Eden izmed najbolj aktualnih problemov ta hip je seveda recesija. Ne samo, da se zmanjšujejo plače, ampak je veliko ljudi postalo pogrešljivih na delovnem mestu, poleg tega pa kar dežujejo kritike vaših nadrejenih.


plus in minus

Najbolj pomembno je, da se iz tega nadležnega kritiziranja tudi nekaj naučite. Nekaj vrst kritiziranja, kot je na primer govoričenje sodelavcev za vašim hrbtom, je seveda lahko tudi škodljivo, vendar pa vam bomo poskusili predstavili nekaj primerov, kjer lahko iz negativne potegnete pozitivno stran.

Ločite osebno in službeno. Zapomnite si, da ne glede kako vam je vaše delo všeč ali koliko časa ste že na tem delovnem mestu, vi niste vaše delo, ampak ga le opravljate. Kritike nad vašimi zmogljivostmi niso vedno upravičene in tudi niso vedno osebno napadanje vaših nadrejenih. Premislite, kako ste se ob takem napadu počutili in se o tem pogovorite z odgovorno osebo.

Poiščite vir. Ali je vaš šef ‘zatežen’? Ali pa vam mogoče opravljiva sodelavka dela težave? Mogoče boste morali na nek način ukrepati, vendar negativen odnos lahko pripelje do neželjenih rezultatov, česar rezultat je lahko nezmožnost sodelovanja s to osebo.


Poiščite jedro resnice. Včasih je treba kakšno stvar vrniti nazaj, vendar ne, če to storite na negativen način. Najprej premislite, kaj je bil vzrok in se osredotočite na to. Ali res niste popolnoma ničesar prispevali, da je prišlo do prepira? Ali ste 100% opravili svoje delo, ko ste ga predali naprej?

Ostanite mirni, odzivajte se racionalno in najprej premislite.
Vpitje, jokanje in zanikanje vam ne bodo kaj dosti pomagali, prej bo to spravilo koga še bolj ob živce. Mirno se pogovorite o nastali situaciji. Naj vas ne bo sram povprašati, kako bi lahko neko stvar bolje naredili ali pa drugače odreagirali v dani situaciji. Če so vas prevzela čustva, se raje za nekaj časa umaknite, ali pa pojdite ven na kratek sprehod in se nato pogovorite.

Naučite se iz napak in pozabite na prepir. Ko ste našli glavni razlog in se o tem pogovorili ali razrešili situacijo, jo pozabite, saj bo ponovno pogrevanej teme le negativno vplivalo na vas in vaše delo.

VEČ VSEBIN: