Običajno je odgovor na vprašanje, ali so spolni odnosi med nosečnostjo dovoljeni oziroma varni, pritrdilen. Če nimate posebnih težav, ni potrebe, da bi se odpovedali spolnosti med nosečnostjo oziroma načeloma vse do poroda. Seveda pa obstaja nekaj posebnih okoliščin, ki zahtevajo določene prilagoditve glede spolnih odnosov.


V skrajnem primeru se lahko spolni odnosi med nosečnostjo tudi povsem odsvetujejo. Če vam zdravnik oziroma ginekolog ne bo svetoval drugače, torej načeloma ni nobenih zadržkov. Kadar imate dvome, pa je najbolje, da sami odprete to vprašanje, saj ni razloga za sram.

Lahko spolni odnosi med nosečnostjo povzročijo poškodbo otroka?

Mnoge bodoče starše skrbi, da bi lahko prišlo zaradi spolnih odnosov do poškodbe otroka, zato se jim raje odpovedo. Takšni strahovi pa niso upravičeni, saj otroka obdajata gestacijska vrečka in amnijska tekočina (plodovnica), seveda pa za zaščito skrbijo tudi močne mišice v maternici. Za zaščito pred infekcijami pa skrbi poseben čep iz sluzi, ki zapira maternični vrat. Tako ni nevarnosti, da bi s spolnimi odnosi poškodovali otroka.

Lahko spolni odnos sproži porod?

Pogosto se pojavlja tudi strah, da bi lahko spolni odnosi spodbudili prezgodnji porod. Kadar gre za normalno nosečnost, ki ni obravnavana kot rizična, je tudi ta strah povsem neracionalen. Med orgazmom sicer res lahko pride do rahlega krčenja stene maternice, ki pa je preblago, da bi lahko delovalo kot popadki. Nekateri pari sicer poskušajo ob koncu nosečnosti spodbuditi porod prav s spolnimi odnosi, vendar ni pravih dokazov za učinkovitost te metode.


Povečanje ali zmanjšanje libida med nosečnostjo

Mnoge ženske med nosečnostjo opazijo, da se poleg številnih drugih sprememb spremeni tudi njihov libido. To lahko pomeni tako zmanjšanje kot povečanje želje po spolnosti. Normalna so tudi pogostejša nihanja, ki so seveda povezana tako s fizičnim kot psihičnim počutjem nosečnice. Tako ženske v prvem trimesečju pogosto zaznajo upad libida, saj je to obdobje jutranjih slabosti in povečane utrujenosti, v drugem trimesečju pa se lahko stanje povsem spremeni. V

aša želja po spolnosti je lahko tako še večja in pogostejša kot pred nosečnostjo. Tretje trimesečje je pri mnogih ženskah povezano s ponovnim upadom libida, saj lahko spolnost postane precej neudobna zaradi telesnih sprememb, ki jih doživljate. Zaradi tovrstnih sprememb je pomembna dobra komunikacija med partnerjema, saj lahko to prepreči nepotrebne spore in občutke nezaželenosti.

Oralni spolni odnosi in zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi

Načeloma so tudi oralni spolni odnosi med nosečnostjo povsem varni, pri čemer pa je treba opozoriti, da ne sme priti do vpihavanja zraka v nožnico. V zelo redkih primerih lahko namreč to privede do zračne embolije in s tem celo do smrti nosečnice. Oralni spolni odnosi med nosečnostjo pa se seveda odsvetujejo tudi v primeru, da ima vaš partner oralni herpes, v tretjem trimesečju pa tudi, če ga je imel kadar koli v preteklosti. Med nosečnostjo je še posebej pomembno, da se zaščitite pred spolno prenosljivimi boleznimi. Kadar obstajajo dvomi, je tako kondom vsekakor najboljša izbira, če se odločite za spolne odnose.

VEČ VSEBIN: