Streptokoki skupine B so ena izmed različnih vrst bakterij, ki se lahko razmnožijo v našem telesu. Omenjene bakterije naj bi bile prisotne celo pri približno tretjini prebivalstva, pri čemer se večina tega niti ne zaveda. Poleg tega naj bi bili streptokoki skupine B prisotni v nožnici vsake četrte ženske, pojavijo pa se lahko tudi v danki. Prisotnost streptokokov skupine B ni nekaj, kar bi se odražalo v obliki očitnih simptomov, vendar pa lahko postane nevarna v nosečnosti oziroma med samim porodom. Bakterije se lahko namreč med porodom prenesejo na otroka, kar predstavlja tveganje za okužbo.


Streptokoki skupine B

Zanesljive rezultate lahko ponudi le poseben test

Na srečo v večini primerov prenos streptokokov skupine B na novorojenčka ne povzroči posebnih težav, v redkih primerih pa lahko privede do resne okužbe, ki je lahko za otroka celo usodna. Nosečnica, ki je prenašalka streptokokov skupine B, tega običajno ne ve. Načeloma se prisotnost teh bakterij ugotovi šele z brisom, ki je lahko v osnovi namenjen drugačnim preiskavam. Obstaja pa tudi poseben test, s pomočjo katerega je mogoče preveriti prisotnost streptokokov skupine B, vendar ne sodi med rutinska testiranja med nosečnostjo. Vsaka nosečnica se lahko sicer sama odloči za testiranja. Pri tem je pomembno poudariti, da pozitiven test v zgodnji nosečnosti še ne pove kaj dosti. To namreč ne pomeni, da bodo streptokoki skupine B prisotni tudi ob porodu, velja pa seveda tudi nasprotno. Zgodnji negativen test ne more zagotoviti, da bo stanje ostalo nespremenjeno tudi takrat, ko bo čas za porod.

Kdaj je tveganje še posebej visoko in kako ukrepati?

Nosečnicam, pri katerih se ugotovi prisotnost streptokokov skupine B, se običajno predpiše antibiotik, ki ga vzamejo na začetku poroda. Carski rez v tem primeru ni učinkovita metoda prenosa bakterij, saj je tveganje za okužbo otroka še vedno prisotno. Nevarnost za okužbo otroka je lahko še posebej visoka pri tistih nosečnicah, ki prenašajo streptokoke skupine B, pri katerih pride do zgodnjega poroda. Povišana telesna temperatura je še eden izmed dejavnikov tveganja za okužbo otroka, posebna previdnost pa je seveda potrebna, če je do okužbe s streptokoki skupine B že prišlo pri katerem izmed vaših predhodnih porodov. Običajno je treba antibiotik vzeti vsaj 2 uri prej, preden se otrok rodi, med samim porodom pa vsake 4 ure. Podrobnejše informacije glede doziranja antibiotikov boste zagotovo dobili pri svojem zdravniku oziroma ginekologu, če bo ta obveščen o prisotnosti streptokokov skupine B.

Streptokoki in nosečnost

Možni stranski učinki antibiotikov

Uživanje antibiotikov med samim porodom lahko predstavlja tudi določeno tveganje za nosečnico in otroka. Vaš zdravnik bo zato preučil vaš konkretni primer in poiskal najboljšo možnost. Če sta tako nosečnica kot otrok sicer zdrava in je nosečnica uživala antibiotike med porodom, verjetno antibiotiki pri otroku ne bodo potrebni. Kadar nosečnica med porodom ni dobivala antibiotikov, se ti pogosto predpišejo otroku, saj možnost okužbe s streptokoki skupine B predstavlja večje tveganje. Posebna pazljivost je potrebna tudi, če je nosečnica alergična na penicilin, čemur mora biti prilagojena izbira antibiotika. Med najpogostejše nezaželene stranske učinke jemanja antibiotikov sicer sodijo izpuščaji, diareja in slabost, ki pa načeloma niso nevarni, vendar pa je vseeno potrebno opazovanje.


Znaki okužbe s streptokoki pri novorojenčku

Simptomi okužbe s streptokoki skupine B se pri novorojenčkih načeloma pojavijo v prvih 7 dneh po rojstvu, najpogosteje že v prvih 24 urah. V nekaterih primerih lahko do okužbe pride tudi kasneje, vendar so takšne situacije zelo redke. Najbolj značilni simptomi so težave s hranjenjem, nenavadna pasivnost dojenčka ali povečana vzdražljivost, nizek krvni tlak, močno povečana telesna temperatura in zelo pospešeno ali upočasnjeno dihanje. Med dojenjem ne more priti do prenosa streptokokov skupine B na otroka, zato vam ni treba spreminjati vaših prvotnih načrtov glede hranjenja novorojenčka. Vsekakor pa zdravstveno osebje opozorite, če opazite katerega izmed navedenih simptomov oziroma če sumite, da je prišlo do okužbe.

VEČ VSEBIN: