Zima se počasi, a vztrajno umika in pomlad se kot regresirana duša narave ponovno vrača, pomlajena in polna nove energije.


pomlad

Ta ponovni začetek se lahko predobro čuti med ljudmi, ki se kakor medvedje prebujajo in na vsakem koraku je možno čutiti neko novo energijo, nov elan, ki vsakega posebej predrami ter ga vzpodbuja k novim ciljem, dosežkom in izzivom na splošno. Je pa pomlad odličen čas, da se rešimo starih stvari, ki so nas v preteklosti začele omejevati in jih enostavno ne potrebujemo več. Za samo spomladansko čiščenje ste zagotovo že slišali in verjetno ste ga mnogi, ki to berete že naredili.

Seveda ni moj namen deliti neke gospodinjske nasvete – rad bi se le usmeril na neko drugo čiščenje, ki ga lahko v bistvu delamo vzporedno z tem, ko čistimo omare ali prostor, kjer živimo in delamo.

Enostavno povedano, pri čiščenju omar ne gre za nič drugega, kot za to, da se rešimo stvari, oblek, ki jih ne nosimo več, toda ravno tako je lahko z našimi miselnimi vzorci, prepričanji, ki jih nosimo v sebi in kaj kmalu ugotovimo, da nas omejujejo pri našem razvoju naprej.


Stara in okorela prepričanja sčasoma postanejo podobna premajhnim oblačilom, ki nam onemogočijo gibanje po naši poti naprej, in tako nastane nevarnost, da obstojimo.  Povedano z drugimi besedami – stagniramo na poti samorazvoja ter samozavesti, ki jo potrebuje vsak izmed nas.

Kot sem do zdaj naše možgane primerjal z omaro ali našim življenjskim prostorom, se primerjava misli z starimi oblekami ponuja sama od sebe.

Lahko še omenim sorodno primerjavo možganov z računalnikom, saj je v bistvu povsod prisoten silicij in so torej možgani dejansko nek naš računalnik, ki ga programiramo z svojimi izkušnjami, prepričanji in podobami, ki jih gojimo o sebi in o okolici, kjer pač živimo. Torej je samo od nas odvisno, kdaj in na kateri miselni vzorec bomo pritisnili tipko »DELETE« ter le-tega izbrisali iz gmote naših prepričanj.

Seveda pa je potrebno vsako izkoreninjeno misel nadomestiti z novo, boljšo podobo o sebi in svetu, v katerem smo, saj vsak posameznik živi točno tako življenje, kot si ga naredi v svojem prepričanju.


Od kod pa pridobivamo te miselne vzorce?

Zagotovo jih lahko pridobimo vsak trenutek življenja, ki ga živimo. Dajo nam ga naši starši, bližnji,  okolica, in podobno. Nič ne pretiravam, če rečem, da nam naša okolica kaže točno to, kaj bi lahko mi postali. Torej je na mestu vprašanje, ali si to dejansko želimo postati?

Namesto tega je bolje, da si naredimo en scenarij lastnih vizij, katerim sledimo. Človek lahko postane to, kar si želi, potrebna je samo trdna odločitev in prepoznavanje vzorcev, ki nas ovirajo na poti do cilja.

Vsakdo ima v sebi orodja za to in moč, da to izpelje, samo najti jih je potrebno, ravno pri tem pa še kako prav pride čiščenje. Mogoče je najtežje začeti …

Verjetno se vam že zdaj plete po glavi misel, da vam kaj takega ne bo uspelo. Nikar se tega ne ustrašite, saj je prvi korak vedno najtežji, vsaka, pa naj bo še tako dolga pot pa se prične točno s prvim korakom, ki mu nato sledijo tudi drugi, vedno lažji in preprostejši. Na koncu, ko se boste pričeli osvobajati vseh vezi, ki jih ne potrebujete, pa boste ugotovili, da je bilo takšno čiščenje tudi dejansko nujno potrebno, in se boste vprašali, ali ste te vezi sploh potrebovali.


Odgovor je DA! Potrebovali ste jih in le ob njih ste lahko postali močnejši, toda sedaj jih ne potrebujete več. Na te izkušnje  lahko gledate  enostavno, tako kot na razred, ki ste ga že izdelali, na lekcijo, ki ste jo prešli, ali na kot obleko, ki ste jo že prerasli.

VEČ VSEBIN: