Feng shui se ukvarja z vplivi, ki jih ima bivalno in delovno okolje na človeka. Če ne upoštevamo osnovnih principov feng shuia, pride do stresov iz okolja. S pomočjo določenih prijemov in korektur lahko usmerjamo energijske tokove v našem bivalnem okolju in s tem veliko naredimo za bolj zdravo življenje.


feng shui

Feng shui je več kot 5000 let stara kitajska umetnost urejanja prostora, njene osnovne principe pa so poznale tudi druge stare kulture. Feng shui ni vezan na neko verovanje ali pokrajino. Tokovi energije oziroma qi-ja vplivajo na vse stvari v okolju, ne glede na to ali je to na Kitajskem, v Ameriki ali v Evropi. Zavedati pa se moramo, da konec koncev prihaja pravo vedenje iz naše notranjosti. Globoko v sebi prepoznamo občutke, kot so udobje in varnost in čutimo, kateri kraj je dober in zato ugoden za nas, le da večina od nas ni več sposobna prepoznati teh občutkov in jih izkoristiti. Naše življenje je obremenjeno s tisoč malenkostmi, ki nam onemogočajo, da bi prisluhnili svojemu notranjemu glasu. Mi sami se moramo spet učiti postavljati vprašanja in bolj natančno prisluhniti odgovorom iz naše notranjosti.

Kako ustvariti zdrav dom

Če hočemo ustvariti zdravo ozračje v našem domu, moramo najprej izostriti naše dojemanje okolja, da bomo začutili, kako se gibljejo tokovi qi. Dom je ogledalo ljudi, ki živijo v njem. Vsak kos pohištva in vsak predmet so izbrali iz določenega razloga. Kdor zna »brati« neko stanovanje, izve mnogo o njegovih stanovalcih, njihovih preteklih izkušnjah, trenutnih življenjskih okoliščinah in sanjah o bodočnosti.  Poškodovane stvari med drugim izdajo tudi, da je v življenju njihovega lastnika nekaj »poškodovanega« in je to treba spraviti v red.

Iz zdravstvenega vidika je zelo pomembno, da v hiši oziroma stanovanju vse brezhibno deluje. Mogoče ne verjamete, ampak pokvarjene vodovodne pipe, iz katerih ves čas po malem kaplja, pripeljejo do težav s prebavo. Stalne okvare na električni napeljavi vplivajo na živčni sistem. Bodite pozorni na pokvarjene stvari in kote, kjer se le-te kopičijo. Popravite jih ali odstranite. S tem boste odstranili vzroke za bolezen in nesrečo.


Vhodna vrata

Vhodna vrata so povezava z zunanjim svetom. Zato v nekem smislu določajo naš videz – kako nas drugi vidijo in ocenjujejo. Poškodovana, oguljena ali umazana vrata dajejo kaj slab vtis o  lastniku.

Vhodna vrata so usta qi. Tu pride hranilna energija od zunaj v hišo oziroma stanovanje.. Dotok energije v naš dom je simbol za dotok sreče. Če hočemo, da bo sreča potrkala na naša vrata, moramo poskrbeti, da jih bo z lahkoto našla. Poskrbeti moramo, da bodo vhodna vrata dobro osvetljena, da bo hišna številka dobro vidna in da bo zvonec deloval. Prepogosto imajo ljudje, ki jim manjka jasna usmeritev v življenje, zelo varčno osvetljen ali celo neosvetljen  vhod v hišo.

Qi pride v hišo skoraj izključno z ljudmi. Le kakih 15 do 20 % qi pride skozi okna. Zato je zelo pomembno, da tok qi ni blokiran. Prostor pred vhodnimi vrati mora biti urejen in ne sme biti preveč zarasel z rastlinami. Vrata se morajo odpirati do konca. Za vrati ne sme biti ničesar, kar bi to onemogočalo.

Qi vzame od vsakega predmeta, mimo katerega teče, nekaj s seboj. Zato bodimo pozorni, da se ne bo čista energija, ki prihaja v hišo, navzela prahu, umazanije in vlage. Poskrbimo, da bo veža čista in pospravljena.


Usmerjanje toka qi

Ko qi vstopi v hišo, teče skozi prostore. Omogočiti ji moramo, da lahkotno kroži po hiši in doseže vsak kot hiše. Koti, zatrpani z razno kramo, ozki hodniki in blokirani prehodi ovirajo tok qi. Če imate ozek hodnik, nikar ne postavite tja še stolov ali omar, ker boste preprečili qi dostop v druge prostore hiše. Če si boste na poti po hiši postavili ovire, boste s temi ovirami morali živeti. Take ovire so pogosto indici za neprijetne kompromise, ki jih morate sklepati v življenju.

Premajhne prostore dobro osvetlite, da bodo videti večji. Podnevi spustite noter sončno svetlobo. Lahko jih tudi prebarvate v svetlih barvah. V majhnih prostorih se izogibajte močnim in kontrastnim barvam. Tudi z ogledali lahko optično razširite majhen prostor. Vendar morate že nekaj vedeti o ogledalih, da jih pravilno postavite, sicer Vam lahko škodujejo.

Zdrave rastline pritegnejo energijo in pospešijo njeno gibanje po prostoru. Več ko imate rastlin okrog sebe, tem bolj živahno kroži energija po hiši. Seveda pa mora biti vse v harmoniji in ravnotežju. V velikem prostoru je lahko več rastlin, v majhnem pa vsaj ena.

Energetske blokade

Težki kosi pohištva na nepravih mestih ovirajo tok qi in jih je treba prestaviti. Nikar ne poskušajte preveč pohištva spraviti v majhen prostor. Če je prostor prenatrpan, energija nima prostora, kjer bi lahko prosto krožila. Zelo neugodno vpliva na tok qi visoka omara, ki stoji na steni, na kateri so vrata  v prostor. Podobno deluje tudi velik kos pohištva na koncu postelje. Priznajte, da se počutite prav neprijetno, ko iz postelje gledate v veliko garderobno omaro.


energija

Tudi barve vplivajo na gibanje qi. Temne barve, kot so vinsko rdeča, rjava in črna, upočasnjujejo tok qi. Svetle barve, kot so bela, krem, rumena, odbijajo svetlobo in s tem pospešujejo tok qi.

Linije energije

V idealnem slučaju qi ne teče niti prehitro niti prepočasi. Po dolgih hodnikih običajno qi teče prehitro. To je še zlasti neugodno, če hodnik povezuje vhodna in zadnja vrata. V tem primeru qi pride v hišo in jo skozi zadnja vrata takoj zapusti, ne da bi na svoji poti lahko vstopila v druge prostore v hiši. Prehitro energijo lahko upočasnimo z lučjo, mobilom ali kristalom kamene strele, ki ga obesimo pod strop na sredi hodnika. Tudi slike na steni hodnika zavirajo tok qi-ja. Lahko pa obesimo na steno hodnika ogledalo ali postavimo ob steno rastlino ali mizico, če je dovolj prostora.

Neugodna energetska polja

V naravi obstojajo ovinki in rahlo zavite linije, ki jim qi lahko sledi. V hišah pa ostri vogali in koti motijo harmonični tok nevidne energije. Ljudje naj ne bi spali ali dalj časa sedeli ne mestu, kamor kažejo ostri robovi pohištva ali vogali. V feng shuiu se imenuje napadalna energija ostrih robov »strupene puščice«. Te povzročajo pri človeku občutek nelagodnosti, ki sčasoma pripelje do problemov z zdravjem.

Neugodje lahko povzročajo tudi leseni tramovi na stropu. Ti so značilni za stare hiše, pa tudi v novih zgradbah se pojavljajo. Tramovi motijo gladek tok energije, ki oblikuje nekakšno spiralo, ta pa povzroča pritisk navzdol. Če sedite ali spite pod tramom, boste občutili rahlo nelagodje, sčasoma pa se pojavijo težave na tistem delu telesa, nad katerim poteka tram. Če tram razdeli zakonsko posteljo, prihaja do prepirov med zakoncema. V takem primeru lahko posteljo zaščitite z neko vrsto baldahina ali pa preko tramov napeljete dekorativno tkanino.

Neugodni barvni kontrasti

Vsaka barva je povezana z določenimi lastnostmi in vpliva na naše razpoloženje in občutke. Nekatere barve so usklajene med seboj, druge pa ne. Pazite, da ne boste kombinirali preveč različnih barv v nekem prostoru. To zmede tok qi in prostor deluje preveč nemirno. Dom naj bi bil bolj umirjen, da si lahko odpočijemo od vsakdanjih stresov. Le dnevna soba je lahko bolj barvita.

Isto velja za vzorce in okraske. Nenavadna kombinacija različnih vzorcev ali stilov je lahko zelo zanimiva, vendar bodite previdni in raje ne mešajte preveč vzorcev skupaj. Lahko bi povzročili pretirano razdražljivost, ki bi preprečila sprostitev. Obstoja točka, onstran katere nek prostor ni več zanimiv, ampak učinkuje moteče in izziva občutek nelagodja.

Moč simbolov

Simboli so jezik nezavednega. Pomagajo nam razumeti svet, v katerem živimo. Naši domovi so polni simbolov in prispodob. Mnoge izberemo, ne da bi vedeli zakaj. Simboli lahko posedujejo enormno moč. Starodavni duhovni vodje so svoje učenje posredovali s pomočjo zgodb in prispodob. Te so se prenašale na naslednje rodove z ustnim izročilom, pa tudi z risbami. Ko izbiramo neko sliko, nas pritegne njen stil ali barvitost, pa tudi motiv ima pri izbiri pomembno vlogo. Izberemo jo zato, ker odgovarja občutkom in prepričanjem, ki so zasidrani globoko v naši podzavesti.

Če pa izbiramo slike zavestno, se lahko obdamo s simboli, ki pozitivno vplivajo na naša stališča. Na primer: Ljudje, ki živijo sami, se pogosto obdajo s slikami, ki predstavljajo posamezne osebe. S tem izražajo željo po samoti ali pa potrjujejo to, kar se jim v življenju dogaja. Če torej samska oseba išče partnerja, potem naj najprej preveri simbole okrog sebe. Motive, kjer se pojavlja ena oseba, naj zamenja z motivi, kjer se pojavljajo pari. Na ta način bo svoje okolje naravnala na svojo željo po partnerstvu.

Kaj menite, ali lahko iz Betlehema, kjer že tisoč let divjajo spopadi, prihaja luč miru?

Regina S. Rant

VEČ VSEBIN: