učinkov na človeka. Tudi ponoči, ko je temno in zapremo oči, barve oddajajo svoje vibracije v prostor in vplivajo na naše počutje. V spalnici se moramo izogibati močnejšim rdečim tonom, ki dvigujejo pritisk, povečujejo agresijo in nemir. Še zlasti neugodna je kombinacija rdeče barve s črno, ki povzroča zelo nemiren spanec.

Tudi oranžna in rumena barva za spalnico nista primerni. V spalnico sodijo nežne pastelne barve. Za ljudi, ki imajo nizek pritisk in se zjutraj težko poberejo iz postelje, je ugodna zelena, pa tudi marelična barva.
Modra barva ni najboljša za velike površine, ker deluje hladno in temno. Je pa zelo primerna za posteljnino. Vpliva sproščujoče in znižuje pritisk.
Barva španskega bezga deluje osvežujoče in zavira agresijo.
Bela barva je nevtralna. Deluje nekoliko hladno, vendar sveže in jo lahko uspešno kombiniramo z drugimi barvami.

V vsakem slučaju odloča naš okus. Ni se pametno ravnati preveč po modi. Pomembno je, da se v spalnici počutimo prijetno, da lahko dobro spimo in se zjutraj zbudimo spočiti.

Regina S. Rant

VEČ VSEBIN: