Otroški imunski sistem je pogosto še precej šibek, zato so obiski pri zdravniku v zgodnjih letih nekaj zelo običajnega. Mnogi starši so pogosto pretirano zaskrbljeni glede zdravja svojih otrok, zato velikokrat raje obiščejo zdravnika, kot pa da bi tvegali. V večini situacij se sicer izkaže, da ne gre za nič resnega, vendar previdnost zagotovo ni odveč.


Medtem ko odrgnjeno koleno ali kihanje in kašljanje ne predstavljajo resne nevarnosti in ne zahtevajo, da takoj poiščete zdravniško pomoč, pa po drugi strani obstajajo simptomi pri otrocih, ki jih ni pametno ignorirati, saj lahko opozarjajo na resnejše težave. Se sprašujete, kateri simptomi so to? Preverite v nadaljevanju!

Otrok in bolezen

Močno povišana telesna temperatura

Nekoliko povišana temperatura je pri otrocih dokaj pogosta, zato ne bi smela biti razlog za pretirano vznemirjanje. Vendar pa je zelo visoka telesna temperatura nekaj povsem drugega. Še posebej nevarno je lahko, če telesna temperatura preseže 39 stopinj Celzija. Če ima otrok že več dni vročino in se situacija kljub vašemu trudu ne izboljšuje, je vsekakor čas, da se napotite k zdravniku. Pogosto gre v takšnih primerih za bakterijsko okužbo, ki zahteva zdravljenje z antibiotiki.

Pomemben opozorilni znak je lahko tudi to, da otrok poleg visoke telesne temperature doživlja tudi močne glavobole, zaradi katerih težko ohranja odprte oči. To je lahko namreč znak meningitisa. Ker je lahko močno povišana telesna temperatura znak resnih bolezni, ki lahko močno načnejo otrokovo zdravje, je nujno, da se diagnoza postavi čim prej.


Zelo huda žeja

Simptom, ki ga ne smete nikoli ignorirati, je tudi nenadna huda žeja, ki jo doživlja otrok, še posebej ponoči. To bi bil namreč lahko simptom diabetesa tipa 1. Poleg hude žeje je za to obliko diabetesa značilna tudi povečana utrujenost in naglo upadanje telesne teže. Z žejo je povezano tudi pogostejše uriniranje kot običajno.

Težave z dihanjem

Občasna zadihanost je del tega, da so otroci praktično ves čas aktivni. Vendar pa morate biti previdnejši, če opazite, da ima vaš otrok zelo pogosto težave z dihanjem in postane močno zadihan mnogo prej kot drugi otroci. Oteženo dihanje lahko opozarja na različne bolezni, od astme in bronhitisa do številnih drugih bolezni dihal.

Dolgotrajna bolečina v trebušnem predelu

Otroci se pogosto pritožujejo, da jih boli trebušček. Včasih je to lahko samo poskus, da bi ostali doma, namesto da bi morali v vrtec ali v šolo. Vendar pa ne smete otroka takoj obtožiti, da laže. Če bolečina ne popušča oziroma se celo stopnjuje in če se pojavijo tudi simptomi, kot so bruhanje, diareja in napet trebuh, ne odlašajte z obiskom zdravnika. Eden od razlogov za te simptome bi bilo lahko razlitje slepiča, ki zahteva takojšnjo medicinsko oskrbo.

Bolečina med uriniranjem

To, da se otrok pritožuje glede bolečine, ki jo doživlja med uriniranjem, vsekakor ni dober znak. Uriniranje ne bi smelo biti nikoli boleče. Podobno kot pri odraslih lahko pride tudi pri otrocih do vnetja sečil. Pogosta oziroma ponavljajoča se vnetja sečil lahko med drugim privedejo do brazgotinjenja ledvic, zato je pomembno, da se poišče ustrezna rešitev. Bolečina med uriniranjem je lahko včasih tudi znak poškodbe ali vnetja genitalij.


Huda utrujenost

Običajno imajo otroci toliko energije, da jih starši le stežka dohajajo. Če je vaš otrok začel doživljati hudo utrujenost in kaže očitne znake pomanjkanja energije, je to nekaj, kar si zagotovo zasluži posebno pozornost. Najprej se morate seveda prepričati, da ima otrok zares na voljo dovolj časa za kvaliteten počitek. Kadar utrujenost ni povezana s pomanjkanjem spanja, je nujno preučiti tudi druge možne razloge zanjo. Ker obstaja kar precej različnih bolezni, katerih tipičen simptom je prav huda utrujenost, je večinoma potreben obisk zdravnika, ki bo lahko postavil ustrezno diagnozo. Utrujenost je lahko med drugim znak anemije, alergij, ledvičnih ali srčnih bolezni, težav z imunskim sistemom ipd.

Otekanje obraza

Nenadno otekanje obraza je zelo resen simptom, saj lahko opozarja na močno alergijsko reakcijo (npr. zaradi določene hrane ali pika žuželk). Stanje je lahko celo življenjsko nevarno, saj obstaja možnost t. i. anafilaktičnega šoka. Otekanje obraza je sicer lahko povezano tudi z nekaterimi drugimi bolezenskimi stanji, na primer z infekcijami ali s hipotirozo, upočasnjenim delovanjem ščitnice, ki se lahko pojavi že pri najmlajših.

Modre ustnice

Otrok, ki je bil dlje časa na mrazu, lahko dobi malce modrikaste ustnice. Tako je pomembno, da otroka pozimi ustrezno zaščitite oziroma poskrbite, da ne bo predolgo izpostavljen zelo nizkim temperaturam. Kadar pa začnejo ustnice postajati modre brez očitnega povoda, je to lahko znak cianoze. Do te pride zaradi pomanjkanja kisika v krvi ali pa zaradi zelo slabe prekrvavitve. Modre ustnice so lahko povezane tudi prirojenimi napakami ali s srčnimi boleznimi, pljučnico ali astmo. V vsakem primeru morate čim prej do zdravnika in mu natančno opisati tudi druge simptome, ki jih je morda doživljal otrok. S tem boste pripomogli k hitrejši postavitvi pravilne diagnoze in k čimprejšnjemu začetku ustreznega zdravljenja.

VEČ VSEBIN: