Stonehenge je poleg kraljice gotovo najmogočnejši britanski simbol, ki uteleša moč, skrivnostnost in vzdržljivost. Veličina, natančnost in tehnologija izdelave, obdelava kamna, natančna arhitekturna zasnova zgradbe, namen in več kot 6500 letna zgodovina so dovoljšnji razlogi, da mogočna zgradba buri duhove.


Astronomski observatorij, svetišče, pokopališče, koledar, računska naprava, medgalaktična komunikacijska postaja? Mnogo je teorij, a do danes še nikomur ni uspelo z gotovostjo potrditi njegovega namena, v večini pa se strinjajo, da nikakor ni bil za vsakdanjo rabo.

Stonehenge

Mogočna zgradba stoji blizu Amesburyja v Južni Angliji, na območju, bogatem s spomeniki in najdišči iz neolitika in bronaste dobe. Prve obnove ruševin so izvedli že leta 1901, zadnje pa pred štirimi leti. Stonehenge, kot ga poznamo danes, je bil zgrajen v treh fazah v razponu okoli 1500 let, vanj pa naj bi bilo vloženih več kot 30 milijonov ur dela in nadčloveškega napora. Nekatere legende celo omenjajo pomoč velikanov.

Graditi so ga začeli okoli 3100 pr.n.št. in za takratni čas je bil to megalomanski projekt. Najtežji kamni tehtajo okoli 50 ton, nekateri izmed njih pa so prepotovali celo 450 kilometrov. Obdelani so bili s kamnitim orodjem, obdelava pa je bila zelo natančna. V neposredni bližini stojijo tudi spomeniki, ki naj bi bili del aktivnosti v Stonehengu ali pa so bili z njimi tesno povezani. Razlogi za njegovo gradnjo ostajajo skrivnost, razne najdbe pa vnemajo debate v znanstvenih krogih. Domnevajo, da je bil to večnamenski objekt in je služil za verske in zdravilske obrede, bil je tudi nekakšen astronomski koledar, s katerim so napovedovali solsticije, mrke in podobne dogodke. Grobne kope v bližini namreč posnemajo pozicije zvezd na astronomskih kartah.


Glede na točno izračunan geografski položaj so morali imeti graditelji obsežno astronomsko znanje, da so Stonehenge postavili na točno določen kraj, ki jim je te izračune sploh omogočal.  V neposredni bližini je tudi veliko zabeleženih vzorcev – žitnih krogov, ki jih baje ustvarjajo nezemeljska bitja, ki naj bi na ta način komunicirala z Zemljani. Je najbolj dovršen in ohranjen arhitekturni krožni spomenik iz kamene dobe na svetu, skrivnosti, ki ga obdajajo, pa so lahko tema mnogih pogovorov. Teorij je torej na pretek, izbiro pa prepuščamo vam in vaši domišljiji.

VEČ VSEBIN: