Pri mnogih narodih in v mnogih kulturah je znan smrtni strah pred številko 13, ki ga imenujemo triskaidekafobija, ki izvira iz grške besede “triskaideka”, kar pomeni trinajst, in “fobija”, ki pomeni strah. Veliko ljudi še danes verjame, da posredi ni čisto vraževerje, ampak da število 13 resnično vsebuje neko nadnaravno negativno energijo.


številka 13

Nesrečno število

To verovanje je še starejše od biblijskega mita o Zadnji večerji, na kateri je Jezus sedel za mizo s svojimi dvanajstimi somišljeniki. Število 13 je nesrečno zaradi Jude Iškarijota. Tako je v krščanstvu v velikonočnem svečniku trinajst sveč, ki se ugašajo ena za drugo in simbolizirajo temo na svetu po Jezusovi smrti.

V skandinavski narodni mitologiji je bog zla Loki pokvaril banket drugim božanstvom s tem, da je povečal število prisotnih na trinajst. Potem, ko je užalil vse prisotne in so ga odstranili z banketa, je Loki zakrivil nasilno smrt boga Balderja.

Prav tako je bilo grabežljivcev, ki so imenovali Romula za ustanovitelja Rima, dvanajst.
V antiki je število trinajst praviloma prinašalo nesrečo, vendar pa je bila v neki antični skupini trinajstica kljub vsemu smatrana za najmočnejše število. Tak je primer z Zevsom in njegovim spremstvom, pa tudi tisti del Homerjeve Odiseje, kjer se naslovni junak kot trinajsti izogne Kiklopovi požrešnosti. Pri Aztekih je teden imel trinajst dni, saj je pri njih število trinajst predstavljalo zaključek nekega časovnega intervala.


Čarovnik Merlin, spremljevalec kralja Arturja, je skrivnostno izginil z Zemlje, s seboj pa je vzel trinajst zakladov z magijsko vsebino. Število 13 je osnovno sveto število v astronomiji, koledarju in teologiji starih Mehikancev: 13 bogov, 12 zvezd in sonce v zenitu, 12 bogov dežja in veliki bog neba.

Sizifov kamen

Število 13 (12+1) pomeni ponovni začetek, vendar ne kot novo rojstvo, ampak kot ponavljanje. Predstavlja tudi neprekinjeno valjenje Sizifovega kamna navkreber. Zato lahko rečemo, da je trinajst težko število, saj pomeni število ponovnega začetka ciklusa, ki ga označuje število 12. Prav tako je število trinajst nedeljivo z vsemi razen s številom ena ali s samim seboj. Ker zahteva pogum, vztrajnost, realnost, modrost, odrešitev in ne obljublja rezultatov, se ga ljudje neverjetno bojijo. Površna ocena nam pove, da trinajstica prinaša nesrečo, zlo, žalost, skepso in cinizem.

Mnogi arhitekti na zahodu se številu trinajst izogibajo na različne načine, recimo pri označevanju sob v hotelih ali pri številčenju zgradb na ulicah. V Italiji je splošno znano, da na ulici ne moremo najti hiše številka 13, temveč na njej visi številka “12bis”. In kar je najbolj presenetljivo, tudi glasove v italijanskem parlamentu štejejo “11, 12, 12 bis, 14 itd.”.

Wagnerjev navdih

Magična moč števila 13 je mučila tudi nekatere, sicer racionalne genije. Klasičen primer je nemški skladatelj Richard Wagner, katerega briljantne opere so navdahnjene z miti in legendami. Velika moč, ki bije iz njegove glasbe, ima skoraj gotovo svojo korenino v Wagnerjevi veri v število trinajst, kajti prav neverjetno je, kako je prav Wagner povezan s to številko. Tako na primer njegova priimek in ime vsebujeta 13 črk, rojen je bil leta 1813, umrl pa je 13. 2. 1883. leta. Od njegovih glavnih opernih del se jih je samo trinajst ohranilo v izvirni in popolni obliki. Število 13 je spremljalo celotno Wagnerjevo življenje in njegovo delo: pri 13. letih je ostal sam, pri 26. letih (2×13) je bil v strašni finančni krizi, 13. v mesecu je končal marsikatero svoje delo, ki je bilo prvič uprizorjeno prav nekega 13. v mesecu, sprejeto z dobrimi ali slabimi kritikami. Tako dobro kot zlo se mu je dogajalo pogosto dogajalo v povezavi s številom trinajst.


12 čarovnic in satan

Satanisti v svojih črnomagijskih obredih pogosto uporabljajo število trinajst. Satanske skupine sestavlja 12 čarovnic in Satan. Pri ritualih uporabljajo trinajst simbolov črne magije: obrnjen pentagram kot križ, bodalo, putir, zvonec, lobanjo, kotel, črno mačko, ovnovo glavo na Satanu, svečo na kozorogovi nogi, netopirja, knjigo o črni magiji in Satanov znak na kotlu.

Tudi petek 13. ni izjema za človekov strah. V zadnjih 400 letih je bil 13. dan v petek 688 krat (685 krat ponedeljek, 684 krat četrtek, 687 krat sreda ali sobota), kar pomeni, da bi biti moral za dokaz demonskega pomena števila 13 biti Satan le malo bolj prepričljiv pri svojem delu s koledarjem.

Srečno število

Nekateri ljudje pa so prepričani, da je število 13 srečno število in se prav svoji neveri v zlovešč pomen tega števila lahko zahvalijo, da so ostali živi. Tako lahko pogledamo primer astronavtov, ki so se živi in zdravi vrnili na Zemljo z Apollom 13, katerega so izstrelili v vesolje točno ob 13 uri in 13 minut, z izstrelišča števila 39 (3×13). V Londonu je klub, ki se imenuje “Trinajstica”, v katerem je vse, od števila članov do članskih kartic in datumov srečanj v znamenju števila 13.

Ljudje rojeni 13. v mesecu imajo neomejene delovne sposobnosti, imajo moč transformacije, vztrajnost in še mnoge druge talente in nadarjenosti. Torej velja, da je število trinajst močno in lahko tudi nevarno, kar je odvisno predvsem od tega, v katero smer človek usmerja svojo energijo.


Sonja A. Mrak

VEČ VSEBIN: