V prvih šestih mesecih otrokovega življenja je priporočljivo izključno dojenje. To prinaša številne prednosti tako za otroka kot za mater. V Sloveniji je po prihodu iz porodnišnice dojenih 96 otrok, vendar ta odstotek v sledečih mesecih naglo upade.


Dojenje in materino mleko

V Sloveniji vse do petka, 7. oktobra, obeležujemo teden dojenja, v okviru katerega v nekaterih bolnišnicah po državi poteka osveščanje o pomenu vloge materinega mleka. Letos ga zaznamuje geslo Dojenje je ključ do trajnostnega razvoja. V današnjem svetu so matere podvržene številnim stiskam, povezanih z dojenjem – med drugim tudi nespodbudnim odzivom okolice. Po 6. mesecu tako doji le 0,6 odstotka mater.

Unicef in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporočata, da so dojenčki prvega pol leta hranjeni izključno z materinim mlekom ter da se dojenje ob dopolnilni hrani nadaljuje do 2. leta starosti ali dlje. Države članice WHO, med njimi tudi Slovenija, so se zavezale k temu, da bodo povečale stopnjo izključnega dojenja v prvih šestih mesecih – za vsaj 50 odstotkov do leta 2025. To je tudi eden od svetovnih prehranskih ciljev.

Dude, stekleničke in mlečni nadomestki – izognite se jim

Države članice WHO so na podlagi Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka dolžne zaščititi dojenje s prenehanjem promocije nadomestkov materinega mleka, dud in stekleničk, ki ogrožajo dojenje. Slovenija za zdaj še ni vključila vseh določil kodeksa v svojo zakonodajo.


Dojenje ima ogromno prednosti

Materino mleko na otroka učinkuje kot cepivo in je najprimernejša hrana za začetek življenja. Vpliva tudi na kasnejši razvoj otroka, celo v odrasli dobi. Danes vemo, da so dojeni otroci:

  • bolj umirjeni,
  • bolj zadovoljni,
  • imajo bolje razvite ustne mišice in čeljusti,
  • so manj podvrženi okužbam dihal in prebavil,
  • imajo boljši razvoj imunskega sistema in možganov,
  • so manj nagnjeni k debelosti in nastanku diabetesa.

Aktivnosti v bolnišnicah v tem tednu

V tednu dojenja v nekaterih bolnišnicah po Sloveniji potekajo posebne aktivnosti in panoji. V avli ljubljanske porodnišnice lahko denimo obiščete stojnico, ki je namenjena spodbujanju in promociji dojenja. Strokovnjaki se na stojnici z materami, nosečnicami in ostalimi obiskovalci pogovarjajo o pomenu in prednostih dojenja ter svetujejo v primeru težav, povezanih z dojenjem.

VEČ VSEBIN: