Včasih slišimo na sprehodu po parku ali kje drugje, kako kakšna mama ali oče grozeče rečeta svojemu malčku, naj končno da roko, sicer jih bo dobil. Tako izrečena zahteva otroka prestraši in rani njegovo samozavest. Hkrati pa starši zamudijo lepo priložnost, da bi se otrok svobodno razgibal, nadihal, se začutil in spoznaval svet. V tem primeru bi se lahko mirno igral blizu starša ali pa tudi v večji oddaljenosti, saj bi vedel, da se vsak trenutek lahko vrne v varno zavetje. Naredil bi prve korake v samostojnost, korake, s katerimi bi si okrepil samozavest in inteligenco.


Otroci čutijo, koliko si lahko zaupajo

Otroci imajo že od rojstva močno razvit instinkt za čutenje svojih potreb in za to, koliko si lahko zaupajo. Če je otrok pogumen, se oddalji, a se kljub temu počuti varnega in se vrne. Ne ovirajmo otrok, dovolimo jim svobodo v varnem krogu, ki ga seveda začrtamo mi.

Gibanje sprošča in daje samozavest

Razvoj in veselje do življenja pri naših otrocih lahko pospešimo tako, da jim damo glede na starost čim več svobode gibanja. To velja še zlasti za urbano, zanje manj prijazno okolje, kjer so površine, primerne za prosto gibanje, tako ali tako že močno omejene. S tem ustvarimo osnovo za zaupanje, kajti otroci znajo ceniti takšen odnos. Otroci, ki imajo premalo svobode gibanja, so zadržani, plašni, nesamostojni, nespretni, slabovoljni, nedejavni, sitni in pogosto tudi napadalni, ker svoje otroške potrebe po gibanju ne morejo izživeti na zdrav način.

Otrok in sprehod
Pogumen otrok se oddalji od starša, a se kljub temu počuti varnega in se vrne. Otrokom dovolimo svobodo v varnem krogu, ki ga seveda začrtamo mi.

Svoboda gibanja in disciplina se ne izključujeta

Ko pa je zares potrebno vztrajati, da vam otrok da roko, če se recimo nahajate na prometni cesti, je priporočljivo, da mu mirno in jasno razložite, kako in kaj in kakšno obnašanje je zdaj potrebno. Tako bo že tudi majhen otrok začutil ljubečo skrb in pozornost staršev in zato v njihovi zahtevi ne bo videl samovolje. Vi pa se potem odločite, ali mu daste še nekaj minut časa, da izživi svojo objestnost, ali pa zahtevate takojšnjo ubogljivost. V vzgojo sodi oboje: svoboda gibanja in disciplina, vse pa mora biti podprto s potrpežljivostjo in razumevanjem in mogoče tudi s primerno mero igrivega humorja. Tega se lahko učimo od otrok, če nas je življenje naredilo že zelo resne in smo zato pozabili, da smo bili nekoč tudi sami otroci. Izkoristite prosti čas zavestno za to, da daste otroku tako pogosto, kot je le mogoče, priložnost da teče, se igra, se zdivja, odkriva nove situacije in se zabava!


VEČ VSEBIN: