Spanje dojenčka lahko novopečenim staršem povzroča precej skrbi. Verjetno boste zelo hitro spoznali, da so spalne navade dojenčkov zelo drugačne od vaših. To lahko pomeni veliko neprespanih noči in posledično povečane utrujenosti čez dan. Kaj morate torej vedeti o spanju dojenčkov, če želite vzpostaviti rutino, ki bo ustrezala tako vam kot vašemu otroku?


Spanje dojenčka

Mnogi novorojenčki so »nočne ptice«

Veliko dojenčkov pride na ta svet s povsem obrnjenim bioritmom. Tako se lahko zgodi, da bo dojenček noči pogosto prebedel, dneve pa posvetil spanju. Dojenčki, ki se ponoči pogosto zbujajo in zahtevajo vašo pozornost, so lahko precejšen izziv, saj boste morali biti zelo premišljeni pri načrtovanju svojega spanja, če ne želite biti ves čas utrujeni. Naša telesa sicer niso biološko prilagojena temu, da bi ponoči bedeli. To je tudi razlog, zaradi katerega je nočni delovnik za večino ljudi zelo naporen. Kljub temu pa je pogosto edina možnost za starše, da malce prilagodijo svoje spalne navade.

Pomagalo vam bo, če boste imeli v mislih, da je ta sprememba zgolj začasna. Postopoma se bioritem dojenčkov uravna, zato sčasoma prespijo večino noči. Načeloma bi se moralo to zgoditi v približno mesecu dni. Proces prilagajanja na spanje ponoči lahko nekoliko pospešite, če boste poskrbeli za mirno, temno okolje v nočnem času, podnevi pa v prostor spustili sončno svetlobo. Dobro je, da se matere, ki dojijo svoje otroke, podnevi z njimi pogovarjajo, nočno hranjenje pa naj vedno poteka v tišini. To bo otroku pomagalo pri uravnavanju bioritma, posledično pa tudi vas čakajo mirnejše noči.

Spanje dojenčkov je pogosto neredno in nepredvidljivo

V prvih tednih življenja dojenčki redko spijo več kot 4 ure naenkrat. Pogosto spanje traja tudi zgolj 2 uri ali celo manj. Novorojenčki sicer sprva spijo od približno 14 do 18 ur dnevno, po dopolnjenem prvem mesecu življenja pa od 12 od 16 ur. Tako se pojavljajo precejšnja odstopanja pri posameznih dojenčkih, kar lahko pomeni, da bodo spalne navade vašega otroka daleč od tistega, kar ste pričakovali. Morda vam bo v tolažbo, da pri tem niste sami. Mnoge raziskave namreč razkrivajo, da je prav pomanjkanje spanja večinoma največja težava za novopečene starše. Ker je spanje dojenčkov vsaj na začetku življenja pogosto precej nepredvidljivo, boste morali biti sami malce bolj prilagodljivi. Izkoristite čas za spanje, ko je to le mogoče, saj je težko predvideti, kdaj boste imeli naslednjo priložnost.


Novorojenčki za spanje ne potrebujejo nujno popolne tišine

Imate občutek, da lahko le šepetate, ko dojenček končno zaspi, in da morate hoditi po prstih? Ena najbolj pozitivnih plati spanja dojenčkov je, da pogosto ne potrebujejo toliko miru kot odrasli. To ni presenetljivo, če upoštevate, da tudi okolje v maternici, kjer so preživeli kar nekaj časa, ni najbolj mirno. Med drugim lahko namreč slišijo bitje vašega srca, delovanje prebavnega sistema ipd. Nekateri dojenčki spijo celo bolje, če je v ozadju t. i. beli šum, torej konstanten zvok, na primer zvok ventilatorja ali pomivalnega stroja. Velikokrat dojenčki brez težav zaspijo tudi na sprehodih oziroma zunaj.

Mnogi starši se zaradi neobčutljivosti njihovega otroka na hrup celo sprašujejo, ali je vse v redu z njegovim sluhom. Če ste zaskrbljeni, je sicer vsekakor smiseln pregled, vendar v večini primerov ne gre za nikakršno težavo, ampak zgolj za normalno funkcioniranje dojenčkov. Rek, da nekdo »spi kot dojenček«, tako ni zaman. Svetujemo vam, da uživate, dokler traja, saj postajajo dojenčki postopoma vse bolj občutljivi na hrup, kar pomeni, da boste morali biti tudi vi precej bolj pazljivi, da jih ne prebudite med spanjem.

Vsak dojenček je svet zase

Čeprav obstajajo določene »splošne zakonitosti«, povezane s spanjem dojenčkov, pa morate upoštevati tudi, da lahko pridejo pri spalnih navadah do izraza tudi otrokove individualne posebnosti. Starši, ki imajo več kot enega otroka, običajno že zelo zgodaj opazijo te razlike. Nekateri otroci so lahko tako precej trmasti in se upirajo spanju, spet drugi bodo zaspali brez posebnih težav in se ne bodo pogosto zbujali. Tako gre pogosto za nekakšno loterijo, na katero žal težko vplivate. Poleg upoštevanja splošnih napotkov je tako pametno, da znate prisluhniti specifičnim potrebam svojega otroka in poiskati najboljšo rešitev v danih okoliščinah.

Vzpostavljanje urnika oziroma rutine je zelo pomembno

Priporočamo vam, da začnete že zgodaj s poskusom ustvarjanja rutine, ki bo otroka opozorila na to, da je prišel čas za spanje. Pri nekaterih otrocih bo sicer usvajanje urnika spanja trajalo nekoliko dlje kot pri drugih, zato je pomembno, da ste potrpežljivi. Za kakovosten spanec dojenčka je zelo pomembno tudi kakovostno ležišče in ustrezen spalni položaj (večinoma to pomeni spanje na hrbtu). Odstranite vse predmete, ki bi lahko ogrožali otroka med spanjem. Medtem ko odrasli pogosto radi spimo obdani z blazinami in odejami, pa pri dojenčkih načeloma velja, da je manj več.


VEČ VSEBIN: